Lauantaina iltapäivällä lämpenevän pihasaunan tuoksu - suvituoksu hurmaa sukupolvesta toiseen. Mieli muistaa kotoisan tuoksun ja yhdistää sen suomalaisuuteen. Sauna onkin aikaa kestävä ikkuna suomalaisuuteen.

Karkkainen.comistasekä Kärkkäisen tavarataloista löydät kaiken, mitä kesäsaunassa tarvitset niin uuden puukiukaan ja lauteiden pintakäsittelyaiheet kuin vihdat, saunatekstiilit ja -kosmetiikan, kesäistä tunnelmaa lisäävät saunatuoksut sekä pesuaineet ja -välineet saunan puhdistamiseen. Kärkkäisen kirjaosastolta poimit tuliaiskirjat saunaillan isäntäväelle sekä terveyskirjat saunan hyvää tekevistä vaikutuksista.

Peruspuhtaana pidettyä perhesaunaa ei ole tarpeen jynssätä voimakkailla puhdistusaineilla. Usein siivottaessa pärjätään neutraaleilla ja heikosti emäksisillä puhdistusaineilla, astianpesuaine voi olla riittävä.

Harvoin siivotun tai puukiukaalla lämpiävän saunan pinnoille alkaa kertyä nokea sekä rasva- ja kosmetiikkalikaa. Miedosti emäksinen puhdistusaine irrottaa jäämät neutraalia puhdistusainetta tehokkaammin. Oman asuinseudun vesikin vaikuttaa. Jos vesi on kovaa tai käytössä on ruosteista kaivovettä, pinnoille muodostuu helposti saostumia, jotka lähtevät happamalla puhdistusaineella. Puhtaus on vasta puoli ruokaa, saunan kuivuminen sen pesemisen jälkeen on yhtä tärkeää. Kuuma sauna tuhoaa mikrobeja, mutta alalauteiden matalampi lämpötila saattaa toimia elatusalustana. Laudeliinat edistävät lauteiden puhtaana pysymistä merkittävästi. Kun pikkupefletin sijasta valitaan reilunmittainen pellavaliina tai pyyhe, jalatkin voi nostaa leppoisasti lauteille.

Saunan kosteus ja kuumuus asettavat puupinnat kovalle rasitukselle. Huolellinen kunnossapito pidentää lauteiden ja paneeleiden elinkaarta, sekä helpottaa saunan puhtaanpitoa. Pintakäsittely suojaa puuta kosteudelta ja likaantumiselta. Lauteiden tai seinäpaneloinnin vaihtamisen sijaan saunaa voidaan uudistaa pintakäsittelytuotteilla ilman kallista ja aikaa vievää remonttia.

Perinteisen vaalean puun lisäksi voi saunaan luoda erilaisia tunnelmia väreillä. Esimerkiksi mustalla värillä saadaan aikaan savusaunamaista, tummanpuhuvaa tunnelmaa. Mustassa on myös ripaus mystistä taikaa. Trendikäs harmaa hurmaa pehmeällä sävyllään, ja harmaan sävyisen saunan tunnelmassa on myös annos rauhallisuutta ja tyyneyttä. Valkoinen taas raikastaa saunan ilmeen säilyttämällä vaalean puun vaaleana.

Kiuas on saunan sydän, ja kiukaan mahti piilee kiuaskivien laadussa ja määrässä. Hyvä kiuaskivi varaa lämpöä ja kestää kuumuutta murenematta.

Koivu ei ole ainoa vihtapuu. Myös havupuista ja tammesta syntyvät hyvät vihdat. Havupuut ovat siitä käteviä vihtapuita, että niistä voi taittaa vihdan ympäri vuoden. Moni kehuu katajavihtaa: sen avulla saa antaa itselleen lempeää miniakupunktiota. Juhannussaunaan terveyttä ja onnea tuova vihta valmistetaan ottamalla seitsemän oksaa kustakin: lepästä, koivusta, haavasta ja katajasta. Länsisuomalaiset vihtovat, itäsuomalaiset vastovat. Vihta ja vasta sidotaan eri tavoin. Vihta sidotaan pujottamalla sidontavitsa kädensijan läpi, kun taas vastaan tehdään erillinen rinkulamainen panta kädensijan juureen.

Uutuuskirjan Sauna, keho & mieli kirjoittajat, tutkija Tanjaniina Laukkanen ja professori, kardiologi Jari Laukkanen ovat kansainvälisen tutkimusryhmänsä kanssa julkaisseet viime vuosina 15 tieteellistä tutkimusta saunan terveysvaikutuksista. Tutkimusten mukaan säännöllinen saunominen on yhteydessä pienempään sydänsairauksien, sydänperäisten äkkikuolemien, verenpainetaudin sekä Alzheimerin taudin ja dementian vaaraan. Runsaalla saunomisella on havaittu yhteys myös pienempään hengityselimistön sairauksien riskiin sekä matala-asteisen tulehduksen tasoon. Jo 30 minuutin saunominen alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa.

Stressi helpottaa saunassa, sen suomalaiset saunojat ovatkin aina tienneet.

Pihasauna on oivallinen paikka nauttia vitamiini- ja mineraalirikkaasta, imunestekiertoa, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vaudittavasta hoitoturpeesta. Turvesaunasta moni on saanut apua ihottumien, psoriasiksen, aknen, hiuspohjan, säärihaavojen, lihassärkyjen, nivelvaivojen, reumaattisten kipujen, turvotuksen, verenkiertohäiriöiden, kuukautiskipujen, vaihdevuosivaivojen sekä eturauhasvaivojen hoitoon, seksihalutkin ovat parantuneet. Turvesaunan jälkeen uni syvenee ja mieliala kohenee.

”Kun soivat kiukaan mustat urut,

unohtuvat arjen surut.”

Löyly on vanha sana, joka tarkoittaa kiukaalta nousevaa höyryä ja yhtä ihmisen sieluista. Löylyä kuvataan myös ihmisen ja kiukaan väliseksi vuoropuheluksi.

Muistorikasta saunakesää!

Reetta Reinman