Laskiainen on talven karnevaali. Jos sää vain sallii, ihmiset kokoontuvat laskiaisriehaan. Lasketaan mäkeä, luistellaan ja potkutellaan. Laskiainen on ennen kaikkea iloinen juhla.

Kuten useimmissa muissakin juhlissa, laskiaisessakin yhdistyvät sekä pakanalliset että kristilliset perinteet. On siis juhlittu kevään alkamista mutta myös paaston aikaan siirtymistä. Kirkollisessa mielessä laskiainen liittyy pääsiäistä edeltävään paastoon.

Laskiainen on ollut myös työn juhla, jolloin on saatu päätökseen tietyt vuodenaikaan liittyvät askareet. Esimerkiksi naiset saivat valmiiksi pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen. Laskiaispäivänä työt lopetettiin hyvissä ajoin, jotta ne sitten sujuisivat hyvin loppuvuoden.

Laskiaisena pulkkamäkeen

Helmikuussa talvi on parhaimmillaan ja pulkkamäet liukkaimmillaan. Sään salliessa eri puolella maata järjestetään kivoja ulkotapahtumia. Laskiaisriehat keräävätkin ihmisiä yhteen ja lisäävät yhteisöllisyyttä.

Myös oman laskiaisriehan järjestäminen onnistuu vaivattomasti, kun kutsuu ystäviä ja tuttavia pulkkamäkeen. Jokaiselta paikkakunnalta löytyy sen verran mäkeä ja kotoa pulkat ja kelkat, että päästään laskemaan.

Jos kuitenkin edellisten talvien laskuvälineet ovat kuluneet käytössä, uusia saa hankittua kätevästi Kärkkäisen verkkokaupasta. Pulkat, rattikelkat ja liukurit löytyvät Ulkolelut-kategoriasta. Kannattaa myös katsoa tarkemmin tuotemerkit Stiga ja Plastex.

Talviurheilu tarjoaa kivaa aktiviteettia laskiaisenakin. Luistelu ja hiihto voivat olla rentoa yhdessäoloa hyvässä seurassa. Joskus myös erilaiset luistelu- tai hiihtokilpailut tuovat lisää energiaa päivään.

Jos laskiaisena sattuu olemaan hyvät lumet tien päällä, kannattaa kokeilla potkukelkkaa. Muun muassa Esla-potkukelkka ja -kickspark ovat hyviä kuntoiluvälineitä mutta myös kivoja laskiaisen menopelejä.

Laskiaispullaa ja hernekeittoa

Laskiaisriehassa tarjotaan laskiaispullaa. Usein vain kiistellään siitä, kumpi on parempaa, laskiaispulla mantelimassalla vai laskiaispulla hillolla.

Herkullisen laskiaispullan saa tekemällä pullataikinan itse. Jos aikaa on vähän, kaupan raakapakasteissa on hyviä pullia, jotka maistuvat juuri paistettuina erinomaisilta. Pullan tuunaaminen käy helposti:

  1. Leikkaa veitsellä pullasta kansi. Älä leikkaa pullaa puoleksi!

  2. Koverra pullan pohjaa hieman.

  3. Laita pohjan koloon hillo tai mantelimassa.

  4. Lisää kermavaahto pohjan päälle.

  5. Laita kansi paikoilleen kevyesti.

  6. Ripottele tomusokeria pullan päälle.

Toinen ehdottomasti laskiaiseen kuuluva ruoka on hernekeitto. Sitäkin saa hädän tullen kaupasta purkkiruokana, mutta itse tehtyä hernekeittoa ei voita mikään. Internetistä löytyy hyviä ja herkullisia ohjeita sen valmistukseen. Kannattaa tutustua esimerkiksi reseptiin, joka löytyy sivustolta kaikkijuhlista.fi.

Ulkoilmatapahtumassa on kiva saada lämmintä juotavaa. Kaakao ja kahvi maistuvat varmasti. Tunnelman kruunaa nuotio, jonka ääressä voi lämmitellä ja paistaa vaikka makkaraa.

Hyvin syöminen on kuulunut perinteisesti laskiaiseen. On ajateltu, että runsaat tarjoamiset ennustavat ruoan jatkumista koko vuodeksi. Myös iloinen mieli ja reipas ulkoilu ovat olleet osa juhlaa. Mikä on hauskempaa kuin isolla porukalla kiivetä mäen päälle, laskea alas ja katsoa, kenen pulkka liukuu pisimmälle.