Mausteet ovat olleet vuosisatoja sitten tutkimusmatkailijoiden sekä kauppalaivojen himoittua tuontitavaraa. Euroopasta lähdettiin laivoilla toiselle puolelle maapalloa hakemaan arvokkaita maustelehtiä, pippureita sekä yrttejä myytäväksi. Mausteiden hinta oli yleensä korkea, joten maustekauppias saattoi hyvästä mauste-erästä rikastua huimasti.

Saamme nykypäivänä olla kiitollisia tutkimusmatkailijoiden tuomista tuliaisista, sillä mausteet levisivät heidän avullaan ympäri maapalloa. Mausteita käytetään yhä runsaasti, hinnat ovat suhteellisen edulliset ja niitä on aina saatavilla aivan tavallisesta ruokakaupasta. Yleisimmät käytössä olevat mausteemme ovat suola sekä mustapippuri. Niiden avulla ruoan saa maistumaan jo hyvältä, mutta maustamisessa voi kokeilla aina uusia makuyhdisteitä.

Suolan määrää voi vähentää mausteiden avulla

Suolan käyttö on usein kiistelty aihe. Käytämme suolaa tuomaan ruoan omat maut voimakkaammin esille, sekä lisäämään elintarvikkeiden säilymistä. Yleiset terveyskäsitykset näyttävät suolan olevan liikaa käytettynä haitaksi elimistöllemme. Saamme päivittäisestä ruoasta usein jo liikaa suolaa, mikä aiheuttaa esimerkiksi verenpaineen nousua. Erinomainen keino suolan vähentämiseen löytyy mausteista.

Suolan määrän vähentäminen onnistuu lisäämällä muita mausteita, yrttejä ja pippureita ruokaan. Esimerkiksi erilaiset mausteseokset, joihin ei ole lisätty suolaa, auttavat suolanmäärän vähentämisessä. Hyvä keino ruoan suolaamisessa on ripotella suolaa sormien välistä, sillä tällöin suolaa ei tule laitettua liikaa. Vähäsuolaiseen ruokavalioon tottuminen kestää pari viikkoa. Sen jälkeen suolaista ruokaa ei juuri kaipaa.

Opettele käyttämään mausteita ennakkoluulottomasti

Maustamisessa ei ole oikeastaan yhtä oikeaa tapaa saada ruoasta maukasta, vaan usein kokeilemisen kautta jokainen ruuan maustaja voi löytää erinomaisia makuyhdistelmiä. Mausteiden avulla korostetaan ruoan ominaismakua, mutta niillä voidaan tuttuun ruokaan saada aivan uudenlaista makua. Maustamisessa kannattaa olla rohkea, sillä harvoin mikään mauste pilaa ruokaa maullaan.

Voimakkaat mausteet, kuten chili, saattaa tuntua tottumattomasta ensi alkuun liian voimakkaalta, joten niitä kannattaa käyttää alkuun varovasti, jotta kerralla ei tule maustettua liikaa. Usein liiallisen maustemäärän voimakkuutta voidaan laimentaa lisäämällä esimerkiksi vettä tai kermaa ruokaan.

Monet suolaisten ruokien mausteet sopivat mainiosti myös makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin, kun taas vastaavasti jotkut leivontamausteet, kuten esimerkiksi kardemumma tai vanilja voivat sopia mainiosti maustamaan myös suolaisia ruokia tai leivonnaisia. Leivonnaisten maustamisessa suositaan nykyään täysruokosokeria eli intiaanisokeria, jonka täyteläinen maku hellii makuhermoja. Intiaanisokerin käyttö on yleistynyt viimeisten vuosien aikana runsaasti.

Nykyään on suosittua tilata mausteet netistä. Kärkkäiseltä maustamiseen tarkoitetut tuotteet löytyvät helposti myös verkkokaupasta, joten maistuvampien ruokien äärelle pääset tilaamalla mausteet netistä. Laajasta valikoimasta löydät edulliset, suuret maustepurkit, joista riittää makuelämyksiä pitkäksi aikaa eteenpäin!