Leijonasankari Esa Keskinen selätti nivelrikon

Suomen ensimmäisestä jääkiekon MM-kullasta vuonna 1995 hyökkääjän paikalta kamppaillut Esa ”Essi” Keskinen joutui mahtavan jääkiekkouransa jälkeen taistelemaan haavaista paksusuolta vastaan. Apu löytyi Siikaisissa valmistettavasta Ravintorengas Oy:n Karin havupuu-uutejuomasta.

– Pahimmillaan kävin yli sata kertaa kahden vuorokauden aikana vessassa. Olin huonossa hapessa, kun ravinto ei ennättänyt imeytyä. Lääkärini kertoi minulle hoitovaihtoehdot: biologiset hoidot, joissa oli rytmihäiriöiden riski. Toinen vaihtoehto oli paksusuolen poistaminen kokonaisuudessaan. Olin jo päätynyt paksusuolen poistoon, kun isäni ehdotti Karin havupuu-uutejuoman kokeilua.

Kului vajaa viikko, ja Esa huomasi kellon olevan jo puolipäivässä, eikä hän ollut juossut vielä kertaakaan vessassa.

Nyt Esa on juonut Karin havupuu-uutejuomaa jo kymmenen vuotta. Hän uskoo sen tehoon niin vahvasti, että kiertää esittelemässä ja maistattamassa sitä ympäri Suomen.

– Näillä esittelyreissuilla olen tutustunut upeisiin luontaisalan konsultteihin ja tuotteisiin. Espoon Kauklahden Ulpukassa tuli Immitecin edustajan ja maahantuojan Mika Cederbergin kanssa puheeksi oikean lonkkani tekonivel ja vasemman polveni nivelrikko, joka kipuili rankasti. Vuosien kiivaat ottelut olivat jättäneet jälkensä niveliini. Mika kertoi minulle Immitecin valmistamasta Trioflexistä ja kollageenista ja kehotti kokeilemaan niitä nivelvaivoihini. Koska olin saanut luontaistuotteesta avun suolisto-ongelmaani, minulla ei ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja, etteivätkö Mikan ehdottamat tuotteet voisi toimia.

Lonkan tekoniveleni ei kipuillut, mutta polven nivelrikko oli ajoittain niin paha, että pieni hipaisukin vihloi.

– Yöllä se vaivasi niin, että jouduin vähän väliä hakemaan kivuttomampaa asentoa ja fyllaamaan peittoa, etteivät vihlaisut heijastuisi niskaan ja päähän saakka. Asennon vaihtaminen yöllä sängyssä oli tuskallista.

Norjalaisen Immitecin toiminnoista Suomessa vastaava Mika Cederberg kannusti Essiä kokeilemaan Trioflexiä, Kollagainia, Revmatol-voidetta ja lisäksi ottamaan vielä kurkumaa, joka ehkäisee tehokkaasti tulehdusta.

– Minähän innostuin. Kun olin syönyt tuotteita kaksi kuukautta, huomasin, että polvessa oli jäljellä enää ihan pieni tuntemus. Aiemmin housun puntin pujottaminenkin oli kivuliasta ja vaikeaa, mutta enää ei kirvonnut vedet silmiin. Nyt olen syönyt tuotteita kolme kuukautta, ja voin sanoa polveni olevan liki oireeton, Essi kertoo.

Jääkiekkokaukaloon hän ei kuitenkaan vielä ole uskaltautunut, mutta uskoo sitäkin tämän talven aikana kokeilevansa junnujen kanssa.

Yli 35 vuotta vanha norjalainen Immitec on lanseerannut hyvinvointituotteitaan jo yli 40 maahan ja rakentanut kokonaisvaltaisen nivelpaketin, jossa niveliä hoidetaan sekä ulkoisesti että sisäisesti tehokkaiden vaikuttavien aineiden ansiosta. Hoidossa käytetään kolmea tuotetta: Collagainia, joka sisältää hydrolysoitua 1. ja 2. tyypin kollageenia, Trioflexiä, jolla pyritään normalisoimaan kehon tilaa tavoitteena vähentää tulehdusta ja turvotusta nivelalueilla ja lihaksissa sekä ulkoisesti käytettävää Revmatol-voidetta, joka laskee tulehdusta. Voide auttaa lisäksi vähentämään turvotusta ja kipua sekä parantaa verenkiertoa.

– Nivelvaivoja ja -sairauksia on hyvin monentyyppisiä. Jokaisella niistä kärsivällä on erilainen tausta ja erilaisia oireita. Siksi Immitecin kolmen tuotteen avulla voidaan jokaiselle nivelvaivoista kärsivälle laatia henkilökohtainen ja tarkoituksenmukainen ravitsemusohjelma, Immitecin Suomen myynnistä vastaava Mika Cederberg sanoo ja lisää, etteivät tuotteet varsinaisesti paranna, mutta niillä voidaan lievittää kipua ja tukea nivelten toimintakykyä ja liikkuvuutta.

– Nivelrikossa nivelrusto on joko kulunut tai vaurioitunut. Rusto häviää nivelreumassa nopeammin kuin uudistuu. Lopulta nivelrusto häviää kokonaan luun pinnalta. Tilanne ikään kuin ruokkii itse itseään, Mika Cederberg selvittää nivelrikon syntysyitä ja kuvailee tilannetta kansanomaisemmin vertaamalla prosessia palavaan taloon.

– Jos palavan talon sisälle heittää tiiliä, ei tapahdu mitään. Tuli jatkaa tuhoa. Kun tuleen heitetään vettä tai sammutusvaahtoa, se pikku hiljaa sammuu ja lakkaa tekemästä tuhoa, jonka jälkeen rakennukseen aiheutuneita vaurioita voidaan alkaa korjata. Trioflexin avulla sammutetaan nivelessä olevaa paloa. Sen vaikuttavien aineiden käytöllä pyritään normalisoimaan kehon tilaa sekä vähennetään tulehdusta ja turvotusta nivelalueilla ja lihaksissa. Tuotteessa olevat aineet: boswellia, mangaani, molybdeeni, inkivääri, C-vitamiini ja D3-vitamiini ajavat tulehduksen alas. UC-ll imeytyy suolistossa sykkyräsuolen alueella. Sen denaturoimattoman kollageenimolekyylirakenteen ansiosta suolen puolustusjärjestelmä tunnistaa sen vaarattomaksi, eikä elimistö pyri hajottamaan sitä. Tätä prosessia kutsutaan oraalitoleranssiksi. Näin pystytään suojaamaan ruston kollageeni. Samanaikaisesti UC-ll käynnistää elimistössä ruston kollageenin korjausmekanismin ja palauttaa immuunijärjestelmän tukemana nivelen normaalin toimintakyvyn. Collagainin sisältämät kollageeni I ja kollageeni II toimivat rakennuspalikoina ja alkavat korjata nivelen tilaa ja kasvattaa uutta rustoa, Mika selventää.

Hän painottaa, että nivelrikon hoidossa on tärkeä merkitys myös liikunnalla ja painonhallinnalla.

– Ei saa jäädä paikoilleen. Liikkumattomuus on nivelille surma. Liikunta ei kuitenkaan saa olla hakkaavaa tai liian rasittavaa. Esimerkiksi kävely on erittäin hyvä liikuntamuoto nivelsairauksissa. Ylipaino kuormittaa niveliä, joten olisi tärkeää pitää paino normaalilukemissa.

”– Nyt elän toivossa, ettei tekoniveltä tarvitsisi koskaan asentaa.”

KUKA?

MITÄ

Nivelrikkoon sopivaa liikuntaa

Syntynyt: 3.2.1965 Ylöjärvellä.

Asuu: Ylöjärvellä.

Ammatti: Entinen jääkiekkoilija, pelipaikaltaan hyökkääjä sekä maailmanmestari, olympiamitalisti ja jääkiekkovalmentaja.

Perhe: puoliso Tiina, tyttäret Ida, 28 ja Linda, 25.

Harrastukset: Tennis, marjastus ja kuntoilu.

Elämän motto: Eteenpäin.

Nivelrikosta kärsiville suositellaan liikuntalajeja, joissa koko kehon paino ei tule terävästi polvien ja alaraajojen päälle. Liikunta ei saa aiheuttaa niveliin iskuja tai vääntöjä. Se ei saisi olla liian pitkäkestoista.

Suositeltavia lajeja:

hiihto

pyöräily

kävely

rauhallinen tanssi

kotivoimistelu

uinti ja vesijumppa

kuntosaliharjoittelu esimerkiksi ojennuspenkillä, voimakelkalla, pyörä- ja soutuergometrillä.