Luomua ja gluteenitonta

Sosiaalinen ja ympäristöllinen vastuu, luomu ja reilu kauppa ovat itävaltalaisen Pearls of Samarkand yrityksen laatutekijöitä.

Itävaltalainen Pearls of Samarkand tarjoaa monipuolisen tuotevalikoiman gluteenittomia, reilun kaupan luomutuotteita. Yrityksen kattava tuotevalikoima sisältää esimerkiksi pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, siemeniä, valmisaterioita, mausteita, pakastetuotteita, mehuja, gluteenittomia viljoja, papuja, riisiä, levitteitä, öljyjä ja välipalapatukoita.

Pearls of Samarkand on valinnut kumppanikseen pieniä tuottajia tietyin kriteerein.

– Hyvä maaperä ja sopiva ilmasto takaavat parhaimman kasvun. Meillä on läheinen, henkilökohtainen suhde tuottajiin, missä tahansa he sijaitsevatkaan. Toiminta on läpinäkyvää ja jäljitettävää myös kuluttajille, kertoo yrittäjä Josef Bertagnoli .

Pearls of Samarkandin tuotteet ovat myös GMO-vapaita. Tuotteisiin ei ole lisätty lisä- tai säilöntäaineita, hiivaa tai lesitiiniä.

Bertagnolin nykyinen johtaja on Josef Bertagnolin vaimo, itävallanuzbekistanilainen Elmira Bertagnoli . Josef kutsuu vaimoaan usein Samarkandin helmeksi ja silkkitien aarteeksi. Hän on tehnyt yrityksessä kehitys- ja laajennustyötä luomun ja reilun kaupan parissa. Innovaatio merkitsee Elmiralle puhtautta, herkkyyttä ja kunnioittavaa asennetta.

– Monet uudet ideat ovat saaneet alkunsa nimenomaan vakaasta ja läheisestä kontaktista tuottajiin. Kaikista palkitsevin palaute tulee tyytyväisiltä ja onnellisilta kuluttajilta, Elmira sanoo.

Gluteenin yliherkkyys johtaa ohutsuolen limakalvojen tulehdustilaan. Keliaakikko joutuu eliminoimaan ravinnostaan gluteenin, jota on erityisesti vehnässä. Tavallisia gluteenia sisältäviä ruoka-aineita ovat myös ruis, ohra, spelt ja kamut. Sen sijaan gluteenivapaita ovat maissi, tattari, hirssi, riisi, soija, seesami, kvinoa, amaranth, pellava ja pähkinät.

– Meiltä löytyy monipuolisesti hyödynnettyjä luomulinssejä, luomuviljelijän ”kaviaaria”, joka yleistyy keittiöissä. Myös luomupavut ovat valtavan hyvä kasviproteiinin lähde.

– Luomuhirssi on vanhin ’muroaines’. Sitä viljeltiin jo 8000 vuotta sitten. Meillä aamiaismurot ovat hirssipohjaisia. Tattari on hyvin suosittu gluteenia välttävien keskuudessa, sen tiedetään olevan erityisen terveellistä. Tattaria meillä on hiutaleina ja jauhoina.

– Pellavansiemen on vanhin viljelykasvi. Sitä on käytetty lähinnä suoliston toimintaa vauhdittamaan. Pellava sopii myös leivonnaisiin, myslin aineksiksi ja öljyn lähteeksi, listaa Josef Bertagnoli.