Ravissa on vahvoja tunteita ja vauhdin hurmaa! Ravikilpailut ovat Suomessa hyvin suosittua hevosurheilua, eikä syyttä - hevosen ääntä, tuoksua, kihelmöivää jännitystä ja muiden samanhenkisten ystävien seuraa ei voita mikään. Raviharrastus on hyvin monipuolinen: vaikka itse ei ohjaksiin mielisi, ravin seuraaminen ja pelaaminen on taatusti vähintään yhtä hauskaa. Parhaat tarvikkeet ravikisoihin, kilpasuitset, silmälaput, ravikuolaimet sekä monipuoliset ohjastajan varusteet tarjoaa Kärkkäinen!

Ravivarusteet kehittyvät - harrastuksen historia Suomessa

Raviurheilu alkoi Suomessa entisajan isäntien hauskasta tavasta ajaa hevospeleillä kilpaa kotiin kirkonmenojen jälkeen. Ensimmäinen järjestetty kilpailu pistettiin pystyyn vuonna 1817 Turussa. Meni kuitenkin viitisenkymmentä vuotta ennen kuin vuonna 1865 läänien hallintokaupungeissa ryhdyttiin järjestämään valtionajoja. 

1884 järjestetettiin ensimmäinen keisarillisella asetuksella perustettu Suuri orikilpailu. Sen seuraajaksi puolestaan perustettiin nykyisinkin hyvin tunnetut Kuninkuusravit vuonna 1924. Modernistumisen myötä hevosurheilun huima suosio kuitenkin laantui. Ihmiset eivät enää kohdanneet hevosia tavallisessa elämässään, kuten hevosten ollessa jokaisen talon välttämätön työjuhta ja kulkupeli.

Toinen syy hevosurheilun hiipumiseen oli traktoreiden ja autojen yleistyessä tapahtunut väistämätön suomenhevosten väheneminen. Vuoteen 1959 asti Suomessa sai kilpailla raveissa vain suomenhevosilla. 1960-luvun alussa raveja alettiin mainostaa vedonlyönteineen täysin uutena huvittelumuotona. Aiemmin lähinnä maalaisten huvina nähdystä ravista tuli ammattimaisempaa kun erityisesti juoksemaan jalostetut kevyet rodut ilmestyivät raviradoille.

Ravi - harrastuksen suosio lukuina

Nykyisin ravit ovat Suomen toiseksi seuratuin urheilulaji jääkiekon jälkeen. Vuosittain raviradan katsomassa istuu 630 000 jännittynyttä katsojaa. Kaiken kaikkiaan noin 800 000 suomalaista seuraa raveja televisolähetysten kautta. Suomessa on raveja varten oma televisokanava, TotoTV. 

Suomessa ravikisoihin osallistuu 6 600 hevosta ja vähän alle 2 000 ohjastajaa. Ammattivalmentajia on 160. Harrastajavalmentajarekisterissä jäseniä on 7 000. Ravikilpailuissa pelattavien hevospelien kokonaisvaihto on vuosittain noin 230 miljoonaa euroa. Palkintoja maksetaan noin 18 miljoonaa euroa. Raveja järjestetään joka päivä jouluaattoa ja joulupäivää lukuun ottamatta. 

Kärryillä ajettavien ravikisojen lisäksi Suomessa kilpaillaan montén eli raviratsastuksen puitteissa. Junioriharrastajille pidetään omia ponilähtöjä. Junnukisojen suuri vuosittainen kilpailu ovat ponikuninkuusravit. Suomi on yksi neljästä suurimmasta ravimaasta Euroopassa. 

Hevosurheilija löytää tarvitsemansa, korkeatasoiset varusteet raviin Kärkkäisen verkkokaupan kautta. Tutustu ja tilaa nyt – Kärkkäinen palvelee sinua verkossa silloin, milloin sinulle parhaiten sopii.