Mopon renkaiden rahina lumettomalla asfaltilla kuuluu usean teini-ikäisen parhaisiin kevään ääniin. Talven jäljiltä esiin otettu mopo saattaa kylläkin tarjota ikävän yllätyksen ellei se ala käynnistymään toivotulla tavalla. Syitä voi olla monia, mutta moottorin toiminnan vika voi olla yksi syy.

Mopon moottori on iskutilavuudeltaan maksimissaan 50 kuutioinen. Sitä suuremmalla moottorilla varustetut lasketaan kevytmoottoripyöriksi tai moottoripyöriksi. Mopoja on kaksitahti- tai nelitahtimoottorisina. Kaksitahtimoottori on hiukan selkeämpi toimivuudeltaan, joten sen korjaaminen ja kunnostaminen on helpompaa kuin nelitahtimoottorin.

Mopon moottorin osat ovat vaihdettavissa

Kun mopolla ajaessa alkaa erottamaan sen käyntiäänessä jotain erikoista, on syytä ratkaista ongelma pikimmiten. Usein ylimääräinen kilinä tai kolina moottorin käyntiäänessä kertoo sen, että mopon moottoriin on tullut jokin ongelma. Mopon moottorin korjaaminen ei itseasiassa ole kovinkaan monimutkainen, jos asiaan innostuu tutustumaan.

Mopon mäntäsarjat ovat laakereiden lisäksi moottorin kuluvia osia. Kun moottoria alkaa aukomaan, tarkoituksena tarkistaa männät, on suositeltava, että samalla vaihtaa myös uudet laakerit etenkin kiertokangen yläpäähän. Mäntäsarja mopoon on suositeltava vaihtaa, jos mäntä ei jostain syystä pääse liikkumaan kunnolla, tai jokin on raapaissut männän pintaan selvän naarmun. Syvät naarmut männän pinnassa aiheuttavat moottorin tehon laskua.

Moottoria aukoessa kannattaa tarkistaa myös kaikki tiivisteet. Helpoimmalla pääsee, kun hankkii mopon tiivistesarjat laakereiden ja mäntäsarjan kanssa yhdessä, niin moottorin purkaminen ja kasaaminen käyvät näppärästi.

Toimivalla mopolla on ilo ajaa

Kun ylimääräiset kilinät ja kolinat saadaan moottoriremontilla poistettua, on taas mukava hurauttaa mopon kyydissä maailmalle. Omaa mopoa rassatessa monilla kertyy suuri määrä tietoa ja taitoa mekaniikan alalta. Mopoilijan kannattaa oppia tuntemaan moponsa toimintaperiaatteet, sillä ongelmatilanteissa on omaksi eduksi se, että osaa korjata moponsa itse.

Useilla mopoilijoilla mopon kunnostaminen onkin lähes yhtä tärkeää kuin sillä ajaminen. Kun saa rikkinäisestä moposta kunnostettua toimivan ja varman ajokin, on se usealle nuorelle melkoinen virstanpylväs. Itse korjattu mopo on ylpeydenaihe nuorelle ja hyvä käyntikortti kavereiden keskuudessa. Tämän jälkeen voi hyvin tarjota korjausapua muillekin!

Mopon korjaamiseen ja kunnossapitoon löytyy Kärkkäisen verkkokaupasta laaja valikoima tuotteita. Myös mopon moottorin osat löytyvät helposti. Moottorihuolletulla mopolla on huoletonta hurauttaa vaikkapa kesätöihin ja sen jälkeen kavereiden kanssa illanviettoon!