Pyykki ja koti puhtaiksi Suomessa kotimaisista raaka-aineista valmistetuilla ekologisilla tuotteilla.

Lapualla toimiva, Tiina Latva-Rasulan omistama, huhtikuussa 2018 perustettu Taikapuoti etsi myyntivalikoimiinsa pyykkietikkaa, joka täyttäisi yrityksen tuotteilleen asettamat kriteerit: kotimainen, ekologinen, puhdas ja laadukas.

– Sopivaa ja kriteerit täyttävää tuotetta ei löytynyt markkinoilta. Ekologisuus ei ole mielestämme sitä, että tuote maahantuodaan Suomeen ulkomailta. Kotimainen valmistus säästää luontoa ja kuljetuskustannuksia sekä mahdollistaa uusia työpaikkoja Suomeen. Näin syntyi idea omasta puhtaasta kodinpuhdistukseen suuntautuvasta tuoteperheestä, Tiina kertoo.

Taikapuodin tuoteperheeseen kuuluu pyykkietikka, tekstiilien raikastaja, pyykinpesuaine, astianpesuaine, nestesaippua sekä puhdistussuihke kodin päivittäiseen puhdistukseen.

Suoraan Taikapuoti työllistää yhden, välillisesti useita henkilöitä.

Taikapuoti-tuotteilla on Avainlippu-merkki. Raaka-aineet hankitaan pääsääntöisesti Suomesta.

– Pidämme tuotteiden tasalaatuisuutta erittäin tärkeänä asiana. Tuotteemme valmistetaankin juuri tasalaatuisuuden varmistamiseksi puhtaassa tehdasympäristössä Suomessa. Valmistus tehtaassa tukee tasalaatuisuuden lisäksi saatavuutta. Valmistamme kerrallaan isoja eriä tuotteita, jotta voimme turvata tuotteiden jatkuvan saatavuuden. Taikapuoti-tuotteita valmistetaan kymmeniä tuhansia pulloja vuosittain. Tiina kertoo.

Tiina Latva-Rasula itse ideoi ja suunnittelee uusia tuotteita, kemisti toteuttaa vision.

Taikapuodin tuotteissa käytetyt tuoksut ovat öljymuodossa.

– Ne lisätään pyykkietikkaan ja muihin tuotteisiin tekniikalla, joka mahdollistaa öljyjen tasaisen liukenemisen vesipohjaiseenkin tuotteeseen.

Hän painottaa Taikapuodin tuotteiden ekologisuutta.

– Kotimainen valmistus vähentää kuljetuksesta aiheutuvia haittoja. Kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat nopeasti biohajoavia. Esimerkiksi turvalliset tuoksuöljyt ovat hyvin tiiviissä muodossa, joten niitä lisätään vain pieniä määriä.

Miten luonnonmukaisen puhdistusaineen pesuteho varmistetaan?

– Tuotteemme testataan aina sekä laboratoriossa että loppukäyttäjillä, ennen kuin ne asetetaan markkinoille. Tänä päivänä raaka-ainevalikoima erityisesti tensidien osalta on niin kattava, että pesutehosta ei tarvitse tinkiä, vaikka valitsisi ympäristönkin kannalta parhaat tuotteet, vastaa Tiina.

Taikapuodin pyykkietikkaa kehutaan sen nukkaisuutta poistavan vaikutuksen vuoksi.

– Olemme huomanneet tämän nukkaisuuden poisto-ominaisuuden omassa käytössämme, eli tieto perustuu omakohtaiseen kokemukseen. Myös asiakkaamme ovat ihmetelleet sitä, että pesukoneen nukkasihtiin ei enää tule nukkaa. Lisäksi etikka neutraloi mahdolliset emäksiset pesuainejäämät, jotka muuten voisivat vahingoittaa tekstiilikuituja.

MITÄ?

Taikapuodin siivousvinkkejä:

* Pyykkietikat sopivat loistavasti myös saunan pesemiseen. Laimenna lempituoksuasi veteen; sauna puhdistuu ja desinfioituu! Myös kalkkisaostumat saunan tai suihkukaapin lasiovesta lähtevät helposti.

* Tekstiilienraikastaja on toimiva keino hajujen poistoon. Esimerkiksi tunkkaiset matot, sohvat ja kengät raikastuvat, kun ripottelet niihin Taikapuodin Tekstiilienraikastajaa. Anna vaikuttaa 30 minuuttia ja imuroi pois. Tekstiilienraikastaja sopii erinomaisesti myös lemmikkieläintalouksiin.