Lukeminen ei vain viihdytä: se edistää terveyttä, opettaa empatiaa, parantaa älykkyyttä ja laajentaa kykyämme ymmärtää maailmaa ja muita. Avain lasten koulumenetykseen piilee lukutaidossa, mutta lukemisesta hyötyy myös varttuneempi ihminen.

Lukeminen on paras tapa kehittää lapsen älyä ja oppimiskykyä. Lapset, jotka lukevat kirjoja pärjäävät paremmin koulussa, ovat empaattisempia, mielikuvituksellisimpia, oppimiskykyisempiä ja heidän sanavarastonsa on laajempi kuin niiden lasten, joita ei lukeminen kiinnosta.

Lukemisesta hyötyy myös aikuinen

Lukukeskuksen julkaiseman artikkelin mukaan, kodin rooli lasten lukutaidon kehityksessä on keskeinen. Varsinkin vanhempien oma lukuharrastus vaikuttaa paljon siihen, millä tavalla lapset suhtautuvat lukemiseen. Lukevien vanhempien lapset lukevat itsekin paljon suuremmalla todennäköisyydellä kuin lukemattomien.

Jos aikuisen oma lukeminen on hakusessa, ei hätää. Lukemista voi kehittää missä iässä tahansa! Myös aikuinen hyötyy merkittävästi kirjallisuuden kulutuksesta: lukeminen poistaa stressiä, viihdyttää, parantaa keskittymiskykyä ja edistää jopa terveyttä. Lukuharrastus lisää odotettua elinikää peräti kaksi vuotta. 

Apua lukemiseen saa helposti esimerkiksi omasta lähikirjastosta. Kirjastojen henkilökunnan toimenkuvaan kuuluu suositella asiakkaille heidän mieltymystensä mukaisia teoksia. Tai selaa vasta palautettujen hyllystä suosituimpia kirjoja ja valitse niistä kiinnostavimmat omalle lukulistalle. 

Mikä kirja sopii minulle?

Haluatko upota toisiin maailmoihin ja ihmiskohtaloihin kiinnostavien kaunokirjojen avulla? Olisiko viileän jännittävä rikoskirja, eli dekkari enemmän makuusi? Nautitko siitä, että saat kunnolla nauraa huumoria sisältävien kirjojen äärellä? Vai pidätkö enemmän vakavista elämäkerroista, sotamuistelmista, eräkirjoista tai kiinnostavia artikkeleita sisältävistä tietokirjoista? Jos pitkille romaaneille ei tahdo riittää aikaa, kokeile runoja tai äänikirjoja.

Erilaiset harrastekirjat keikkuvat vuosi toisensa jälkeen myydyimpien kirjojen kärkilistoilla, eikä ihme, sisustus- käsityö tai keittokirjat ovat harrastajalleen nautinnollista silmänruokaa. Jos et kuitenkaan osaa päättää, mistä kirjasta aloittaisit, kokeile kaikkia, et menetä mitään! Jos kirja ei ponnisteluista huolimatta lähde vetämään, älä tuskastu suotta. Kirjan voi aivan hyvin jättää kesken ja siirtyä seuraavaan.

Lue lapselle ääneen

Yksi tehokkaimmista keinoista vaikuttaa lapsen lukutottumuksiin on ääneen lukeminen, kertoo Lukukeskus. Ääneen lukemisen tukena toimivat mukavat musiikkisadut. Esimerkillä on voimakas vaikutus: isän lukeminen vahvistaa erityisesti poikien omaa lukuintoa. Hyvä tilaisuus yhteiseen lukuhetkeen voi olla iltasatuhetki. Iltasatu on helppo liittää mukaan muihin nukkumaan menoon liittyviin rituaaleihin.

Lukuhetkestä ei tarvitse millään muotoa tehdä aikaavievää spektaakkelia, esimerkiksi kymmenen minuuttia päivässä riittää mainiosti. Kirjan voi valita lasten tai aikuisen omien mieltymysten mukaan. Itse kirjaa tärkeämpää yhteinen hetki, ja se, että lapsi tottuu kirjoihin ja näkee ympärillään lukevia aikuisia. 

Jo pienet vauvatkin nauttivat loruista ja riimittelyistä. Mukavia vinkkejä pikkuväen lukuhetkiin löyttyy lasten runo- ja laulukirjoista. Laadukkaat kotimaiset lastenkirjat, kuten Mauri Kunnaksen Koiramäet tai Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu-kirjat tarjoavat lukukokemuksen lisäksi paljon tietoa ja faktaa muun muassa kotimaan historiasta. Yksityiskohtaiset kuvat, humoristiset tarinat ja värikäs kerrontatapa tuo iloa myös vanhemmille! 

Tutustu Kärkkäisen yleisen kirjallisuuden valikoimaan ja löydä parhaat lasten- ja nuortenkirjat, kovakantiset romaanit ja pokkarit, sarjakuvat, perhekirjat sekä muut tuotteet itselle ja lahjaksi.