Luistelu on erinomainen tapa nauttia liikunnan riemusta ja talvisesta säästä. Vauhdikas kaartelu, erilaisten kuvioiden ja temppujen tekeminen luistellen tai vaikkapa iloinen hippaleikki jäällä luistellen on hyvä tapa myös huolehtia omasta terveydestä ja kohottaa kuntoa. Tilaa itsellesi laadukkaat kaunoluistimet netistä ja lähde jäälle vaikka saman tien!

Luistelun hyödyt

Kylmässä säässä liikkumisessa on myös omat etunsa lämpimiin kesäkeleihin verrattuna. Kylmyys nimittäin kuluttaa kaloreita tehokkaammin ja aiheuttaa vähemmän lihaskipuja. Kylmässä oleskelu liikuntasuorituksen aikana ja hetki sen jälkeen auttaa myös lihaksia palautumaan huomattavasti nopeammin kuin pelkkä lepo tai palautusjuoma.

Eteenpäin liikkumisen vaatiman lihastyön lisäksi luistelu myös asettaa suuria vaatimuksia harrastajan elimistön ohjaus- ja säätelyjärjestelmille. Lisäksi kehon jatkuvat asentomuutokset kehittävät ylä- ja alaraajojen ja vartalon aistielimiä ja reseptoreita. Luistelusuunnan jatkuvat muutokset sekä pysähdyksissä että liikkeelle lähdöissä, kehittävät tasapainoaistia tehokkaasti.

Eri luistelulajeihin sopivat luistimet

Suomessa luistelu kuuluu koululiikunnan opetussuunnitelmaan, minkä ansiosta lähes jokainen osaa luistella ja lisäksi jokaisessa taajamassa tai muulla asutusalueella on ainakin yksi julkisin varoin ylläpidetty ja hoidettu jääkenttä luistelua varten. Luistelun yleisyyden ansiosta myös tavaratalojen perustuotetarjontaan kuuluu kattava valikoima erilaisia luistimia.

Luistimia on monenlaisia ja niissä on omat erityispiirteensä, jonka vuoksi ne sopivat luistelun eri lajeihin. Esimerkiksi kauno- ja taitoluistimissa on terän kärjessä hammastus, jonka ansiosta ne sopivat erityisesti taitoluisteluun. Hammastus eli piikit mahdollistavat lajille ominaisien hyppyjen, askelsarjojen ja käännösten tekemisen. Taitoluistimissa on myös lyhyempi varsi kuin perus kaunoluistimissa, mikä helpotta erilaisten askellusten ja nopeiden käännösten tekemistä.

Vinkkejä aloittamiseen ja luistinten valintaan

Jos et ole ennen luistellut, koet tarvetta palauttaa perusasioita mieleen vuosien tauon jälkeen, tai haluat opettaa toisen luistelemaan, saat hyödyllisiä ohjeita esimerkiksi Me naiset -lehden nettiartikkelista 5 vinkkiä aloittelijalle: Aikuinenkin oppii luistelemaan. Siellä neuvotaan esimerkiksi eteen- ja taaksepäin luistelemiseen sekä taitojen edelleen kehittämiseen hyviä vinkkejä. Hyvä keino löytää liikunnan riemu on lähteä jäälle hyvässä seurassa, ottaa mukaan evästä ja kokeilla erilaisia helppoja kuvioluistelutemppuja tai vaikka vain olla hippaa jäällä.

Kaunoluistimet ovat hyödylliset erityisesti luistelemaan opetellessa. Esimerkiksi käännökset ja erilaiset kuviot onnistuvat helpommin piikeillä varustetuilla luistimilla. Edistyneemmälle, temppuja opettelevalle, hyvät taitoluistimet ovat tarkoituksenmukaisemmat.

Verkkokaupan tuotevalikoima

Kärkkäisen verkkokaupast löydät useammanlaisia kauno- ja taitoluistimia. Sieltä löytyy esimerkiksi eri kuosein ja värein varustetut kaunoluistimet lapselle, CCM taitoluistimet ja muut vaihtoehtoiset luistimet naiselle. Myös muita luistelussa tarpeellisia varusteita ja palveluita, kuten luistimensuojat, varustekassit ja luistinten teroitus, on tilattavissa verkkokaupasta. Tilaa nyt tarvitsemasi kaunoluistimet ja muut jääurheiluvarusteet ja tarvikkeet Kärkkäiseltä, pakkaa niiden lisäksi mukaan myös vaikkapa herkulliset eväät ja lähde nauttimaan kauniista talvisäästä jäälle!