Kukapa ei nauttisi lintujen sirkutuksesta ja lennon katselemisesta, kunhan piha tai terassit pysyvät puhtaina ja linnunpesiä ei ilmesty paikkoihin, jossa ne ovat haitaksi. Kesälinnut ja talvilajit pitävät huolen, että meillä on sirkuttajia ympäri vuoden.

Oletko haaveillut laittavasi ruokaa linnulle, muttet oikein tiedä, miten aloittaa lintujen ruokinta? Tässä koottuna monipuoliset ohjeet ja vinkit lintujen ruokintaan, ruokinta-astioihin ja -välineisiin sekä ruokiin:

Miksi ruokkia lintuja omalla pihalla?

  1. Aivan aluksi on syytä miettiä, miksi haluaa lintuja pihapiiriin tai ruokintapaikalle.
  2. Lintujen ruokinta antaa auttamisen iloa, sillä varsinkin pakkasilla ruuan löytäminen voi olla linnuille vaikeaa.
  3. Kun ruokintapaikka on kotipihalla, pääsee itse aivan aitiopaikalta seurailemaan lintujen ruokailua.
  4. Ruokinta on myös hyvä mahdollisuus lintujen bongailuun ja kuvaamiseen.
  5. Ruokkija pääsee myös seurailemaan linnuston muutoksia. Ruokailevia lintuja seurataan Eläinmuseon ylläpitämällä ruokintapaikkaseuranta -sivulla, jonne jokainen ruokkija voi osallistua.    

Minne lintujen ruokinta kannattaa keskittää?

Ruokintapaikan voi pystyttää omalle pihalle, kerrostalon pihalle tai metsään. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa naapuruston kunnioitus. Taloyhtiöllä on mahdollisuus kieltää ruokintapaikka pihalla, parvekkeella tai ikkunalaudalla. Lintujen ruokinta ei kuulu joka miehen oikeuksiin, joten siihen tarvitaan myös maanomistajan lupa.

Ruokintapaikkaa ei kannata pystyttää aivan asutuksen viereen. Sopiva etäisyys on noin kymmenen metriä. Ruokintapaikan lähellä olisi hyvä olla muun muassa tuuheita havupuita, pensaita tai pensasaitaa, joka suojaa ruokapaikkaa ja lintuja pedoilta ja viimalta.

Hyvä lintujen ruokintapaikka on sellainen, että siinä on useita ruokintapisteitä. Ruokintapisteet on aseteltu hajalle, jolloin linnut eivät niin paljon joudu kilpailemaan ruuasta. Ruuan on hyvä olla ylempänä maasta, jolloin linnut eivät sotke ruokaa ruokaillessaan. Lintulaudat ja pöntöt on helppoa kiinnittää esimerkiksi puihin.

Mitä linnuille ruuaksi?

Linnut syövät monenlaista ruokaa, mutta on tärkeää huolehtia, ettei ruokintapaikalla ole suolaista, mausteista tai homeista ruokaa. Esimerkiksi leipä on kovilla pakkasilla eläville linnuille liian ravintoköyhää, eikä se siksi pidä niitä hengissä. Lisäksi kuiva leipä turpoaa linnun vatsassa ja aiheuttaa niille ongelmia.

Verkkokaupastamme löydät linnuille sopivaa ruokaa. Linnuille sopivat erilaiset siemenetrasvat ja puristetangot. Muu linnunruoka voi olla talipalloja ja pähkinöitä.

Ruoka kannattaa tarjoilla siten, että siitä on helppo lintujen isommallakin joukolla syödä, eivätkä oravat ja harakat pääse rosvoamaan ruokia. Huomioitavaa on myös, etteivät ruuat pääse sotkeutumaan lintujen syödessä ja ulostellessa.

Hyviä ruokia eritavoin tarjottuna ovat muun muassa
- maapähkinä automaatista
- siemenautomaatissa auringonkukansiemeniä ja kauraa sekoitettuna
- erilaiset talipötköt metallisen verkon sisällä
- hedelmät ja marjat maassa tai oksaan kiinnitettyinä.

Miten välttyä ongelmilta ruokinnassa?

Ruokintaan liittyy muutamia haasteita, mutta ne on onneksi mahdollista välttää oikeilla valinnoilla ja hygieniasta huolehtimisella. Lintujen ruokaa ei kannata esimerkiksi kaataa maahan. Helposti likaantumisen lisäksi maassa oleva ruoka saattaa houkutella paikalle rottia.

Lintujen siemenet, pähkinät ja muut ruuat onkin parasta tarjoilla riippuvista ruokinta-automaateista. Niissä siemenet säilyvät puhtaina eivätkä ruokailijat pääse itsekään sotkemaan ruokaillessaan ruokia. Muovinen automaatti on kaikkein helpoin pitää puhtaana, mutta perinteinen puinen lintulauta on useimpien mielestä kauniimpi.

Lintujen talviruokintaa ei saisi koskaan lopettaa kesken talven. Ruokinta on hyvä aloittaa jo aikoinaan syksyllä, ja sen pitäisi jatkua pitkälle kevääseen. Niin pitkälle, että linnut löytävät ruokaa jo luonnosta. Jos ruokailu lopetetaan kesken pakkasien, linnut eivät löydä uutta ruokailupaikkaa helposti. Näin on varsinkin metsäruokinnassa tai haja-asutusalueiden pihoilla.

Kaiken ongelmattomaan lintujen ruokintaan löydät Kärkkäisen verkkokaupasta. Syötä pihalinnuille tai sisällä olevalle linnulle vain parasta ruokaa. Näin saat nauttia läpi vuoden linnunlaulusta ja lintujen puuhien tarkkailusta!

 

_____________________________________________________________

Lintujen lempiruuat:

 

AURINGONKUKANSIEMEN

Tiaiset: talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, lapintiainen

Siemensyöjät: punatulkku, viherpeippo, peippo. järripeippo, nokkavarpunen, tikli, urpiainen, pähkinänakkeli

Keltasirkku (kuorettomat siemenet)

Varpunen, pikkuvarpunen

Varislinnut: kuukkeli, närhi, varis, harakka, pähkinähakki

 

MAAPÄHKINÄ (pienille lajeille murskeena)

Tiaiset: talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, lapintiainen

Siemensyöjät: punatulkku, viherpeippo, peippo. järripeippo, nokkavarpunen, tikli, urpiainen, pähkinänakkeli

Varpunen, pikkuvarpunen

Mustarastas, räkättirastas

Varislinnut: kuukkeli, närhi, varis, harakka, pähkinähakki

 

RASVA JA TALI

Tiaiset: talitiainen, sinitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen, hömötiainen, lapintiainen

Varpunen, pikkuvarpunen

Tikat: käpytikka, pikkutikka, harmaapäätikka, valkoselkätikka

Varislinnut: kuukkeli, närhi, varis, harakka, pähkinähakki

 

KAURA JA HIRSSI

Keltasirkku

Varpunen, pikkuvarpunen

Fasaani, peltopyy

 

MARJAT JA HEDELMÄT

Mustarastas, räkättirastas

Tilhi