Ekopsykologisten tutkimusten mukaan huonekasvit ja niiden kanssa puuhastelu vaikuttavat positiivisesti terveyteen. Kasvien on todettu lievittävän stressiä, rauhoittavan mieltä ja parantavan tarkkaavaisuutta.

Huonekasvit eivät ole vain koristeita, vaan ne pystyvät puhdistamaan tehokkaasti sisäilmaa. Huonekasvit tuottavat happea ja poistavat hiilidioksidia. Ne kykenevät neutraloimaan ilmansaasteita ja vähentämään huoneilman mikrobeja sekä rakennusmateriaaleista peräisin olevia epäpuhtauksia. Varsinaisen työn haitallisten yhdisteiden hajottamisessa tekevät kasvien juurissa elävät mikrobit. Huonekasvit myös nostavat ilmankosteutta.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA on pitänyt 1980-luvun lopulta asti listaa kasveista, jotka ovat parhaita ilmanpuhdistajia. Ilmaa puhdistavia kasveja ovat esimerkiksi anopinkieli, rönsylilja, kirjo- ja viirivehka, kultaköynnös, sulkasaniainen, gerbera, limoviikuna, traakkipuu, muratti sekä kulta- ja vuoripalmu. Parhaimpia ilmanpuhdistajia ovat rehevät ja hyvinvoivat kasvit. Kevättalvi on oivallista aikaa huolehtia huonekasvien hyvinvoinnista: vaihtaa mullat ja puhdistaa pölyt lehdistä.

Trendikäs sisustaja suosii nyt suurilehtisiä huonekasveja. Suurilehtisten kasvien trendi on näkynyt ja näkyy edelleen myös tapettien kuoseissa. Kuoseissa nähdään paljon palmunlehviä, peikonlehtiä ja saniaisia. Supertrendikkäitä sisäkasveja ovat esimerkiksi suurilehtiset jättipeikonlehti ja kumiviikuna.

Huonekasvit sopivat erinomaisesti myös kylpyhuoneen sisustamiseen. Monet kasvit viihtyvät kosteassa kylpyhuoneessa. Hyödynnä ahtaiden kylpyhuoneiden kattoa ja seiniä ripustamalla sinne amppeleita. Voit myös sijoittaa riippuvia kasveja kaapin päälle ja antaa varsien roikkua alaspäin. Asettele pikkukasveja pienille hyllyille tai lavuaarin reunoille. Orkidea sopii hienosti amppeliin kylpyhuoneen ikkunalle, valoa pitää kuitenkin olla riittävästi. Muratti on aina varma valinta. Erilaiset saniaiset täyttävät kylpyhuoneen rehevyydellään ja luovat ihanan viidakkomaista tunnelmaa. Keikarinkukka ja tuoksuköynnös ovat kaksi esimerkkiä kasveista, jotka sopivat hyvin kylpyhuoneen ikkunaan. Palmuvehka ja rönsylilja pärjäävät myös ikkunattomassa kylpyhuoneessa. Kylpyammeen tai lavuaarin reunalle sijoitetut leikkokukkia tai viherkasvien oksia sisältävät maljakot tuovat kuninkaallista tunnelmaa kylpyhuoneeseen.

Hyötykasvipuutarha voi kukoistaa kotona läpi vuoden. Keittiön valoisa työtaso tai ikkunalauta sopii hyvin versottamiseen ja yrttien kasvattamiseen. Ikkunalla menestyviä yrttejä ovat esimerkiksi basilika, kirveli, kynteli, laventeli, meirami, mintut, oregano, persilja, rakuuna, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Vihanneskrassi on helppo kasvattaa, se pärjää jopa kostutetulla talouspaperilla. Vihanneskrassista saa raikasta leivänpäällistä. Vehnänorasta voi myös kasvattaa läpi vuoden, siitä saa puristettua terveellistä mehua, tai korsia voi pureskella. Kaikki sisällä kasvatettavat yrtit pitävät jatkuvasta suihkuttelusta.

Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Versot puhkeavat kasvilajista riippuen 1–3 päivässä ja ovat parhaimmillaan noin 5–10 päivän ikäisinä, kun maku on mehevimmillään ja ravintoainepitoisuus huipussaan. Versoissa on jopa 40 kertaa enemmän ravintoaineita kuin aikuisissa kasveissa. Terveellisyydessä versot peittoavat mennen tullen kaupan salaattiainekset.

Versottamiseen sopivat esimerkiksi punakaali,rucola, punajuuri, kyssäkaali, parsakaali,mangoldi, härkäpapu ja juurekset. Versottamista varten tarvitset laakean vadin, hyvää multaa ja reilusti siemeniä. Siemeniä tarvitaan paljon, sillä ne tulee reilun sadon varmistamiseksi kylvää tiheään.

Huonekasveja sekä niiden hoitoon tarvittavat ruukut, mullat ja lannoitteet löydät Kärkkäiseltä, samoin kuin ikkunanlaudalla kukoistavan hyötykasvipuutarhan ainekset sekä siemenet kevättalven taimikasvatukseen. Kotipuutarhan tomaattisato alkaa kypsyä nyt!

Kevätiloja.

ReettaReinman

PS.1

Kevään 2020 ylioppilaskirjoitukset alkoivat 10.3. Abien urakka päättyy 26.3.

Virkistävävihersmoothieon piristävä koepäivän aloitus.

Siihen pyörähtää:

1 päärynä

noin 2 dl tuoretta ananasta

noin 2 dl pakastemangoa

kourallinen pakastettua pinaattia

1 tl kuivattua nokkosta

1 tl soijalesitiiniä

muutama sitruunamelissanlehti

muutama saksanpähkinä

1/2 dl mantelimaitoa

1–2 dl vettä

Lisää kaikki ainekset blenderiin ja soseuta tasaiseksi. Jos smoothie tuntuu liian paksulta, lisää hieman nestettä.Superfoodiasmoothieihinlöydät Kärkkäiseltä, samoinblenderin.

PS 2.

Kevään kokelas, muista ruusujuuri. Pohjolanginsengiksikutsuttu vahvistava ja voimistava ruusujuuri (rhodiola rosea) tukee kognisiivisia toimintoja ja edistää suorituskykyä. Ruusujuurivalmisteita on Kärkkäisellä.