Ulkona liikkuessa tarvitaan säänpitäviä vaatteita, jotta ulkoilu sujuu miellyttävästi. Ahkerassa käytössä ja toistuvissa pesuissa ulkoiluvaatteet kuitenkin kuluvat ja niiden säätä pitävät ominaisuudet voivat heiketä. Yksinkertaisella huoltavalla käsittelyllä ominaisuudet säilyvät pidempään. Tilaa nyt tarvitsemasi aineet tekstiilien hoitamiseen ja pidä ulkoiluvaatteet toimivina ja hyväkuntoisina, valmiina uusiin seikkailuihin!

Miksi ulkoiluvaatteita pitää käsitellä hoito- tai kyllästysaineilla?

Ulkoiluvaatteiden valmistusmateriaaleissa on usein erityisominaisuuksia, joiden ansiosta vaatteet pitävät esimerkiksi tuulta ja kosteutta melko hyvin. Esimerkiksi vaellustakin kangas on kyllästetty aineella, jonka vaikutuksesta kangas ei päästä ulkopuolelta tulevaa kosteutta helposti läpi. Vaatteet kuitenkin likaantuvat käytössä, jolloin ne tulee pestä. pesu puolestaan kuluttaa ja pesee pois kyllästeaineita kankaasta.

Ahkerassa käytössä olevat ulkoilu- ja retkeilyvaatteet on hyvä käsitellä säännöllisesti pesun yhteydessä kyllästeaineella, jotta kankaan erityisominaisuudet palautuvat ja varusteet ovat taas hyväkuntoisina ja toimivina valmiina lähtöön. Tähän tarkoitukseen sopivat erilaiset tekstiilien hoitoaineet, joita löytyy erityisesti retkeilyvaatteita myyviltä tuotemerkeiltä useampia. Myös muut käyttötekstiilit kannattaa käsitellä suoja-aineella. Näin ne saavat likaa hylkivän suojakerroksen.

Vaatteisiin voi lisätä myös heijastinominaisuuden itse turvallisuuden lisäämiseksi liikenteessä. Tällainen onnistuu esimerkiksi valoa heijastava sprayllä, jota voi suihkuttaa vaatekankaaseen tai muuhunkin esineeseen spraytuotteesta riippuen. Verkosta on tilattavissa myös lemmikin turkkiin suihkutettava heijastinspray, jonka ansiosta lemmikki on helpommin muiden liikkujien nähtävissä.

Miten valita oikeanlainen kyllästysaine?

Kyllästysaine on helppo valita, sillä esimerkiksi nestemäinen kyllästysaine sopii melkein kaikille kangasmateriaaleille. Tosin puuvilla-polyesterikankaisille takeille sopii parhaiten kyllästysaineeksi vaha. Kyllästeaineita löytyy myös eri tavoin levitettäviä, esimerkiksi pesemällä levittyviä tai suihkutettavia spray aineita.

Miten retkeilytakin kyllästys tapahtuu?

Retkeilytakin kyllästäminen on helppoa ihan kotioloissa. Erityisiä varusteita kyllästysaineen ja silitysraudan lisäksi ei tarvita. Myös mökkiolosuhteissa kyllästäminen hoituu helposti.

Retkeilytakin, erityisesti puuvilla-polyesterikankaisen, voi esimerkiksi vahata. Käsittely tehdään puhtaaseen, pestyyn takkiin hankaamalla vahaa reilusti painaen kankaaseen, jotta vaha tunkeutuu kunnolla kankaan huokosiin. Vaha kannattaa levittää huolellisesti kankaan joka kohtaan. Tämän jälkeen vaha sulatetaan kankaaseen joko silittämällä silitysraudalla tai laittamalla takki joksikin aikaa kuumaan ja kuivaan saunaan.

Takin voi myös kyllästää pesemällä puhtaan takin nestemäisessä kyllästeaineessa. Tällöin takki upotetaan vesiastiaan, jossa on kyllästettä ja lämmintä vettä, ja vaivataan perusteellisesti, jotta kylläste leviää joka kohtaan. Aineen annetaan vaikuttaa jonkin aikaa, ennen kuin takki nostetaan pois kyllästevedestä. Aurinkoisella kesäsäällä takin voi levittää aurinkoon kuivumaan, jolloin auringon lämpö kiinnittää kyllästeen kankaaseen.

Kärkkäiseltä sopivat hoitoaineet tekstiileille

Kärkkäisen verkkokaupasta löytyy tekstiilien hoitoaineet nopeasti ja vaivattomasti! Siellä on kattavasti saatavilla erilaiset ja eri tavoin levitettävät kyllästysaineet ja vahat, sekä tekstiilien ja vaatteiden suoja- ja pesuaineet, joiden valmistajiin kuuluvat muun muassa Jack Wolfskin ja kotimainen Savotta. Tilaa nyt tarvitsemasi hoitoaineet vaatteillesi ja tekstiileillesi leppoisasti kotisohvalta käsin. Näin huolella hankkimasi varusteet pysyvät kunnossa ja toimivina pidempään, ja voit lähteä kokemaan uusia elämyksiä milloin vain!