Rinkka, retkeilijän kumppani kaikin eväin
Metsään tai metsälle, kalastamaan tai vaeltamaan. Päiväksi, yöksi tai pidemmäksi aikaa – joka kerta on rinkka se, joka kantaa ja kannattaa siksi valita huolella. Tarpeen ja matkan mukaan. Paras rinkka on se, joka vastaa vaeltajan tarpeisiin. Rinkan valinta onkin syytä tehdä huolella.
Osto- ja hankintapäätöstä tehdessä on hyvä miettiä käyttötarkoitusta ja sitä, kenelle rinkka on tarkoitettu. Rinkkoja kannattaa siis vertailla. Testivoittaja ei aina ole välttämättä se paras rinkka omalle selällesi. Vaellusrinkka tai matkailurinkka tai vaikkapa päiväreppu voi olla omiin käyttötarkoituksiisi se kaikkein sopivin.
Tärkeää rinkan valinnassa
Onneksi rinkkoja on joka makuun ja tarpeeseen – olitpa lähdössä mihin tahansa ja minä vuodenaikana hyvänsä.
Tavallisesti rinkka lähtee vaeltajan matkaan ja aloittelevan matkaajan mieli on täynnä kysymyksiä:
Putkirinkka vai matkailurinkka
Montako litraa on rinkan vetoisuus
Paljonko se saa painaa
Minkälaisessa maastossa kuljetaan
Kuinka pitkiä matkoja
Onko rinkalle käyttöä muina vuodenaikoina kuin kesällä
Painavatko remmit tai putket olkapäätä tai selkää?
Paljon kysymyksiä, joista osa unohtuu vaikka kuinka valmistautuisi ja listaisi rinkan tai kantajan ominaisuuksia tulevien retkien varalle. Mutta ei syytä huoleen. Useat vastaukset löytyvät kun miettii käyttötarkoitusta ja kuinka usein uskoo rinkan nousevan selkäänsä.
Finn-Savotan tuotteet kulkevat mukana pitkään
Ihminen on aina kantanut jotain, ja jo kauan sitten keksittiin kantolaitteita, joista tämän päivän parhaat reput ja rinkat ovat jalostuneet kuin osaksi ihmiskehoa. Tuotekehitys tuohikonteista tämän päivän monitoimirinkkoihin on ollut nopea ja huomattava, mutta perusajatus – kuljettaa kaikki tarvittava – on säilynyt.
Finn-Savotta Oy on vuonna 1955 perustettu suomalainen perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa tuotteita luonnossa liikkuvalle ihmiselle. Tarvitsitpa välineitä retkeilyyn ja metsästykseen tai ammattikäyttöön soveltuvia erikoistuotteita, löydät ne Savotan tuoteperheestä. Savotta-rinkka on rinkka, jonka esireppuihin on pinottu panoksia ja seuraaviin voipaperiin käärittyjä leipiä, mallit ovat keventyneet, mutta jos oli Savotan jääkärireput vahvoja, niin samaa lujuutta on tämän päivän metsästäjän reppu tai rinkka.
Tutut Fjällräven, Haglöfs ja Deuter
Tänäkin päivänä moni 1970-luvulla syntynyt metsämies tiukentaa remmiä ja pistää soljen tiukalle tietämättä, että kenties juuri hänellä ja hänen alakoulun luokkakavereillaan oli Fjällrävenin koululaisten selälle suunniteltu selkäreppu.
Muun muassa Fjällräven, Savotta, Haglöfs tai Deuter tarjoavat jokaiselle uskottavan vaihtoehdon vaellukselle – näistä Deuter kehitteli ensimmäisiä reppujaan Baijerissa jo ennen kuin Saksan nykyinen suuryritys ja jalkapallovaltias Bayern München aloitti jalkapallotoiminnan.
Verkkokaupassamme on lisäksi laaja valikoima Maxpeditionin reppuja ja laukkuja. Ne on suunniteltu ergonomisiksi, käyttäjäystävällisiksi ja niissä on satsattu korkealaatuisimpiin materiaaleihin ja maailmanluokan käsityötaitoon.
Kevyt rinkka vai hurjasti tilaa?
Se valinnan vaikeus ja ihanuus! Ensin koko ja vetoisuus, jota mitataan litroilla. Käyttötarkoitus on ratkaiseva.
Reput ovat yleisesti pienempiä, ja ne ovat tarkoitettu päiväkäyttöön kouluun tai päiväretkille.
Niiden tilavetoisuus on 15 litrasta 40:een ja niitä voi sovittaa lapsille – kullekin kokoa, voimaa ja käyttötoistoa ajatellen. Koulurepuissa pohditaan usein myös ulkonäköä ja trendikkyyttä, sillä se on osa koululaisen pukeutumista.
Kun matka pitenee ja tilantarve kasvaa, aletaan puhua päivä- tai yöretkistä. Silloin reppu kasvaa statukseltaan ja ulkoasultaan päivärepuksi, istuinrepuksi tai rinkaksi. Vetoisuus on silloin usein yli 40 litraa.
Yli 50 litran reppurinkoilla voi jo vaikka reilata laaksosta vaaroille ja Suomesta Eurooppaan, sen verran niissä alkaa olla tilaa. Vaeltajien matkakaverina voi olla jopa sadan litran rinkka.
Kalastaja, metsästäjä tai valokuvaaja
Mitä pitemmäksi ja vaativammaksi kulkijan matka käy, sen painavammaksi rinkkakin käy, ja käyttömukavuudelle tulee lisäodotuksia.
Verkkokauppamme laaja tarjonta pystyy vastaamaan siihen. Rinkkatestien valikoimasta huomaa, että vaihtoehtoja on. Kalastaja, metsästäjä tai luontokuvaaja voi nostaa selkään lähes mittatilaustyöltä tuntuvan erikoisrinkan, jossa on istuin ja kantopaikka vaikka kameralle.
Metsästäjälle löytyy asereppu tai metsästysreppu helpottamaan tavaroiden kantamista metsästysreissulla.
Lapsi, nainen tai mies. Jokaiselle löytyy rinkka ominaisuuksia arvioimalla, sillä rinkkoja on tehty erikokoisten ihmisten anatomiaa ajatellen. Sopiva rinkka lapselle on luonnollisesti toisenlainen kuin aikuisille tarkoitettu rinkka. Naisten rinkka taas on keveämpi kuin miehille suunniteltu.
Rinkkatestien yksi mitta-arvio on rinkan suuaukon koko. Hyvin aukeava aukko helpottaa tavaroiden pakkaamista ja etsimistä. Rinkkojen taskujen käyttötarkoitus on myös harkittua, sillä termospullon tai sääskiöljyn etsimiseen ei kannata koko rinkkaa tyhjentää.
Rinkka erottuu ja suojautuu
Tyhjä reppu tai rinkka painaa noin kolmisen kiloa, ei juurikaan alle, mutta joskus enemmän. Rinkan sisältö pakataan tavallisesti tarpeen ja matkan sekä kantajan voimien mukaan. Pakkaamisen logiikka ja taito ratkaisee osaltaan miten rinkka tuntuu selässä, mutta rinkkojen vyöt ja remmit ja niiden säätö, toppaukset tai putket – rinkasta riippuen – tasaavat ja jakavat kuorman painon selän lisäksi lantiolle, joka kantaa ison osan kuormasta.
Onkin tärkeää, että reppu sopii vaeltajan selkään ja oikeilla rintahihnoilla painoa voi tasata rintapuolelle. Tällöin myös olkapäät pääsevät helpommalla. Kulkijalle saattaa olla tärkeää rinkan väri ja säänsieto – mihin vuodenaikaan matkaa sekä mihin tarkoitukseen rinkka on, haluaako erottua vai suojautua.
Erikokoiset, eri tarkoituksiin olevat rinkat ja reput löytyvät verkkokauppamme laajasta valikoimasta vielä vaikka tulevan syksyn vaelluksille ja metsästyksiin.