Susannen omanlainen reitti:

Ylivieskan Kärkkäisen tavaratalon työkaluosaston myyjä Susanne Heikkinen on innokas remontoija ja rakentaja. Nyt on menossa kesämökkiprojekti. Yhdessä pikkuveljensä kanssa Susannella on työn alla vuonna 1962 rakennetun hirsimökin remontointi.

Teksti: Ari Stenius Kuvat: Jenni Rättyä

Ylivieskan Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalon työkalupuolelta löytyy hyväntuulinen ja toimelias nainen, joka tehnyt paljon, mutta myöntää oppivansa joka päivä jotain uutta.

– Tässä myyntityössä ei koskaan ole lopullisesti valmis. Uudet koneet ja tuotteet ja niiden kehitetyt versiot pitävät mielen uteliaana ja virkeänä, sanoo Susanne Heikkinen.

– Elokuussa aloitin työkaluosastolla ja olen viihtynyt. Mukavat asiakkaat ja ammattitaitoinen henkilökunta ovat auttaneet kotiutumisessa. Pojat ovat opettaneet minua tosi tosi paljon, kehuu Susanne, joka tuli tuli ensi kertaa Kärkkäiselle kymmenisen vuotta sitten verkkokaupan puolelle.

Nivalasta lähtöisin oleva Susanne lähti yläasteen jälkeen Haapajärvelle lukemaan merkonomiksi.

– Kaupan alalle oli halu ja ajatus, hymyilee Susanne.

Laajasti urheilua ja kuntoilua aina harrastaneen naisen arkeen tuli viitisen vuotta sitten aikaa vievä pakkoremontti, jossa koti meni uusiksi.

– Homehaitta pisti purkamaan lattiat, siinä meni päivät ja illat nopeasti – aina oli tekemistä, sanoo Susanne ja kiittelee tytärtä, perhettä ja ystäviä korvaamattomasta avusta.

Kovatöinen remontti voisi saada jonkun ottamaan etäisyyttä työkaluihin, mutta maatalon tyttönä Susanne on jo nuoresta oppinut tarttumaan asioihin, eivätkä koneet pelottaneet, isot eivätkä pienet.

– Kaiken oppii, kun on kiinnostunut, kuuntelee ja kysyy konsultaatiota, nauraa Susanne, jolla oli oman kodin purku- ja remonttivaiheessa taitava timbermanni mentorina.

– Todella hyvä kirvesmies opetti talonrakentamista ja rakennustekniikkaa, näyttäen miten työ tehdään; minä olin siinä alan pikakurssilla. Sanavarastoista lähtien opettelin kaikkea ja aina väliin tehtäviini kuului tavaroiden hankintaa, muistaa Susanne.

Tarinat etelän raksoilta kertovat kokeneempien työmiesten lähettäneen keltanokat varastolle työjarrun hakuun...

Varastopäällikkö on sitten palauttanut innokkaan, mutta asiaa ajattelemattoman hakijan takaisin töihin, ilman työjarrua.

Susanne nauraa jutulle, mutta sanoo päässeensä vähemmällä.

– Piikkailin lattiat auki ja sitten rakennettiin. Parisen vuotta siinä peruskorjauksessa meni, kertoo Susanne, joka ehti ensimmäsen kuuden vuoden Kärkkäisen työjaksonsa jälkeen olla töissä muuallakin, keittiö- ja kalustepuolen myynti- ja suunnitteluhommissa sekä opiskelemassa.

Kotiremontin jälkeen Susanne lähti Kalajoelle opiskelemaan sisustusalan ammattitutkintoa.

– Ajattelin, että kun on työkokemusta, niin pitää olla tutkintokin. Olkoon järjestys vaikka sitten päinvastoin kuin normiopiskelijoilla, nauraa Susanne.

– Tykkäsin ihan hirveästi sisustusopista. Siitä on ollut iloa ja apua, kehuu nainen, josta on vapaa-ajalla kasvanut tee-se-itse rakentajaremontoija.

– Totta. Tyttären kanssa innostuttiin remppaamaan hänen huoneensa. Veera valitsi maalit ja tapetit ja sitten tehtiin, kertoo Susanne.

Viime keväänä alkoi jälleen tapahtua, rakennusvietti pakotti ranteita.

– Aloitettiin Kalajoella pikkuveljen kanssa sellainen kesämökkiprojekti. Vuonna 1926 rakennettu ja peruskorjausta vailla oleva hirsimökki saa uuden ilmeen. Perinnerakentaminen kiinnostaa, hehkuu Susanne intoa.

Susannen laaja osaaminen ja energia saa asiakkaat hyvälle tuulelle. Ujoimmankaan aloittelevan rakentajan tai remppaajan ei tarvitse huolestua Kärkkäisen alkuvuodesta uusitun työkaluosaston tavarapaljoudessa.

– Tervetuloa, täällä saa kysellä ja täällä palvellaan mielellään, lupaa Susanne ja aikoo seuraavan lepohetken tullessa käydä tutustumassa hitsauskoneeseen.

"– Aloitettiin Kalajoella pikkuveljen kanssa kesämökkiprojekti. Vuonna 1926 rakennettu ja peruskorjausta vailla oleva hirsimökki saa uuden ilmeen. "
"– Tyttären kanssa innostuttiin remppaamaan hänen huoneensa. Veera valitsi maalit ja tapetit ja sitten tehtiin."