Tällä kertaa tutustumme Kärkkäisen asiakaslehden osastoesittelyssä Kärkkäisen kattavaan ja kehuttuun luontaistuoteosastoon. Kärkkäisen luontaistuoteosaston valikoimia tuotepäällikkö, ravintofilosofi Erkki Palviainen kehittää eettisesti ja vastuullisesti. Laajojen kansainvälisten verkostojensa kautta Erkki saa Kärkkäisen valikoimiin heti tuoreeltaan myös alan tutkimuksen ja tuotekehittelyn kansainväliset kärkituotteet. Kivijalkana ovat suomalaiset, Suomen puhtaan luonnon ja keskiyön auringon kasvattamista aarteista jalostetut tuotteet.

Kärkkäisen laajoista valikoimista löytyvät niin tutut terveystuotteet, kuin myös tuotteet erityistarpeisiin. Erkiltä asiakkaat saavat myös runsaasti vinkkejä luontaiseen itsehoitoon. Erkki – rohkea luontaisen itsehoidon innovaattori tietää – mistä puhuu, sillä hän todella elää, kuten opettaa.

Tätä nykyä myös kauneudenhoidossa korostuu luonnonmukaisuus. Moni pyrkii välttämään synteettisiä kosmetiikkatuotteita. Kärkkäisen valikoimista löytyy runsas kattaus luontaista kosmetiikkaa ihon, vartalon ja hiusten hoitoon, myös luontaiskosmetiikan meikkejä.

Näin talvella on hyvä panostaa ihon ja hiusten hoitoon. Pakkaset, tuulet ja tuiskut sekä toisaalta kuiva sisälämmitysilma pitävät ihomme ja hiuksemme kovilla. Huolellinen kosteutus on tärkeää. Kasvojen ja vartalon ihoa sekä myös jalkojen ja käsien ihoa on hyvä kuoria säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa. Niin saa ihoa sameuttavan, kuolleen kerroksen pois iholta. Kuorinnan jälkeen iho on hyvä kosteuttaa, kosteusvoiteet imeytyvät silloin erinomaisesti. Paitsi ihon värin tasoittaja, niin meikkivoide on talvella hyvä suoja pakkasia vastaan.

Kauneudenhoitoon luonto tarjoaa runsaasti antejaan myös kotimaisten marjojen muodossa. Marjojen ihoa hoitavat ominaisuudet perustuvat siemenöljyjen rasvahappoihin. Marjojen siemenöljyt ravitsevat ja kosteuttavat ihoa sekä hidastavat ihon ikääntymistä. Marjojen sisältämillä rasvaliukoisilla vitamiineilla on myös voimakkaita antioksidanttivaikutuksia. Erinomaista ihonhoitoa on paitsi käyttää marjoista tehtyjä ihonhoitotuotteita, ennen kaikkea syödä joka päivä kotimaisia marjoja. Esimerkiksi puolukan on todettu ehkäisevän pigmenttiläiskien syntymistä ja hidastavan kudosten veltostumista.

Hyvään ihonhoitoon kuuluu suolistosta huolehtiminen. Suolistoon jumiutuneet happamoittavat aineenvaihduntajäämät ja myrkyt voivat aiheuttaa iholle ärsytyksiä, tulehduksia ja couperosa-ihoa. Kuidut vievät suoliston sisältöä nopeammin eteenpäin ja helpottavat kuonan poistumista. Kuidut auttavat myös verensokeria pysymään tasapainossa, sillä vesiliukoinen kuitu hidastaa glukoosin siirtymistä verenkiertoon. Maitohappobakteerit puolestaan auttavat ylläpitämään suolistossa suotuisaa bakteeritasapainoa. Lisäksi ne tuhoavat bakteereita sekä parantavat suoliston puolustuskykyä. Suolistoa kutsutaan toisiksi aivoiksi. Se jokainen voimme nahoissamme tuntea. Mitä paremmin suolistomme voi, sitä virkeämpiä olemme ja sitä terävämmin myös lanttu leikkaa!

Hius koostuu lähinnä proteiinista eli valkuaisaineista. Proteiinin lisäksi hiuksissa on vettä, mineraaleja ja hiilihydraatteja. Hiusten ravitsemisessa pelataan tutuilla ravintosuosituksilla. Valkoista sokeria ja lisäaineita on hyvä välttää. Karkeasti ottaen pitäisi syödä 20 % eläinkunnan tuotteita ja 80 % marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja hyvänlaatuisia öljyjä. Parhaat proteiinin lähteet ravinnossa hiuksille ovat kala, kana ja kananmuna.

Kauneuden vaaliminen ei suinkaan ole turhuutta, sillä on suuri vaikutus hyvinvointiin ja mielialaamme.

Reetta Reinman