Kaikuluotaintekniikan kehitys mahdollistaa kalaparven löytämisen aiempaa helpommin

Kärkkäisen valikoimista niin aloittelevat kalastajat kuin aktiiviharrastat löytävät harrastukseensa sopivat välineet. Tuotteita on myös jokaisen kukkarolle sopivaan hintaan.

Kärkkäisen kalastustarvikevalikoimista löytyy vaihtoehtoja useissa hintaryhmissä.

– Valikoimat on pyritty rakentamaan siten, että tuotteita löytyy jokaisen kukkarolle sopivaan hintaan. Esimerkiksi nyt erittäin suosittujen virvelisettien hintaluokat menevät reilusta 10 eurosta vajaaseen 200 euroon. Lisäksi valikoimista löytyy yksilöllisesti rakennettavia settejä, joissa hifistelijät saavat yhteen virvelisettiin upotettua 1000–1500 euroa, kertoo kalastuksen valikoimista vastaava ostaja Petri Kumpula.

Monipuolisen hintatason lisäksi Kärkkäisen kalastustuotteiden valikoimat ovat määrällisesti ja laadullisesti mahdollisimman kattavat. Valikoimat runsastuvat uusilla tuotteilla jatkuvasti.

– Pyrimme huomioimaan kaikki pienimmätkin kalastusmuodot sekä toisaalta erikoisimmat tekniikat, aina siian lippoamisesta jousiasekalastukeen ja täkykalojen ongintaan, Petri sanoo.

Kärkkäisen tavarataloissa ja verkkokaupassa www.karkkainen.com on laajasti myös erikoisempia kalastustuotteita, kuten esimerkiksi käsin valmistettuja lohivaappuja ja lusikkauistimia.

Petri korostaa , että Kärkkäisen valikoimista niin aloittelijat kuin aktiiviharrastat – kaikenikäiset ja -tasoiset kalastajat – löytävät harrastukseensa sopivat välineet.

– Osastojemme palveleva henkilökunta harrastaa itse aktiivisesti kalastamista. Omien kokemusten kautta on helppo palvella asiakasta asiantuntevasti ja opastavasti. Lisäksi jatkuvan kouluttamisen kautta päivitämme henkilökuntamme ammattitaitoa.

36-vuotias Petri on harrastanut kalastamista siitä saakka, kun oppi kävelemään; isän kanssa kuljettiin kalassa. Myös Petrin lapset ovat innokkaita kalastajia.

– Esimerkiksi 4-vuotiaan tyttäreni ennätyssaalis on virvelillä napattu 8-kiloinen hauki. Tässäpä tyttö nappaa haukea: https://www.youtube.com/watch?v=D-G6EGDm5EQ

Oma kalastusharrastas, kavereiden vinkit, alan lehdet ja messut ovat tärkeitä tietolähteitä Petrille pysymään ajan hermolla ostajan työssään.

– Monesta uutuudesta tulee yhteydenotto myös suoraan sen kehittäjältä tai suunnittelijalta.

Kalastustarvikkeet ovat Kärkkäisellä metsästys- ja retkeilytuotteiden kanssa eräosastolla.

– Kalastuksen tuotteita meillä on valikoimissa noin 28 000, Petri kertoo.

Tekniikka korostuu tätä nykyä kalastustuotteissa.

– Uudet kaikuluotaimet ja plotterit tuovat kalastajalle entistä tarkempaa tietoa muun muassa kalojen liikkeistä, olinpaikoista ja syvyyksistä.

Kaikuluotaintekniikan kehitys mahdollistaa kalaparven löytämisen aiempaa helpommin.

– Tarkan luotaimen näytöltä näet, onko kala kiinnostunut tarjotusta vieheestä vai ei. Näinpä voit kokeilla erilaisia tekniikoita ja viehevaihtoehtoja. Kaikuluotaintekniikalla voit tänä kesänä löytää sen suurimman vonkaleen, jota olet etsinyt koko kalastajan urasi ajan!

Helppoa? Ei suinkaan, mutta loogista, tekniikka vaatii osaamista ja tietoa käyttäjältään. Tekniikka myös monipuolistaa kalastusharrastusta.

– Yhä kehittyvä tekniikka tuo lisää jännittävyyttä veneeseen. Myös pienten kalastajien on mukava seurata näytöltä sitä, mitä ilman teknisiä laitteita ei voi muutoin nähdä.

Tekniikan ohella siimat kehittyvät koko ajan.

– Siimojen kehitystä on hieno seurata. Markkinoille tulee yhtä enemmän käytettävyydeltään toinen toistaan parempia siimoja. Kuituaikana hyvinkin ohuissa ja huomaamattomissa siimoissa voi löytyä useiden kilojen vetolujuuksia.

Kelat ja vavat kehittyvät myös.

– Niiden kehitys on kuitenkin huomattavasti hitaampaa kuin siimojen. Sama hyväksi todettu kela- ja vapamalli on mallistossa useita vuosia.

Perhokalastus on kaiken aikaa kasvava harrastus.

– Perhokalastustarvikkeiden valikoima kehittyy valtavasti, uusia tuotteita tulee koko ajan lisää.

Petrin mukaan perhokalastuksen aloittamisessa ei tarvita isoja investointeja.

– Perhokalastusta voi kokeilla myös omalla mökkivirvelillä ja siihen kiinnitettävällä heittoperholla, joita on laajasti valikoimissamme. Olenpa itsekin napannut kuluvan avovesikauden ensimmäiset saaliskalat virvelillä heitettävällä perholla.

Petri muistuttaa, että kalastuksessa, kuten myös muussa ulkoilussa käytettävien tekstiilien vedenpitävyys ja hengittävyys ovat ensisijaisen tärkeitä.

– Yhä useampi vedestä ilman venettä kalastava hankkii hengittävät kahluuvarusteet. Niiden käytettävyys, mukavuus ja helppo säilytettävyys on aivan omaa luokkaansa aikaisempiin kumisiin kahluuvälineisiin verrattuna.

Myös rannalta ja veneestä kalastava arvostaa asusteiden vedenpitävyyttä, hengittävyyttä ja käyttömukavuutta.

– Kärkkäiseltä löytyy kalastusasut rannalta ja veneestä kalastaville.

Lisäksi meillä on isot valikoimat myös sellaisia kalastusasuja, joissa ei ole vedenpitävyys-ominaisuutta.

Suomalaiset ovat kautta aikojen olleet innokkaita kalastajia, metsästäjiä ja luonnossa liikkujia – entisaikana tarpeeseen, nykyään suurelta osin harrastusmielessä. Harrastajamäärät ovat jatkuvassa kasvussa.

– Ihmiset käyttävät yhä enenevissä määrin aikaa luonnossa olemiseen ja siihen liittyvään harrastustoimintaan, Petri kertoo.

Hän huomauttaa, että kalastus on paitsi mukava ja monipuolinen, myös edullinen harrastus.

– Pienin investointi ja varma saalistakuu on onkivapa! Alle neljällä eurolla pääsee harrastamaan; mato-onginta on jokamiehen oikeus, se ei vaadi kalastuskorttia tai viehekalastuslupaa.

Kesällä Kärkkäisen kalastusosastot tarvarataloissa ja verkkokaupassa hehkuvat runsaudellaan. Syyskalastuskauteen käännyttäessä valikoimiin tulee lisää juuri syyskalastukseen sopivia tuotteita.

– Syyskalastuksen suosituimmat alueet lienevät tänäkin vuonna jigikalastuksessa. Tähän osaalueeseen panostamme entistä enemmän. Syksyn mittaan meille tulee varmasti jigikalastusta helpottavia uusia teknisiä laitteita, tästä kerrotaan tarkemmin lähempänä syksyä.

”– Kaikuluotaintekniikalla voit tänä kesänä löytää sen suurimman vonkaleen, jota olet etsinyt koko kalastajan urasi ajan!”
Kärkkäisen tavaratalojen eräosastot palvelevat

Ylivieska

pinta-ala 1200 neliötä

henkilökuntaa 4

Lahti

pinta-ala 960 neliötä

henkilökuntaa 5

Oulu

pinta-ala 350 neliötä

henkilökuntaa 5

Ii

pinta-ala 330 neliötä

henkilökuntaa 4