Uuden tutkimuksen mukaan vain hieman yli puolet suomalaisista kierrättää muoviroskansa. Tiettyjen kierrätysmuovilaatujen saatavuudessa onkin haasteita, ja muovipakkaukset päätyvät edelleen muovin kierrätyspisteiden sijaan sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Kaikki suomalaisten kuluttajien kierrättämät muovipakkaukset jatkojalostetaan Fortumin Riihimäen-muovijalostamolla, ja raaka-aineesta valmistetaan Sinituotteen tehtaalla Kokemäellä uusia siivousvälineitä.

Suomalainen siivousvälinevalmistaja Sinituote Oy on tehnyt vuosien ajan kehitystyötä, kuinka kierrätysmuovin käyttöä voidaan lisätä. Sinituote onkin edelläkävijä kierrätysmuovin käytössä – tavoitteena on käyttää 30 % muovin raaka-aineesta kierrätysmuovia vuoteen 2021 mennessä. Jatkossa Sinituote valmistaa kolme ennestään valikoimassa olevaa tuotetta kierrätysmuovista: SINI-vaihtopäätiskiharjan, SINI wc-harjan ja SINI-teippiharjan. Jo näillä toimenpiteillä 25 % kaikesta käytetystä muoviraaka-aineesta tämän vuoden aikana on kierrätysmuovia.

Muoviroskan keskus on Fortumin Riihimäen-muovijalostamo, jonne keräysmuovi kuljetetaan Rinki-ekopisteistä ja kotitalouksilta. Erilaiset muovilaadut erotellaan koneellisesti, minkä vuoksi on tärkeää, ettei pakkauksia ole pinottu tiiviisti ja korkit on irrotettu pulloista. Kone osaa heittää esimerkiksi pullonkorkit eri laariin kuin itse pullon.

Lajittelun jälkeen muovi pestään. Kuluttaja-asiakkailta kerätyn muovin joukkoon lisätään myös teollisuudelta, kaupalta ja maataloudelta kerättyjä muovieriä. Puhdistettu muovi silputaan ja prosessoidaan herneen kokoisiksi muovirakeiksi eli granulaatiksi. Riihimäen muovijalostamon lopputuote on nimeltään Fortum Circo -kierrätysmuovia. Circo-nimi on juonnettu kiertoa tarkoittavasta latinankielisestä sanasta.

– Kiertotalouden kehittäminen on välttämätöntä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Vuosittain tuotettavien muovien kiertotalouden mukaisella uudelleenkäytöllä on mahdollista vähentää globaaleja ilmastopäästöjä vuosittain miltei 500 miljoonaa tonnia. Yksi kilogramma kierrätysmuovia säästää 1,5 kg hiilidioksidia verrattuna neitseellisen muoviraaka-aineen käyttämiseen, kertoo Fortumin tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi.

Siivousvälineiden näkökulmasta muoviroskan matka ei vielä granulaattivaiheessa ole valmis. Myös muovinkierrätyksen ympäristöhyödyt toteutuvat täysimääräisesti vasta kun kierrätysmuoville löytyy käyttöä ja sillä korvataan neitseellistä raaka-ainetta. Riihimäeltä muovin matka jatkuu harmaanvärisenä muovirakeena Kokemäelle, jossa sijaitsee Sinituotteen tehdas. Sinituotteen tehtaalla kierrätysmuovigranulaatti on kuin mitä tahansa muoviraakainetta. Muovimuru värjätään, sulatetaan ja prässätään muovikoneilla esimerkiksi wc- ja tiskiharjojen varsiksi.

Kierrätysmuovista valmistettu SINI-siivousväline näyttää ja tuntuu samalta, mitä sen sisarmallitkin, jotka on valmistettu neitseellisestä muovista. Tuotteet ovat kestäviä ja laadukkaita, kuten muutkin SINI-siivousvälineet. Erona on vain muovin alkuperä.