Sähköpyörät ovat nyt kovasti in. Niitä käytetään niin työmatkapyöräilyyn kuin ihan harrastuksenakin. Sähköpyörä on nimensä mukaisesti pyörä, jossa on sähkömoottori. Eli sähköavusteinen pyörä, joka toimii normaalin polkupyörän tavoin, mutta jossa on sähkömoottori helpottamassa ajamista.

Sähkömoottori on pyörässä joko pyörän takavanteessa, etuvanteessa tai keskiössä. Moottoreita on monenlaisia ja niiden tehot ja koot vaihtelevat. Moottorin teho ei suoraan kerro, miltä pyörä ajaessa tuntuu. Kaikissa sähköpyörissä on myös joko liiketunnistin tai momentintunnistin, joka määrittelee, millä tavoin pyörä poljettaessa käyttäytyy.

Sähköpolkupyörä sopii mainiosti kaikenlaisille pyöräilijöille

Sähköavusteiset pyörät auttavat jaksamaan ajaa pidempiäkin matkoja vaikka joka päivä. Sähköpyörä helpottaa myös vanhemman liikkujan tai nivelvaivaisen pyöräilijän ajamista, sillä se tekee pyöräilystä juuri niin kevyttä kuin ajaja itse tahtoo.

Sähköpyörää kokeilleiden kokemuksista huomaa, miten he ovat innostuneet pyöristä jo heti ensimmäisistä polkaisuista lähtien. Polkeminen on keveää ja tuntuu kuin pyörä menisi melkein aivan itsestään. Pyöräilemisestä tulee hauskaa ja vähemmän hikoiluttavaa, joten vaikkapa töihin on aivan eri mukava mennä, kun ei tarvitsekaan ensimmäiseksi juosta suihkuun. Kuitenkin matkalla on saanut nauttia ulkoilmasta ja maisemista sekä itselle sopivan määrän verran kuntoillakin. Sähköpyörässä moottori siis saa avustaa vain poljettaessa. Eli ajaessa täytyy aina jonkin verran käyttää myös omaa voimaa liikkumiseen.

Miksi ostaa sähköpyörä?

Sähköpyöräily säästää aikaa ja rahaa, sillä sen käyttökustannukset ovat varsin pienet. Yksi lataus maksaa alle kaksi senttiä. Ja latauksella pyöräilee noin 60 - 120 kilometriä riippuen pyörän akusta. Sähköpyörän osto ja käyttökustannukset ovat siis paljon pienemmät kuin vaikkapa auton. Sähköpyörä tulee myös edullisemmaksi kuin kahden, kolmen vuoden aikana käytetty julkinen liikenne.

Sähköpyörä on täydellinen kulkuneuvo myös kauppareissuille. Liikkuminen käy nopeasti ja lähikaupassa olet perillä jopa nopeammin kuin autolla. Sopivilla tavaran kuljetukseen tarkoitetuilla telineillä ja koreilla tuot isotkin ostokset helposti kotiisi.

Sähköpyörää etsijällä on varmasti monenlaisia kriteerejä. Sähköpyörän ominaisuudet, valmistusmaa ja erilaiset kauppaan liittyvät ehdot vaikuttavat ostopäätökseen. Meiltä löydät kattavan valikoiman myös kotimaisia sähköpyöriä, kuten Helkama-sähköpyörä.

Kuinka lujaa sähköpyörällä pääsee?

Sähköpyörän maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa. Ilman moottoria pyöräilevä pyöräilijä, joka on hyvässä kunnossa, voi polkea helposti omilla lihasvoimillaan noin 30 kilometrin tuntinopeutta.

Eli vaikka vauhti ei ole sähköpyörällä aivan huippunopea, on erityisen tärkeää kiinnittää huomio turvallisiin varusteisiin, kuten riittäviin valaisimiin ja heijastimiin sekä hyvään pyöräilykypärään.

Sähköpyörän vertailu

Markkinoilla on monenlaisia sähköpyöriä. Sähköpyörän vertailu on siis järkevää, jotta löytää juuri omiin käyttötarkoituksiin sopivan pyörän. Vertailussa kannattaa tutkia erilaisia sähköpyöräkokemuksia sekä sähköpyörän hintaa, akkua ja sitä, miten se on pärjännyt erilaisissa testeissä.

Sähköpyörät, joiden teho on maksimissaan 250 wattia, luokitellaan tavallisiksi polkupyöriksi, eivätkä ne siis tarvitse mitään vakuutusta tai rekisteröintiä.

Puolestaan yli 250 watin tehoiset, mutta maksimissaan 1000 wattiset ja yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpyörät tulee vakuuttaa ja niissä täytyy olla merkinantolaite, takaheijastin sekä etuvalo. Nämä seikat on hyvä muistaa sähköpyöräilyssä.

Sähköpyörät eroavat toisistaan myös hinnan osalta. Hinta saattaa olla alimmillaan joitakin satasia, mutta laadukkaimmat pyörät maksavat helposti tuhansia euroja. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kunnollisen sähköpyörän saa alimmillaan noin 2500 eurolla.

Sähköpyörien akuissa on eroja, mutta nykyisin lähes kaikissa sähköpyörissä käytetään Lithium Ion -akkuja. Ne pitävät jännitteen korkealla niin kauan kunnes akku on tyhjä. Tämän ansiosta pyörän teho ei vähene, vaikka akku alkaa olla vähissä. Lithium Ion -akut kestävät myös paremmin sitä, että niitä ladataan tiuhaan. Eli ne ovat eliniältään pitkäaikaisia ja kestäviä.

Kuten sähköpyörien moottoreissa, akuissa ja varusteissa on eroa, on eroa myös itse sähköpyörien ominaisuuksissa. Meiltä löytyvät niin sanottujen tavallisten sähköpyörien lisäksi esimerkiksi maastosähköpyörät, sähköfatit eli sähköläskipyörät ja jopa helposti mukana kuljetettavat taitettavat sähköpyörätkin.