Kompostointi on luonnonmukainen tapa palauttaa eloperäinen, maatuva jäte takaisin luonnon kiertokulkuun. Kun biojäte kompostoidaan, vapautuu pääasiassa hiilidioksidia, lämpöä ja vesihöyryä. Kompostointiprosessin lopputuotteena syntyy ravinteikasta kompostimultaa. Kompostoinnissa ihminen auttaa luontoa järjestämällä jätteitä hajottaville pieneliöille hyvät toimintaolosuhteet. Lämpökompostorissa keittiön biojätteet kompostoituvat vuoden ympäri. Puutarhajätteen kompostointiin riittää eristämätön puutarhakompostori. Kompostoimalla säästää selvää rahaa. Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kun biojäte kompostoidaan, sekajätteen määrä vähenee. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa. Kompostointi on myös ekoteko.

Keittiön biojätteitä kompostoitaessa kompostorissa on oltava tiivis kansi ja pohja, jotta jyrsijät eivät pääse kompostoriin. Mökeillä, joilla ei olla talvella, ei välttämättä tarvita lämpöeristettyä kompostoria.

Ruuantähteitä kompostoitaessa jatkuvatoiminen kompostori on kätevä: Kompostorin päällä on kansi, josta uutta jätettä laitetaan kompostoitumaan ja vanhin, maatunein jäte on pohjalla. Kompostorissa on eri-ikäisiä kerroksia, eikä koskaan tarvitse odotella, että koko kompostorin sisältö ehtisi kypsyä. Jatkuvatoimista kompostoria voidaan tyhjentää pienissä erissä aina, kun tarvitaan lisää tilaa. Kun biojätettä kertyy paljon, kierto on vain nopeampi kuin jos kompostoitavaa kertyy vähän. Mökkikompostorin hoito on helppoa, jos kompostorin sisällä on ilmanjakokanava. Näin kompostimassaan joukkoon saadaan happea, vaikka kompostimassaa ei sekoitettaisikaan säännöllisesti.

Monella mökillä on ulkohuussi, jossa on kuivakäymälä. Kuivakäymäläjätteet on kompostoitava. Kuivakäymälän jätöksiä kompostoitaessa on varmistuttava, että kompostista ei valu maahan ravinnepitoisia nesteitä. Siksi kompostorissa on hyvä olla kansi, pohja ja mielellään vielä mahdollisuus kerätä ylimääräiset nesteet letkua pitkin kanisteriin.

Kompostikäymälässä, jossa on lämpöeristetty säiliö, jätökset kompostoituvat jo käymälälaitteessa, eikä erillistä jälkikompostointia välttämättä tarvita. Jos käymäläkompostia käytetään syötäville kasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia. Lämpöeristetty kompostikäymälä on kätevä, koska siellä voi kompostoida myös mökkikeittiössä syntyvät biojätteet, eikä niille tarvita erillistä kompostoria.

Puutarhasta tulee pitkin kesää monenlaista kompostoitavaa materiaalia, kuten ruohosilppua, rikkakasvien kitkentäjätteitä, kukkineita kukkia ja naatteja kasvimaalta. Syksyllä vuorossa on haravointijäte, jota saattaa tulla hyvinkin suuria määriä. Siksi puutarhakompostorin on oltava riittävän suuri, mielellään jopa 1000 litraa. Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa, lautakehikossa tai kasakompostina. Lautakehikon ja kasan haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa.

Kompostijätteen lahoamista voi nopeuttaa lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Puutarhakompostin sisältöä suositellaan käännettäväksi 1–2 kertaa vuodessa.

Puutarhajätteen kompostointi on helpointa, jos kompostoreita on kaksi. Toista täytetään ja toinen saa kypsyä rauhassa. Puutarhajätteen kompostoituminen mullaksi vie noin 2‒3 vuotta. Moni vielä siivilöi kompostimullan ennen puutarhaan laittamista.

TutustuKarkkainen.comissakattavaan kompostivalikoimaamme tarvikkeineen. Halutessasi saat verkkokaupasta

ReettaReinman

PS.Tuholaiskarkoitteeksierinomainen luonnonmukainen valinta on nokkosvesi. Kerää isoon sadevettä täynnä olevaan saaviin valtava määrä nokkosia. Anna niiden muhia vesisaavissa kolmisen päivää. Sitten voimakkaan tuoksuinen tuholaiskarkote on valmista käytettäväksi.

Monen mielestä sadevesi on ehdottomasti parasta puutarhan kasteluvettä. Sadevesi sopii myös sisäkukille.