Vaellusjalkineelta vaadittavia ominaisuuksia

Laadukkaat ja kestävät vaelluskengät ovat onnistuneen vaelluksen yksi tärkeimmistä varusteista.

Vaelluskengän tulee antaa jaloille riittävä suoja kosteutta ja kolhuja vastaan. Niiden tehtävänä on helpottaa vaikeassa maastossa liikkumista ja vähentää jalkoihin kohdistuvaa rasitusta. Tällaisen kengän tulee myös istua hyvin jalkaan.

Vaelluksella kannettava taakka vaikuttaa siihen, kuinka paljon tukea kengiltä tarvitaan. Jos rinkka on kevyt, selvitään hieman kevytrakenteisimilla vaelluskengillä.

Vaelluskengässä suositellaan olevan riittävän korkea varsi, jotta se antaa tarpeeksi suojaa ja tukea nilkalle. Kengän on hyvä olla tiiviisti vedenpitävä ja pohjan sopivan jäykkä, jotta jalka ei muljahtele maastossa.

Tuliuusilla vaelluskengillä maaston ei kannata lähteä, vaan uudet vaelluskengät ensin sisäänajetaan.

Useammat pitemmät kävelyreissut uusien kenkien kanssa takaavat, että vaelluskenkä alkaa muotoutua käyttäjän jalkaan sopivaksi. Vaelluskenkiä kannattaa myös huoltaa säännöllisesti.

Vaellukselle on hyvä ottaa mukaan myös taukokengät, joita voi pitää leirissä ja tauoilla varsinaisten vaelluskenkien kuivuessa. Hyviä valintoja taukokengiksi ovat esimerkiksi kevyet sandaalit, kuten Crocs-sandaalit tai vastaavat.

Vaeltajan varustelista

Vaelluspäivän aikana maaston olosuhteet usein vaihtelevat suuresti.

Siksi vaelluskengän on oltava riittävän monipuolinen. Reissuun ei yleensä oteta kuin yhdet vaelluskengät, ja lisäksi taukokengät.

– teltta, rinkka, makuupussi ja makuualusta

– hyvät vaelluskengät

– keitin, esim. trangia

– sadetta pitävät varusteet

– pipo, hanskat, kuivat sukat,villasukat, fleece- tai villapaita

– riittävästi ruokaa ja juomista

– ruokailuvälineet: muki, lautanen, lusikka, juomapullo

– suunnistusvälineet: kartta ja kompassi

– tulentekovälineet, puukko ja mahdollisesti kirves

– ensiapuvarusteet

– otsa- tai taskulamppu