Kaikessa työssä missä pöly lentää, liuottimia lisätään tai vaihdetaan, vaaralliset pienhiukkaset leijailevat tai saastaa poistetaan tulisi käyttää erityisiä suojavarusteita. Tehokas hengityssuojain estää haitallisten aineiden pääsyn keuhkoihin saakka. Hengityssuojanluokat ilmaisevat, kuinka tehokkaan suojan maski antaa. Esimerkiksi hengityssuojain ffb3 suojaa jopa myrkylliseltä homepölyltä korjausrakentamisen yhteydessä. 

Hengityssuojaimen tarkoituksena on vähentää keuhkoihin asti päätyvän hiukkasten ja aerosolien määrää. Hengityssuojaimille on asetettu lakisääteisiä vaatimuksia: suojaimen suodatuskyky on osoitettava standarditestillä. Lisäksi hengityssuojaimen tulee täyttää tiukat turvallisuusvaatimukset. Vaatimusten täyttymistä valvovat kuluttaja- ja työsuojeluviranomaiset. Joissain töissä on hyvä suojat itsensä myös silmä- ja kasvosuojaimilla. 

Hengityssuojain voi toimia myös toisin päin: se estää muun muassa mikrobien leviämisen käyttäjästä toisiin ihmisiin ja ympäristöön. Esimerkiksi terveydenhuoltohenkilökunta suojelee kasvomaskillaan sekä itseään että potilaitaan. Näitä suu-nenäsuojuksia ei kuitenkaan ole suunniteltu puhdistamaan hengitysilmaa suodattamalla.

Hengityssuojain valitaan käytön mukaan

Jotta maski toimisi halutulla tavalla, täytyy olla tietoinen, mihin käyttöön hengityssuojain on tulossa. Tuotteiden hinta ei päätä huimaa, joten tässä kohtaa tuskin kannattaa pihistellä. Kuitenkaan liioitella ei kannata: ullakon siivosuoperaation tuskin tarvitaan ammattilaisen puolinaamaria. 

Kotikäyttöön ja muun muassa pieniin remonttitöihin, kuten hiontaan suunniteltuja hengityssuojaimia myydään tavallisesti useamman kappaleen paketissa. Nämä suodattavat puolinaamarit jaetaan suodatustehokkuuden perusteella kolmeen eri luokkaan: 

Hengityssuojainluokat

FFP1-luokka suojaa myrkyttömiltä hiukkas- ja nesteaerosoleilta. 
FFP2-luokka suojaa P1-luokan lisäksi terveydelle vaarallisilta kiinteiltä ja nestemäisiltä hiukkasilta, kuten siite- ja katupölyiltä. 
FFP3-luokka suojaa P1- ja P2-luokan lisäksi myrkyllisiltä pölyiltä, kuten esimerkiksi homepölyltä muun muassa purkutyön yhteydessä. 

Suojaimen käyttömukavuus lisääntyy, jos suojain on varustettu uloshengitysventtiilillä. Uloshengitysventtiili pienentää uloshengitysvastusta joka helpottaa hengittämistä. Se vähentää myös vesihöyryn tiivistymistä suojaimen sisälle.

Näiden lisäksi ammattilaisille ja muille tehokkaampaa suojaa tarvitseville myynnissä on niin ikään eri luokkiin kategorisoituja naamareita, joista tehokkaimpia köytetään vaarallisten yhdisteiden ja aineiden, kuten asbestin käsittelyssä. 

Huomaathan että varsinkin isompien kaupunkien katukuvassa näkyvät hygieniamaskit eivät ole hengityssuojaimia. Oikeissa hengityssuojaimissa tulisi aina olla CE-merkintä. Tehokkaat hengityssuojaimet sinulle myy Kärkkäinen.