Kalastus on Suomessa perinteinen ja hyvin suosittu ympärivuotinen harrastus. Kalastus sopii mainiosti kaiken ikäisille harrastajille ja se tarjoaa mainion pakohetken arjesta, hyvää fiilistä ja mahdollisuuden nauttia kauniista luonnosta. Pilkki- ja onkikalastus ovat kalastusmuotoja, joita voidaan harrastaa talvisin kiireettömästi järven jäällä ja kesäisin rennosti laiturin nokalla.

Pilkkikalastus on yksi suosituimmista talven ulkoilulajeista, johon kotimaan tuhannet järvet, joet ja meren läheisyys suovat mainiot mahdollisuudet. Pilkkiminen on yleinen kalastusmuoto, jota harrastetaan Suomen ohella pääasiassa Kanadassa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Pilkkikalastuksessa onginta tapahtuu talvisin järven, joen tai meren jäähän kairalla poratun reiän kautta. Pilkkiminen onnistuu myös kesäisin vaikka veneestä tai laiturilta käsin. 

Pilkkiminen ja onginta eivät vaadi suuri satsauksia

Onkikalastus on mainio ja edullinen vapaakalastuksen laji. Teleskooppiset onkivavat, onkilaitteet kohoineen, siimoineen ja koukkuineen saa jo muutamalla eurolla. Pilkki- ja onkikalastus eivät välttämättä ole kaikkein tehokkaimpia kalastusmuotoja, mutta onkikalastuksen harrastajat hakevatkin monesti myös rentoa fiilistä veneessä, laiturilla tai rantakivellä istuen. 

Pilkkiminen ja onginta eivät ole muiden kalastusmuotojen tapaan niin suurta välineurheilua, vaan näiden kalastusmuotojen pariin pääsee pienellä panostuksella. Pilkki- ja onkikalastus eivät kuitenkaan onnistu ilman sopivia kalastusvälineitä. 

Pilkkikalastus voidaan aloittaa sopivilla varusteilla, johon kuuluvat pilkkivavat, pilkkisiimat, kairat ja sopivat syötit. Pilkkiminen tapahtuu talvisin vesistön jäällä, joten pilkkijä tarvitsee säänmukaisen vaatetuksen. Jäänaskalit kuuluvat pilkkijän ehdottomiin turvavarusteisiin ja auttavat jään pettäessä hyisestä vedestä nousemisessa. Kokoontaitettava pilkki- tai reppujakkara sisältää hyvin säilytystilaa, johon pilkkivavat, syötit, retkieväät ja sohjokauhan saa mainiosti pakattua. 

Pilkkivavat ovat lyhyitä – onkivavat pitkiäkin

Pilkkivavat ovat suhteellisen lyhyitä. Kevytrakenteiset mormuskavavat voivat olla vain kymmenen senttiä pitkiä, kun taas haukipilkintään soveltuvat pilkkivavat voivat olla usein kolmekymmentäsenttisiä. 

Halvimmat lasikuiduista valmistetut onkivavat saa jo muutamalla eurolla. Laadukkaammat mallit valmistetaan hiilikuidusta tai hiili- ja lasikuidun seoksesta. Lasikuitu on kestävä vapamateriaali, mutta hiilikuitu on huomattavasti lasikuitua kevyempää, voimakkaampaa ja näin myös kalliimpaa. 

Onkivavat valitaan pituudeltaan lähinnä kalastuspaikan mukaan. Kun kalastus tapahtuu veneestä tai laiturilta, alle kolmimetriset onkivavat tulevat kyseeseen. Onginta rannalta vaatii olosuhteiden mukaan pidemmät onkivavat. Kätevä matkavapa kulkee taas vaivattomasti mukana siellä missä sinäkin. Jotta onginta onnistuu, tarvitaan vavan ohella myös koho, paino, koukku ja siima.

Pilkki- ja onkikalastus vaativat sopivat välineet, jotta saalistakin tulisi. Kärkkäisen verkkokaupasta löydät kalastusvälineet ja syötit kaikenlaiseen kalastukseen.