Ratsastus on monen nuoren tytön ja pojankin unelmien harrastus. Ratsastustallit tarjoavat harrastajille monenlaista touhua hevosiin liittyen. Talleilla voi ratsastuksen lisäksi hoitaa hevosia ja siivota karsinoita. Ratsastus on siis monipuolinen harrastus, joka on samalla liikuntaa mutta myös mukavaa ajanvietettä. 

Ratsastaminen kehittää kuntoa, koordinaatiokykyä, rytmitajua, tasapainoa sekä se on hyväksi selälle. Sitä voi harrastaa ympäri vuoden. Sitä voi harrastaa myös kaupungissa niin kuin maallakin. Ratsastus on rauhoittavaa ja se on hyvä keino rentouttaa itseäsi, jos olet stressaantunut. Hyvin koulutetut hevoset ovat mukavia ja kilttejä, ja niille on mukava jutella. Hevostalleilla touhuaminen tarjoaa vastapainoa työ- ja kouluelämän paineille.

Ratsastuksen riskit 

Ratsastus on kehittävä ja hyvä harrastus, mutta kuten moni urheilu ratsastaminenkin on vähän vaarallinen harrastus. Tutkimuksissa sen kuitenkin sanotaan olevan suhteellisen turvallinen laji. Turvallisuutta tuovat asianmukaiset varusteet, joita nykyisin suurin osa ratsastajista käyttääkin. Hevosen selästä tippuminen on suurin riski. Jos ratsastajall sattuu tuppuessa hyvä tuuri eikä alastulo ole kovin raju, hän voi selviytyä pudotuksesta vain vähillä naarmuilla. On myös käynyt tapauksia, jossa ihminen on menettänyt henkensä tai halvaantunut tippuessaan hevosen selästä.  

Kypärät ja muut turvallisuustarvikkeet ovat siis todella tärkeät aina kun liikutaan hevosen kanssa. Kuitenkaan riski vammautua ratsastuksessa ei ole niin suuri: se on samaa luokkaa kuin yleisurheilussa tai juoksussa. Kypärä suojaa ratsastajaa päähän kohdistuvilta kolahduksilta. Esteratsastuksessa ja kenttäkilpailun maastokokeissa käytetään myös turvaliiviä, joka suojaa luustoa ja sisäelimiä jonkin verran. Turvallisuutta tuo myös se, että hevosta kohdellaan kunnioittavasti, eikä sen kanssa lähdetä vaaralliseen maastoon.

Ratsastus Suomessa 

Noin 94 prosenttia suomalaisista ratsastajista ovat naisia tai tyttöjä: se onkin monelle nuorelle tytölle tärkeä harrastus. Suomessa on noin 160 000 ratsastuksen harrastajaa. Ratsastuskouluja löytyy ympäri Suomea melkein jokaiselta paikkakunnalta. Enimmäkseen Suomessa harjoitellaan este-, koulu- ja kenttäratsastusta. Ne ovat ratsastuksen yleisimmät lajit.  

Kilpailuita Suomessa järjestetään jonkun verran. Hevospooloa harrastetaan myös, mutta vain vähän. Tavallisesti ratsastajan kävelevät tallilla tai metsässä hevosen kanssa. Myös harrasteratsastus on tavallinen rutiini tallilla ratsastajalle.  

Kun ratsastajat saapuvat tallille, he myös ruokkivat eläimen ja saattavat pestä sen. He pitävät siitä hyvää huolta. Omia hevosia voi myös ostaa tallilta, mutta ne voi jättää tallille hoitoon. Hevosen hoitaminen on yksi harrastuksen terapeuttisesta puolesta. Suurta eläintä koskiessa ja luottamusta rakentaessa saa sopivasti vahvistusta itsetunnolleen.

Kärkkäisen verkkokaupasta ja myymälöistä löydät mainiot ratsastusvälineet. Kunnon ratsastusasut löydät myös Kärkkäiseltä. Mahdolliset suojat voit käydä ostamassa Kärkkäiseltä. Voit löytää sieltä paljon hevosen hoitoon tarvittavia tavaroita ja hoitoaineita: kammat, selvitysaineet, shampoot, voiteet, nahanhoitoaineet sekä paljon muuta.