Jokainen koti on erilainen, eikä mikään koti ole koskaan pelkkä rakennus, sillä ihmiset sen sisällä tekevät siitä kodin. Koti muodostuu asukkaiden lisäksi erilaisista tuoksuista, väreistä, sisustusratkaisuista ja valoista. Kaikki nämä yhdessä luovat kodin tunnelman.

Esittelemme seuraavaksi kymmenen erilaista seikkaa, jotka kannattaa huomioida kodin valaistukseen liittyen:

 1. Asukkaiden näköinen valaistus

Millaisia valaisimia haluatte suosia. Valaistus on osa koko kodin tunnelmaa, mutta jokaisessa huoneessa on omat tyylilliset seikkansa. Olohuoneen valaisin ei välttämättä sovellu keittiön tyyliin tai keittiön valaisin makuuhuoneeseen. Siksi onkin tärkeää miettiä jokaisen huoneen erityistarpeet valaistuksessa.

Esimerkiksi makuuhuoneen valaisimet ovat usein joko seinävalaisimia tai plafondeja.  Mutta miksipä sängyn päälle ei sopisi vaikka upea kruunuvalaisin. Jokin persoonallinen riippuvalaisin voi sopia myös kylpyhuoneen valaistukseen, kunhan se vain on soveltuva kosteisiin tiloihin.

Kannattaa siis tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja miettiä, mitä omassa kodissaan valaistukselta haluaa.

 1. Luonnonvalon saatavuus ja käyttö

Päivänvalo tuo suuren osan kodin valoisuudesta. Luonnosta tuleva valo kuitenkin muuttuu vuorokauden ja vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Nämä seikat täytyy huomioida valaistusta ja valaisimia valitessa.

 1. Valaistuksen vaikutus kodin toimivuuteen

On tärkeää, että kodin valaistus on riittävä. Varsinkin pimeinä aikoina kohdevalaisimien ja pöytävalaisimien merkitys kasvaa. Riittävä valaistus on tärkeää myös siivouspäivinä tai vaikka lasten leikeissä.

Suosi kotisi sisutuksessa valaisimia, joiden valonlähde ei näy vaan valo on epäsuoraa. Silloin valaisimet eivät häikäise. Huomioithan myös, että värikäs, läpikuultava lampunvarjostin saattaa värjätä huonetta häiritsevästi.

Yövalot tekevät kodista turvallisen liikkua pimeinä aikoina.

 1. Valaistuksen vaikutus kodin tunnelmaan

Mieti, minkä tyyliset kattovalaisimet haluat mihinkin tilaan. Tai riittäisikö jossakin huoneessa pelkkä jalkalamppu eli lattiavalaisin. Seinävalaisimissa valo on yleensä epäsuoraa, mikä luo huoneeseen pehmeän tunnelman.

Valaistus on yksi suurimmista kodin tunnelmaan vaikuttavista tekijöistä, jonka vuoksi sitä ei kannata sivuuttaa vain olankohautuksella.

 1. Kaikkien tilojen huomiointi

Kun olet kartoittanut valaistustarpeet, mieti vielä, oletko huomioinut kaikki huoneet. Sisustuspuuhissa voi helposti käydä niin, että tulee haalineeksi kivoja valaisimia miettimättä, mihin ne sopisivat. Tai sitten voi käydä niin, että suunnitelmat jäävät kesken, kun olohuoneen ja keittiön valaistus on saatu kuntoon.

Kun aika kuluu, kodin huoneiden käyttötarpeet muuttuvat. Lastenhuoneesta voi tulla työhuone ja kotiteatterista teinin makuuhuone. Tämä kannattaa huomioida valaistuksia suunnitellessa. Sähkö- ja valaisinpisteitä kannattaa siis mieluummin laittaa liikaa kuin liian vähän.

 1. Yleisvalaistus

Yleisvalaistus täydentää luonnosta tulevaa valoa. Yleisvalaisimien ollessa oikeilla paikoillaan, kaikkeen muuhun valaisemiseen voidaan käyttää erilaisia irtovalaisimia, kuten jalkalamppuja tai koristevalaisimia. Mitä enemmän yleisvalaisimia ja sisustusvalaisimia on, sen paremmin koko talon valaistus toimii. Toimiva yleisvalaistus tekee kodista paitsi turvallisen myös käytännöllisen ja kauniin.

 1. Millaiset valot makuuhuoneisiin

Makuuhuoneissa tarvitaan yleisvaloa mutta myös tunnelmavalaistusta kuten yövaloa. Lisäksi lukuvalo on mukava silloin, kun huone on muuten hämärä, mutta sängyssä halutaan lukea. Himmennettävä lukuvalo on monikäyttöinen niin lukuhetkiin kuin tunnelma- ja yövalaistukseenkin.

Makuuhuoneen kattovaloksi sopivat niin riippuvalaisimet kuin plafonditkin. Riippuvalaisimen ongelma on usein se, että se kuitenkin häikäisee sängyllä makaavaa. Kannattaa siis suosia valaisimia, jotka voi suunnata haluamallaan tavalla, jolloin niiden valo on mahdollista saada epäsuoraksi.

 1. Miten valitsen lampun

Led-lamput maksavat enemmän, mutta ne ovat samalla pitkäikäisiä ja energiaa säästäviä. Niitä kannattaa siis suosia kaikessa valaistuksessa.

Kodin valaistukseen sopivat lamput

 • toistavat hyvin värejä ja saavat siten huonekalut, tekstiilit, pinnat ja ihmiset näyttämään oikean värisiltä
 • sopivat värilämpötilaltaan käyttäjiensä makuun
 • syttyvät nopeasti
 • ovat tarvittaessa himmennettävissä
 • ovat energiatehokkaita
 • ovat helposti saatavilla
 • ja ovat sopivan hintaisia.

 

kotikäyttöön sopivia lampputyyppejä ovat siis hehkulamppu, halogeenilampu, loisteputkivalaisin ja erilaiset led-valaisimet.

 1. Valaistuksen trendit

Niin kuin kaikessa sisustamisessa, myös valaistuksessa ovat omat trendinsä. Monessa kodissa valaistuksessa suositaan epäsuoraa valoa ja led-valaistusta. Lisäksi erilaiset design-valaisimet koristavat nykykoteja. Innoluxin tarjoama Eero Aarnion näyttävä Tupla kupla -valaisin on monen kodin kaunistus. Samoin Yki Nummen suunnittelema Lokki-valaisin on ajaton klassikko suomalaiseen kotiin.

Innoluxin lisäksi suosittelemme tutustumaan myös muihin huomionarvoisiin valaisinbrändeihin, kuten Nordlux, Roomlight ja Eglo.

Valaistuksessa ja sisustuksessa näkyvät usein suomalaiset design-klassikot. Kotimaisuus on muodikasta ja ajattomuus trendikästä.

 1. Valaisimet netistä

Valaisimet voi tilata helposti verkkokaupasta. Kärkkäisen verkkokaupassa on todella monipuolinen valikoima erilaisia ulko- ja pihavalaisimia, yleisvalaisimia, sisustusvalaisimia, valaisintarvikkeita sekä lamppuja.

Saat siis edulliset kodin valaisimet ja lamput nopeasti ja vaivattomasti verkkokaupastamme. Olemme panostaneet myös trendikkäisiin ja ajattomiin suomessa valmistettuihin design-valaisimiin. Toivottavasti löydät niistä omasi!