Puutarha saa nyt olla myös keskeneräinen

Perennoissa ja pensaissa vanhat perinnelajit nostavat edelleen suosiotaan. Trendinä vahvistuu myös oman ruoan kasvattaminen kotipuutarhassa. Puutarhan ei tarvitse nykyään olla täydellinen ja rikkaruohoton, vaan luonnonmukainen. Kauneus löytyy epätäydellisyydestä: wabi-sabi!

Kotimaisuus kukoistaa suomalaisissa puutarhoissa.

– Esimerkiksi perennoissa suositaan vanhoja ”mummolan” perinnekasveja, kuten kuunliljaa, kurjenpolvea, syysleimukukkaa ja pioneja, kertoo Kärkkäisen Lahden tavaratalon puutarhaosaston vastuumyyjä Marita Kareinen.

Myös pensaissa luotetaan perinteisiin syreeneihin, syyshortensioihin ja ruusuihin.

Kärkkäisen puutarhaosaston kasvivalikoimissa suositaan aina mahdollisimman pitkälle suomalaisten puutarhojen kasveja.

– Kesäkukat tulevat suomalaisista puutarhoista, ja lisäksi valikoimissa huomioidaan tavaratalojen lähialueiden puutarhojen tarjonta.

Uudempi tuttava suomalaisiin puutarhoihin on lauhkeilta ja subtrooppisilta alueilta kotoisin oleva magnolia.

Puuvartista magnoliaa sanotaan kukkivien puiden kuningattareksi. Magnoliat kasvoivat maapallolla jo yli sata miljoonaa vuotta sitten. Muinaiset kiinalaiset pitivät magnolioiden keväistä kukintaa niin arvossa, että he viettivät jopa yönsä magnoliapuiden alla todistaakseen niiden puhkeamista kukkaan.

Magnolian kasvupaikan tulisi olla mahdollisimman suojaisa ja lämmin. Maan tulisi olla läpäisevää, lievästi hapanta ja runsasmultaista. Magnoliat sopivat myös ruukkukasvatukseen. Kärkkäisen puutarhaosastojen valikoimissa on kaksi magnoliaa: valkokukkaiset japaninmagnolia ja pensasmagnolia.

Marita Kareinen kertoo, että violetti on tänä kesänä suosittu väri hyötykasveissa.

– Violetteja valintoja keittiöpuutarhaan ovat esimerkiksi munakoiso sekä kukkiessaan laventeli, rosmariini tai thai basilika, se myös valmiina. Luumu on iki-ihana violettia satoa tuottava hedelmäpuu.

– Tuttuun tapaan hyötykasvisuosikkeina jatkavat erilaiset tomaatit, salaatit, kesäkurpitsat, yrtit ja raparperi. Uudempi tuttavuus, viidakkokurkku, on myös juurtunut suomalaisten hyötykasvipuutarhurien mieleen.

Amppeleissa kasvaa nykyään kesäkukkien ohella entistä enemmän syötäviä kasveja, kuten mansikkaa ja tomaatteja.

Pölyttäjistä ja perhosista on ollut monena kesänä puutarhoissa pulaa. Marita neuvoo houkuttelemaan pölyttäjiä esimerkiksi mintulla, laventelilla, hunajakukalla ja hedelmäpuilla.

– Perhoset puolestaan tykkäävät esimerkiksi punahatusta ja syyssyrikkäästä.

Maailman megatrendi wabi-sabin juuret ovat zen-buddhalaisuudessa, jossa se yhdistettiin teeseremoniaan. Seremonioissa juhlistettiin käsintehtyjä maljakoita, jotka olivat tarkoituksellisesti epätasaisia ja halkeilevia.Wabi-sabin ideologiana on arvostaa kauneutta epätäydellisessä maailmassa. Wabi-sabi korostaa luonnonmukaisuutta, sitä sovelletaan erityisesti puutarhoissa. Tämä japanilainen elämäntapa on maailmalla levinnyt kulovalkean lailla julkkisten keskuudessa.

– Wabi-sabin ohella trendeinä puutarhoissa ovat oman ruoan kasvattaminen sekä kestävät ja ekologiset valinnat. Nyt suositaan kompostointia, sadevesi pyritään ottamaan talteen kasteluvedeksi, kasvivalinnoissa asiakkaat arvostavat kotimaisuutta, lannoitteissa luomua, Marita kertoo.

Suomen lyhyestä kesästä halutaan ottaa kaikki irti.

– Tähän mitä ihaninta on koota perhe ja ystävät yhteen, tehdä ulkona ruokaa yhdessä ja nauttia siitä pitkään puutarha-, terassi- tai parvekepöydän ääressä.

Omakotitalossa Lahdessa miehensä ja kahden kissan kanssa asuva, 47-vuotias Marita Kareinen suosii omassa puutarhassaan sekä huoliteltuja kokonaisuuksia että luonnonmukaisia osioita.

– Puutarhastamme löytyy perinnekasveja, mutta myös erikoisempia kasveja. On kiva kokeilla joka kesä jotain sellaista kasvia, minkä ei välttämättä pitäisi menestyä meillä Lahden tienoilla. Ilo on suuri, kun sen sitten saakin – usein tosin kovalla työllä – menestymään.

– Esimerkiksi Magnolia Sunsationin olen jo kahtena vuotena saanut kukkimaan puutarhassani, Marita kertoo.

Kärkkäisen Lahden tavaratalossa Marita on palvellut seitsemän vuotta. Viherpeukalona ja puutarhaihmisenä hän nauttii työstään puutarhaosastolla. Kasvit avaavat ilon elämään! Puutarha-alan uusia tuulia Marita seuraa netistä, lehdistä sekä messuilta. Asiakkailta saa paljon tietoa ja toiveita.

– Uusien kasvituttavuuksien lisäksi olen erittäin kiinnostunut vanhan ajan hyöty- ja koristekasveista, niistä on mukava jutella myös asiakkaidemme kanssa.

Teksti: Reetta Reinman

”– Kärkkäisen puutarhaosaston kasvivalikoimissa suositaan suomalaisten puutarhojen kasveja. ”