Vallilan kaupunkikuosit, Koivikko ja Heinänkorjuu tuovat valotauluina koteihin kiehtovia tarinoita ja kulttuurihistoriaa

Vallilan tarinalliset kuosit löydät Kärkkäisen tavarataloista ja verkkokaupasta.

Teksti: Reetta Reinman Kuvat : Jenni Rättyä

Suuren suosion saavuttaneista Vallilan kaupunkikuoseista saa niihin lisätyn koristevalon avulla kiehtovan valotaulun, ja näin voi luoda kotiin mielenkiintoisesti valaistuja kohtaamisia eri kaupungeissa.

Esimerkiksi Matleena Issakaisen suunnittelemaan Oulu-kuosiin kuosisuunnittelija on koonnut näkymiä Oulun maamerkeistä ja nähtävyyksistä: yli 100-vuotiaan Kauppahallin Oulun torilla, josta voi hakea evääksi vaikkapa lämmintä rieskaa, Kauppatorin ympäristön vanhat varastomakasiinit ja Pikisaaren idyllisen puukaupungin. Kuosia katsoessa toivoo, että voisi itse astua vanhan aittarakennuksen kutsuvaan kahvilaan haukkaamaan mehevää pannukakkua. Jos makasiinien hirsiseinät osaisivat tarinoida, ne takuulla kertoisivat eläväisiä juttuja torikohtaamisista milläpä muulla kuin aidolla Oulun murteella.

Olavinlinna on Matleena Issakaisen kaunis Suomi-nähtävyyskuosi. Kuosissa komeilee Savonlinna, veden ympäröimässä kalliosaaressa sijaitseva keskiaikainen linnoitus. Kuosin katselun kautta pääsee näin talvellakin Savonlinnan oopperajuhlien kansainväliseen mielikuvatunnelmaan.

Vallilan kuosisuunnittelija Eveliina Netin Tampere-kuosi taltioi ihastuttavalla tavalla Tampereen keskeisiä asuinalueita, paikkoja ja nähtävyyksiä. Mukana ovat Särkänniemen huvipuiston vuoristorata ja korkeuksia kohti kurottava Näsinneula, Pyynikin näkötorni, jossa voi nauttia Tampereen parhaat munkit, Pispalan puutalot, Tammerkosken sillan patsaat, Sorsapuiston lammessa uiskenteleva sorsapariskunta sekä Laukontori, josta veneet suuntaavat kesäisin kohti Viikinsaarta.

Riina Kuikan suunnittelema seesteinen Aurajoki-kuosi kuvaa Turun Aurajoen jokivarren maisemaa.

Etsitkö joululahjaa Helsingin Käpylässä syntyneelle? Sellainen on esimerkiksi Vallilan kuosisuunnittelija Matleena Issakaisen paikkakuosi Helsingin Puu-Käpylästä. Käpylä-kuosissa tunnelmalliset puutalot pilkistävät puistomaisesta runsaudesta.

Kaupunkikuoseista on metrikankaiden lisäksi saatavissa esimerkiksi pussilakanasettejä, tyynyliinoja ja kappoja.

Kaupunkikuosien ohella myös Vallilan Koivikko- ja Heinänkorjuu-kuosit toimivat erinomaisesti valotauluina, kertoo Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalon Vallila-osaston myyjä Sari Visuri .

Riina Kuikan suunnittelemassa Koivikko-sisustuskankaassa koivujen rungot piirtyvät pituussuunnassa graafisina elementteinä väritaustaa vasten.

– Koivikosta on useita värivaihtoehtoja, hyvin tyylikäs on esimerkiksimustavalkoinen-hopea, Sari sanoo.

Matleena Issakaisen suunnittelema Heinänkorjuu-kuosi uhkuu Etelä-Pohjanmaan maaseudun rauhaa, suomalaista perinnetyötä ja heinälatoromantiikkaa. Suvun mökkimaisemissa peltojen, maitohorsmien, vanhojen latojen ja heinäseipäiden keskellä olo on tuttu ja turvallinen.

– Kärkkäisellä Heinänkorjuu-kuosista on yksinoikeudella värivaihtoehtona myös roosa, kertoo Sari.

Kaupunki, Koivikko ja Heinänkorjuukuosit ovat puuvilla-polyesteria. Kuvioiden korkeudet ovat noin 60 sentistä metriin.

– Kohdistaaksesi kuvion tilaa kangasta vähintään yhden kuvion verran ylimääräistä, Sari neuvoo verkkokaupasta tilaavia asiakkaita.

Kangaskuoseista tehtäviin valotauluihin on Kärkkäisen tavarataloissa ja verkkokaupassa runsaastiledvalosarjoja.

Tavarataloissa niistä voi tiedustella sekä sähköosastojen että kodintekstiiliosastojen myyjiltä. Kärkkäisen valikoimissa on myös valotauluihin sopivia puisia kiilakehyksiä.