Hyvä teltta, parempi mieli
Tuuli suhisee loppumattomalla matkallaan, linnuilla on oma aamuinen konserttinsa ja jostakin kaukaa kuuluu veden solina. Kun ihmiset joskus kauan sitten asuivat luolissa luonnon keskellä, he ehkä kuuntelivat näitä samoja ääniä. Tosin he taisivat kuulla kaiken vielä selvemmin ja osata tulkita erilaisia luonnon ääniä paremmin. Nauttivatkohan he näistä äänistä niin kuin me nyt? Heille luonto oli koti, meille se on useimmiten retkeilypaikka, jossa käymme vain ikään kuin vierailemassa. Telttailu mahdollistaa nukahtamisen luonnon keskellä. Löytyykö varastostasi hyvä teltta? Olisiko aika hankkia sellainen ja lähteä kokemaan luonnossa asumisen viehätys?
Miten valita sopiva ja hyvä teltta?
Ellei varastosta löydy vielä telttaa, mutta mieli tekisi retkelle ja patikoimaan, teltan voi kätevästi ja edullisesti tilata netistä. Verkkokaupassamme on laaja valikoima hyviä telttoja ja telttatarvikkeita erilaisiin tarkoituksiin. Muun muassa Easy Campilta löytyvät laadukkaat telttojen osat, mutta kuinka valita sopiva teltta omiin retkeilyihin ja yöpymisiin?
Seuraavassa muutamia huomionarvoisia asioita teltan ostajalle:
1. Millainen on etenemistapa
Jos suuntaat vaellukselle ja tarkoituksenasi on kuljettaa telttaa selässä, teltaksi kannattaa valita keveä . Jos teltta kuljetetaan yöpymispaikalle esimerkiksi kajakilla, kannattaa valita teltta, joka mahtuu pieneen tilaan.
2. Montako yöpyjää teltassa on määrä
Pitkillä vaelluksilla ja lomaretkeilyssä on tärkeää, että kaikki saavat nukuttua kunnon yöunet. Eli teltassa pitää olla nukkumatila jokaiselle. Yhdenhengenteltta on sopiva yksikseen nukkujalle, mutta useammallekin yöpyjälle on erikokoisia vaihtoehtoja. Kahdestaan liikkuville on olemassa , kuten vaikkapa ryhmälle tarkoitettua , johon mahtuu noin 20 nukkujaa.
3. Millaisissa yöpymispaikoissa on tarkoitus majailla
Puuttomille tunturialueilla ja muille alueille, joissa ei ole tukipuita, sopii parhaiten itsestään seisova . Tiheässä metsässä on helpompaa löytää tasainen alusta pienelle vaellusteltalle kuin suurelle leiriteltalle. Tuulisien ja avonaisten paikkojen valinta voisi olla .
4. Mihin vuodenaikaan telttaillaan ja mitkä ovat sääolosuhteet
Talviteltta on oiva valinta talvikeleille. Sen telttakangas on kestävämpi ja sen sisällä on mahdollista nauttia kamiinan lämmöstä. Talvitelttaan on mahdollista laittaa myös teltan lämmitin. Vedenpitävyys on tärkeä ominaisuus vuodenajasta riippumatta.
5. Millainen on teltan ilmanvaihto
Nukkujien hengityksestä tuleva vesihöyry tiivistyy telttakankaan sisäpuolelle, jos teltan ilmanvaihto ei toimi. Kunnolliset tuuletusaukot tai hyttysverkollinen oviaukko takaavat, että kosteus pääsee haihtumaan ja nukkujat saavat paremmat unet.
6. Minkä värinen teltta on ja onko siinä heijastimia
Kauas tehtävillä vaelluksilla punainen teltta on pelastautumisen kannalta turvallisin vaihtoehto. Maastoutumisen kannalta tietysti vihreä on parempi. Keltaisessa teltassa on sisällä valoisampaa kuin tummassa. Erilaiset heijastimet niin telttakankaassa kuin -naruissakin takaavat turvallisen liikkumisen teltan ympärillä pimeässäkin. Heijasteet auttavat myös löytämään takaisin teltalle.
Telttailun kultaiset säännöt
Telttailu on mukava ja helppo tapa viettää aikaa luonnossa tai leiriytyä matkalla. Esimerkiksi Fjällräven-teltta on keveä kuljettaa mukana ja sen voi pystyttää minne tahansa, missä on lupa liikkua, kunhan huolehtii, ettei tule liian lähelle asumuksia. Lisäksi on tietysti katsottava, ettei leiriydy istutusten tai peltoviljelysten päälle.
Telttailu muiden mailla tarkoittaa vain tilapäistä oleskelua, mikä tarkoittaa esimerkiksi parin vuorokauden yöpymistä. Pidemmistä leiriytymisajoista täytyy sopia maanomistajan kanssa.
Kun edellä mainitut seikat ovat kunnossa, retkeilijä voi nauttia luonnosta ja sen äänistä vapaasti leirissään. Retkeilijä saa vapaasti poimia kukkia, luonnonmarjoja ja sieniä. Myös veneily, uiminen ja peseytyminen ovat luvallisia, samoin onkiminen ja pilkkiminen. Jos aikoo kalastella mato-onkea järeämmillä kalastusvehkeillä, silloin on hankittava lupa.
Vaikka avotulen tekeminen ei ole sallittua kuin vain pakkotilanteessa, retkikeitintä saa käyttää ruuanlaittoon. Samoin lämmitys- ja valaistuslaitetta voi käyttää, kunhan ne ovat eristettyjä maasta.
Retkeilipä sitten missä tahansa, luontoa ei saa koskaan roskittaa eikä linnunpesiä tuhota. Luontoa kunnioittava retkeilijä osaa telttailla siten, ettei siitä aiheudu ympäristölle minkäänlaista haittaa.
Muita telttoja retkeilijän iloksi
Teltta on pääasiassa retkeilyyn tai muuhun yöpymiseen tarkoitettu kangasasumus, mutta lisäksi on olemassa myös muun muassa lasten leikkeihin tarkoitettu lasten teltta eli leikkiteltta. Leikkiteltta on mukava niin pihalla retkeilyyn kuin sisällä sisustamiseenkin. Ja mikseipä siinä voisi nukkuakin, jos vain mahtuu.
Oletko koskaan kokenut, millaista on saunoa kesken vaelluksen tai retkeilyn keskellä kauneinta luontoa? Savotta-tuotteista löytyvä saunateltta tuo löylyt ja saunomisen nautinnon minne tahansa. Pienen kokonsa vuoksi saunateltta pitää hyvin lämpöä, eikä siksi vaadi pitkää lämmitystä. Se on myös helppo kuljettaa mukana ja pystyttää vaikka yksinkin.
Retkeilijälle on olemassa myös perinteisen teltan lisäksi puuhun kiinnitettävä teltta, eli puumajoite. Riippuvan teltan voi sijoittaa paikkaan, josta löytyy kolme tukevaa puuta tai pistettä. Retkeilijä voi tietysti nukkua yönsä myös riippumatossa, joka on telttaa huomattavasti keveämpi ja pienempi mukana kuljetettava.
Laadukkaita telttailuvälineitä tarjoavat muun muassa Pinguin, Exped, ja Anar.
Toivottavasti vaellusreitit ja retkeilypolut kutsuvat! Suomen luontoon kannattaa lähteä nauttimaan sen ainutlaatuisuudesta ja kauneudesta. Verkkokaupastamme löydät kaiken telttailuun liittyvän. Hyvät varusteet takaavat onnistuneen reissun!