Kun juhlavalmistelut on tehty, perhe voi keskittyä toisiinsa ja juhliensa aiheeseen. Muodollisiin juhliin löytyy klassisia, suoraviivaisia, tyylikkäitä ja juhlallisia astioita. Valkoinen, yksivärinen kangasliina luo arvokkaat kehykset ja taustan tarjoiluherkuille. Kevyet ja epämuodolliset juhlat rohkaisevat käyttämään pirteitä värimaailmoja sekä astioissa että liinoissa.

Pöytäliina ja astiat on hyvä valita tilaisuuden luonteen sekä nautittavien herkkujen mukaisesti. Perhepäivällisellä käytetään reilunkokoisia, kankaisia lautasliinoja, kun taas lastenkutsuilla värikkäät paperiset toimivat paremmin. Vaatetuksen asusteet ja korut puetaan oman maun mukaan ja juhlan aihetta myötäillen. Ilmapallot kuuluvat nyt jokaiseen juhlaan jokaisena vuodenaikana.

Moderni kattaus korostuu gerberoilla, germineillä tai orkideoilla sekä ekologisuus trendin mukaisesti erilaisilla luonnon antimilla. Ruusut ovat perinteisesti juhlien kruunaajia. Suuret ja pienetkin viherkasvit sulostuttavat koko juhlatilaa. Hennot, juuri lehtensä avanneet lehtipuiden oksat somistavat suomalaisesti. Myös tekokukat sopivat erinomaisesti juhlaan, nykyään ne ovat tyylikkäitä, aidon näköisiä ja oloisia.

Syötäväksi kasvatetut sarviorvokit ovat somia juhlakakkujen, jälkiruokien ja salaattien koristeita. Syötäväksi kasvatetaan myös ruiskaunokkeja, ruusuja ja kääpiösamettikukkia. Mustikoista saa suloisia syötäviä kukkia, kun mustikan oksia pitää viikon verran lämpimässä vedessä.

Oikeaoppinen kattaus on palvelus kaikille juhlijoille; mitä selkeämpi kattaus on, sitä helpompi juhlapöydässä on toimia.

Pöytään katetussa kattauksessa lasit sijoitetaan lautasen ja veitsen yläpuolelle käyttöjärjestyksessään. Veitset laitetaan lautasen oikealle puolelle, terä lautaseen päin ja haarukat vasemmalle, piikit ylöspäin. Äärimmäisinä ovat ne ruokailuvälineet, joita käytetään ensimmäisenä. Vasemmalla oleva ylimääräinen lautanen on joko salaattia tai leipää varten. Jos sitä käytetään leipälautasena, voiveitsi asetetaan leipälautasen päälle oikealle puolelle. Jälkiruoka-aterimet asetetaan lautasen yläpuolelle. Lusikka sijaitsee ylimpänä, varsi osoittaa oikealle ja haarukka, jos sitä käytetään, sijoittuu alapuolelle varren osoittaessa vasemmalle.

Lautasliina sijaitsee useimmiten joko lautasella tai sen vieressä. Kahvipöydässä lautasliina taitetaan usein ilmavasti kupin ja lautasen väliin. Lautasliinarenkailla vältytään lautasliinojen taitteluilta. Metallirenkaat ovat muutoinkin juhlavan näköisiä pieniä esineitä. Romantiikkaa kaipaava voi sitoa lautasliinarullan ympärille silkkinauhan.

Juhlapöydän tarjoilut on hyvä suunnitella rauhassa ja hyvissä ajoin. Myös tarjoilijat ja muu keittiöväki sovitaan hyvissä ajoin. Juhlakodin emäntä ei juhlapäivänä huhki keittiössä, vaan hän seurustelee vieraiden kanssa. Samoin varmistetaan hyvissä ajoin astioiden ja pöytäliinojen riittävyys, ja ostetaan lisää tai vuokrataan, mikäli omat eivät riitä.

Noutopöytätyyppinen tarjoilu sopii juhlaan, johon odotetaan runsaasti vieraita ja jotka kestävät useamman tunnin ja joihin vieraita saapuu eri aikaan. Kahvi ja sen kanssa tarjottavat suolaiset ja makeat palat ovat suomalaisen juhlatarjoilun varmat valinnat. Suolaisia tarjottavia riittää kahta sorttia, makeita niin ikään kahta tai kolmea sorttia ja lisäksi näyttävä täytekakku.

Puolen kilon kahvipaketista tulee noin 50 kupillista, noutopöytätarjoilussa juhlijaa kohden varataan vähintään kaksi kupillista kahvia. Kahvin lisäksi on hyvä olla tarjolla raikasta juomaa.

Pöytään katettu ateria alku-, pää- ja jälkiruokineen on hyvä valinta pienemmän porukan juhlahetkeen. Jälkiruoan ja pienen seurusteluhetken jälkeen juotavat kahvit voi kattaa erilliselle pöydälle, esimerkiksi sohvapöydälle. Tervetuliaisjuoma juhlistaa juhlatilaisuuden alkua ja kokoaa juhlaväen yhteen. Louhisaaren juoma on historiallinen valinta tervetuliaisjuomaksi.

Kärkkäisen viidestä tavaratalosta ja verkkokaupasta

On juhlan aika. Lippu salkoon.

Reetta Reinman