Laadukkaan ja monipuolisen perussetin kanssa selviää reilun 500 euron kustannuksilla

Aurinkopaneelin asennus onnistuu kesämökkiläiseltä itseltään, sähkömiestä ei välttämättä tarvita.

Aurinkoenergiatuotteet, kuten aurinkopaneelit ja aurinkokeräimet ovat Kärkkäisen sähkötarvikeosaston suosittu tuoteryhmä. Molempia ostetaan sekä kesämökeille että omakotitaloihin. Aurinkopaneeleita myydään paljon myös matkailuautoihin ja -vaunuihin. Moni lämmittää nykyään aurinkokeräimillä käyttöveden omakotitalossaan.

Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon sähköosaston myyjä Juho Honkakoski sanoo, että eniten aurinkopaneeleita ostetaan edelleen kesämökkikäyttöön.

– Mökkikäyttöön soveltuvan pienosjännitepaneelijärjestelmän pystyy asentamaan itse. Verkkovirtaosia sisältävän järjestelmän kytkemiseen tarvitaan aina sähköalan ammattilaista, huomauttaa Honkakoski.

Aurinkopaneelien määrä riippuu siitä, millainen on kesämökkiläisten sähköntarve. Esimerkiksi yksi, 90 watin aurinkopaneeli riittää virtalähteeksi 12 voltin tasajännitteellä toimiville sähkölaitteille; tällaisen pienoisjännitepaneelin avulla saa ladattua kännykät, läppärin toimimaan sekä led-valot huoneisiin ja mökkisaunaan, myös pienen tv:n katselu onnistuu.

– Jääkaappi vie enemmän sähköä, siksi monet suosivat mökillä kaasujääkaappia. Jääkaapin sähköistäminen aurinkopaneeleilla nostaisi huomattavasti kustannuksia verrattuna siihen, että aurinkopaneeli tuottaa ainoastaan valaistuksessa ja kännykän lataamisessa tarvittavan virran; aurinkopaneeleita tarvittaisiin reilusti enemmän.

Minimissään kesämökin aurinkosähköistämisessä (valaistus ja kännykät) tarvitaan laitehankintoina aurinkopaneeli kallistuskulmatelineineen, lataussäädin, aurinkopaneelin tuottaman energian varastoiva akku ja kaapelit. Nämä kaikki myydään erikseen. Valaisemista varten tarvitaan valaisimet ja niiden katkaisijat.

– Laadukkaan ja monipuolisen perussetin kanssa selviää noin 500 euron kustannuksilla, sanoo Honkakoski.

Kärkkäisen sähkötarvikeosastoilla ei ole asennuspalvelua, mutta osastojen asiantuntevat myyjät auttavat asiakasta kaikissa aurinkopaneelijärjestelmän hankintaan liittyvissä asioissa.

– Meillä myyjät voivat laskea, millaisen määrän kunkin asiakkaan kesämökkitarve vaatii sähköä ja millainen aurinkopaneelijärjestelmä sen parhaiten tuottaa, eli millainen järjestelmä tarvitaan, kertoo Honkakoski.

Aurinkopaneelijärjestelmän akut kestävät mökkiolosuhteissa talven yli; tärkeää on, että ne ovat täynnä talven tullessa. Aurinkopaneeli saa myös olla talven paikoillaan, mikäli se ei ole esimerkiksi mökkilaiturin nokassa.

– Kaapelivetojen on hyvä olla mahdollisimman lyhyitä, ettei virtaa valu hukkaan, samoin lataussäädin on hyvä asentaa mahdollisimman lähelle akkua jännitehäviöiden minimoimiseksi, Honkakoski vinkkaa.

Suomessa paneelit suunnataan mahdollisuuksien mukaan etelään. Tehokkain kallistuskulma on noin 35-45 astetta. Kiinteästi asennettujen paneelien sijoittelussa on tärkeintä varmistaa, ettei niille osu varjostuksia. Varjostuksia aiheuttavat muun muassa puut. Aurinkopaneelien tausta tulisi jättää tuulettuvaksi. Se tehdään jättämällä vapaa ilmarako paneelien ja niiden takana olevien rakenteiden väliin. Tuulettamaton rakenne nostaa paneelien lämpötilaa.

"– Tehokkain aurinkopaneelin kallistuskulma on noin 35-45 astetta."