Vihanneksiksi kutsutaan kasviksia, jotka ovat ihmisravinnoksi kelpaavia kasveja. Usein arkikielessä ne erotetaan juureksista sillä, että vihannesten maanpäällinen osa on syötävä, kuten vastavuoroisesti juuresten syötävä osuus kasvaa mullan alla. Vihannesten kasvattaminen on erinomaista lähiruoan saamista pöytään. Itse kasvatetut vihannekset tuovat terveellisen lisän jokaisen ruokavalioon.

Vihannesten eli hyötykasvien siemenet ovat joko ruukkuun kylvettäviä tai ne viljellään avomaalle alkukesästä. Osa vihanneksista, kuten kurkku, tomaatti sekä chili kasvavat parhaiten kasvihuoneessa. Mikäli kesä on lämmin ja suotuisa, onnistuu vaativampikin vihannes kasvamaan myös ulkona täyteen mittaansa runsaan sadon kera.

Vihannesten kasvattaminen siemenestä

Vihannesten kasvattamien on palkitsevaa puuhaa. Osa vihanneksista vaatii pitkän kasvukauden, joten ne kannattaa esikasvattaa sisätiloissa jo hyvissä ajoin. Esikasvatus vaihtelee lajista riippuen muutamasta viikosta kuukausiin. Hyötykasvien kasvattaminen vaatii usein hiukan paneutumista aiheeseen, sillä saadakseen tuottoisan sadon, vihannekset tarvitsevat juuri oikeanlaiset olosuhteet ja hyvää hoitoa. Vihannesten siemenkasvatus on hyvin samanlainen prosessi, mitä kesäkukkien siemenestä kasvattaminen.

Vihannesten siemenet kylvetään puhtaaseen kylvömultaan. Siemenet kylvetään joko taimilaatikkoon hajakylvönä tai yksittäisiin turvebriketteihin, josta yksittäisen taimen käsittely onkin huomattavasti helpompaa. Kylvetyt vihannesten siemenet siirretään lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Kun ensimmäiset vihreät kasvustot ilmestyvät näkyviin, on taimen siirtäminen valoisaan paikkaan suotavaa.

Taimet voidaan siirtää kasvuastioihinsa, kunhan ne ovat saaneet sirkkalehtien lisäksi toisen lehtiparin. Yrttien kasvatuksessa siirtoa ei tarvita. Taimien kastelussa kannattaa olla maltillinen, sillä liika kosteus saattaa haitata kasvua. Mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välillä.

Vihannesten kylväminen kasvimaalle

Kasvimaalle kylväminen kannattaa jättää kasvualueesta riippuen tarpeeksi pitkälle kesään, jotta lämpötila on tarpeeksi korkea. Liian aikainen kylvö saattaa vaurioittaa itänyttä siementä, sillä hallayöt ovat mahdollisia vielä alkukesästä.

Jos kasvimaaviljely on tuttua puuhaa, uskaltaa kasvatettavaksi ottaa myös haasteellisimpiakin kasvatettavia. Aloittelijan kannattaa kuitenkin pitäytyä aluksi helpoissa ja vaatimattomimmissa vihanneksissa. Helppoja kasvatettavia ovat muun muassa yrtit, salaatit, kesäkurpitsa sekä herneet. Kasvimaalla kannattaa kasvattaa myös useita helppohoitoisia juureksia, kuten perunaa, porkkanaa sekä punajuurta.

Chilin suosio

Chilin kasvatus on monimuotoisuudessaan noussut alan harrastajien suosioon. Eri lajikkeet innostavat kokeilemaan useaa eri lajia. Chilin kasvattamisessa palkitsevinta on runsas sato, joka yleensä onnistuu aloittelijaltakin. Chiliä voi kasvattaa joko sisällä tai lämpimällä, tuulelta suojatulla seinustalla tai kasvihuoneessa.

Runsas vihannesten ja kasvisten siemenvalikoima innostaa kotipuutarhureita kokeilemaan uusia lajikkeita. Kärkkäisen verkkokaupan vihanneskasvien siemenet ovat korkealaatuisia ja edullisia. Kasvata itsellesi hieno hyötypuutarha tuottamaan terveellistä lähiruokaa kesäillan grillijuhliin!