Mitä tulee mieleen sanasta hiihtoloma?

Hiihtolomat lähestyvät, ja koko Suomi täytyy iloisista ihmisistä ja punaisista poskista. Maaliskuu on mitä parhain aika viettää hiihtolomaa. Lapissa on vielä kovasti lunta, mutta samalla auringon valon määrä on jo korkealla. Päivät ovat usein valoisia ja pitkiä. Parhaassa tapauksessa hanget kantavat ja talviurheilu houkuttelee ulos melkein jokaisen!

Vuoden 2018 talvilomat porrastuvat seuraavasti:

Viikko 8 (19.–25.2.2018): Etelä-Suomi: Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan koulut sekä Ahvenanmaa

Viikko 9 (26.2.–4.3.2018): Väli-Suomi kuten Hämeen, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan koulut

Viikko 10 (5.–11.3.2018): Itä- ja Pohjois-Suomi esim. Lappi, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kuopio, Joensuu ja Kajaani

Joitain yksittäisiä poikkeuksia saattaa koulujen välillä olla.

Talvilomalle autoillen

Onko hiihtoloma sinulle matkustamista, talviurheilua, mökkeilyä, kelkkailua, kotoilua vai retkeilyä? Vai jopa kaikkea tuota? Viikon loma koulusta ja opinnoista, ja monilla vanhemmilla töistäkin saa suomalaiset liikkeelle. Päätiet täyttyvät hiihtolomaviikkojen aikana matkailijoista, eikä ruuhkiltakaan vältytä, vaikka koulujen hiihtolomat on porrastettu.

Hiihtoloma on toivon mukaan ennen kaikkea lomaa ja vapaata, mutta millaisilla keinoilla kokonaisen viikon saa kulumaan ilman koulukirjoja, läksyjä ja töitä? Monissa perheissä pakataan auto ja suunnataan mummolaan tai mökille. Auton pakkaaminen onkin oma hommansa, sillä usein hiihtolomalaisilla on monenlaista mukaan otettavaa. Pitäisikö mukaan saada vielä moottorikelkat? Silloin tarvitset jo järeämpää kuljetusapua, ellei sinulla ole käytettävänäsi kuorma-auto. Perävaunut auttavat suurimpien kuormien kanssa.

Autoon tulisi useimmiten mahtua hiihtosukset, laskettelusukset, lumilaudat ja vaikkapa fatbiket tai muut pyörät, mikäli lomaa on tarkoitus viettää laskettelukeskuksissa ja luonnonhelmassa. Onneksi autoon on saatavilla monet erilaiset kuljetustelineet ja suksipussit, jotka helpottavat pakkaamista. Pyörätelineet ovat hyviä kaikenlaisten pyörien kuljettamiseen, jos lomalla on tarkoitus fillaroida. Ja kun vaatteet ja kosmetiikat on pakattu järkevästi matkalaukkuun, ne on kätevää nostella auton takakonttiin limittäin. Näin kaikki tarvittava saadaan mahtumaan mukaan, eikä matkustusmukavuudesta tarvitse tinkiä.

Mukavuutta autoiluun tuovat monet autovarusteet. Tabletit ja puhelimet saavat takapenkkiläiset viihtymään paremmin. Kätevät Streetwizen tuotteet tekevät matkustamisesta mukavaa. Esimerkiksi älylaitteille tarkoitettu tablettiteline niskatukeen sopii takapenkkiläisille mainiosti. Sen avulla ohjelmia ja elokuvia on mahdollisuus katsella rennosti.

Matkustusmukavuutta kannattaa parantaa eri keinoin. Silloin pitkäkään matka ei puuduta, ja pienimmätkin matkustajat viihtyvät autossa. Car Lux -tuotteet helpottavat matkatavaroiden ja varsinkin takapenkillä matkustavien tavaroiden säilyttämisessä. Auton sisustus kannattaa siis miettiä ennen matkan alkua sellaiseksi, että se samalla suojaa autoa mutta myös tekee matkustamisesta mahdollisimman leppoisaa. Kun matkustajat viihtyvät, kuskinkin on helppoa hymyillä!

Talviurheiluvarusteet ja -vaatteet laskettelukeskuksiin ja retkille

Olipa hiihtoloman matkanpää sitten mikä tahansa, urheilutekstiilit, toppatakki, toppahousut ja kengät kannattaa tarkastaa, että jokaiselle löytyy sopivaa päälle pantavaa niin rinteisiin kuin ladullekin. Talviurheilun lisäksi sisä- ja kuntourheilu sekä sisäpelit ovat mukavaa puuhaa lomalla. Varusteet ja välineet on syytä katsoa kuntoon jo ennen lomaa, että lomalla sitten on aikaa keskittyä urheilun hurmasta nauttimiseen.

Toppatakit ja lämpövarusteet ovat Suomen talvessa aina tarpeen, viettipä aikaa sitten etelässä tai pohjoisemmassa. Oikein koville pakkasille on hyvä varustautua kunnolla. Lämmitettävät asusteet tuovat lämmitä nopeasti jäätävälläkin ilmalla. Retkeilyasusteet sopivat monenlaiseen muuhunkin ulkoiluun.

Talviurheilussa laskettelu ja lautailu ovat varmasti hiihtoloman suosituimmat tekemiset. Suosituimpia laskettelukeskuksia ovat Syöte, Ruka, Levi, Ylläs ja Vuokatti. Laskettelukeskukset täyttyvät ihmisistä, laskettelijoista ja hiihtäjistä. Toisille hiihtoloma on vuoden ainoa mahdollisuus suunnata pohjoisessa oleville suurille laskettelukeskuksille. Laskettelukeskukset vuokraavat kyllä lasketteluvarusteita, mutta toisaalta omilla välineillä on mukavampaa harrastaa.

Hiihtourheilu ja jääurheilu ovat luonnollisesti osa suomalaisten hiihtoloman viettoa. Aikoinaan koulujen talviloma määrättiin järjestettäväksi juurikin hiihtämisen ja urheilun vuoksi. Lapsille haluttiin tarjota mahdollisuus keskittyä talviurheilulajeihin. Hiihtolomaa on vietetty Suomen kouluissa 1930-luvulta asti. Ja vaikka hiihto ei nykyisin olekaan enää niin suosittu harrastus, löytyvät sillekin omat vankkumattomat kannattajansa.

Ellei hiihtourheilu, laskettelu tai lautailu tunnu itselle sopivimmalle tavalle nauttia lomasta ja luonnosta, kannattaa selvittää, millaisia retkeilymahdollisuuksia lomanviettopaikasta löytyy. Luonnon rauhaan pääsee kätevästi, jos käytössä on esimerkiksi lumikengät tai eräsukset. Retkivarusteet vain kuntoon ja lämmintä ylle, niin rentoutuminen voi alkaa. Ja reppuun kannattaa pakata eväät, ettei nälkä pakota kääntymään takaisin kesken seikkailun.

Hiihto ja retkeily luonnossa rentouttavat mieltä.

Hiihtolomatekemistä mökille tai kotiin

Entäpä, ellei ulkona oleminen houkuta tai lomalle sattuvat kurjat räntäkelit? Onneksi on olemassa lukematon joukko harrastuksia ja puuhia, joita voivat touhuilla ne, jotka jäävät sisälle oleskelemaan. Oleskeleminen onkin yksi tärkeä taito lomailussa. Ja toki sitä voivat harrastaa nekin, joiden päivä kuluu rinteessä tai ladulla. Mökki-illat ovat mitä rentouttavinta vastapainoa kotiarjelle ja opiskelulle.

Hiihtolomaa voi mainiosti viettää myös kotona. Kunhan huolehtii siitä, ettei koko loma mene kodinhoidossa, siivouksissa ja kotitöissä. Vaikka mikäpä siinä, jos sellaisesta saa rentoutusta. Kuitenkin lomaviikolla voisi olla paikallaan kokeilla muutakin kuin kotitöitä.

Lukeminen on helppo harrastus. Se ei vaadi suuria investointeja tai välineitä. Kirjoja voi lukea vaikka ilmaiseksi, kunhan ensin viitsii vaivautua kirjaston hyllyjen väliin. Kirjat ovat kauniita myös kirjahyllyssä. Niitä voi palata lukemaan aina uudelleen ja uudelleen.

Lasten kanssa lomaillessa yksi lempi puuhista voisi olla askartelu. Askarteluvälineet löytyvät miltei joka kodista. Mitään ihmeellisiä materiaaleja ei tarvita, vaan askartelussa kannattaa hyödyntää niin vessapaperihylsyt kuin kanamunakennotkin. Kirjojen ja lukemisen ohella koko perheen lautapelit ja palapelit ovat hauskaa ajanvietettä ja yhdessäoloa.

Jos arki onkin aina hiukan kiireistä, niin lomalla on aikaa tehdä kaikkea kivaa! Leivonta sopii niin koko perheelle kuin yksinkin touhuiluun. Keittiössä tuoksuu nopeasti tuore pulla tai herkullinen suklaakakku, mikä varmasti ilahduttaa kaikkia hiihtolomalaisia.

Leipominen on hiihtolomalla mukavaa.

Herkuttelu voisikin olla yksi hiihtoloman kohokohta. Karkit ja muut makeat sopivat lomailuun ja rentoutumiseen. Olemme Kärkkäisellä huomioineet tämän ja kaikki muutkin hiihtoloman aktiviteetit mahtavassa Hiihtoloma-kampanjassamme. Nautitaan lomailusta kaikki!