Opas suksien valintaan

Hiihtourheilu on yksi suomalaisen talven suosituimmista urheilulajeista. Sukset vilahtavat talvikuukausina lähes jokaisen suomalaisen jalkaan. Kovimmat hiihtävät satoja kilometrejä. Toisille riittää vähempi. Hiihtoa voikin sanoa suomalaisten kansallislajiksi. Sukset ja sauvat ovat kehittyneet vuosien saatossa, mutta pääpiirteiltään hiihto on samaa kuin tuhansia vuosia sitten.

Jo kalliomaalauksista löytyy suksen ja hiihtämisen kuvia. Sukset ja sauvat onkin kehitetty aikoinaan aivan tarpeeseen, sillä elämä lumen keskellä olisi ollut mahdotonta ilman välineitä, jolla liikkua hangilla. Jo vuosituhansia ihmiset ovat siis liikkuneet talvisin suksilla.

Vinkit hyvän suksen valintaan

Suksien hankinta on mielenkiintoista puuhaa. Hyvät sukset tukevat hiihtoa ja tekevät siitä kevyttä ja luistavaa. Hyviin suksiin kannattaa siis satsata. Paras suksi on kuin sinulle tehty. Siinä on huomioitu pituutesi, painosi ja hiihtotyylisi. Suksien jäykkyys, pohjamateriaali ja pituus vaikuttavat suksen luistoon ja muihin hiihto-ominaisuuksiin. Suksen valintaan vaikuttaa myös, onko tarkoitus harrastaa luisteluhiihtoa vai perinteistä maastohiihtoa.

Aloittelijalle sopivat yleensä paremmin perinteisen tyylin sukset. Luistelusukset eivät sovi perinteisen tyylin hiihtoon, mutta perinteisillä suksilla voi hyvin testata luistelua. Suksen valinnassa kannattaa huomioida myös hiihtoharrastuksen aktiivisuus. Aktiivinen hiihtäjä voi tarvita tavallista suksipakettia laadukkaamman suksen, sillä suksien pohjamuoveissa on eroa.

Perinteisen suksen valinnassa keskeisintä on löytää sopiva jäykkyysaste ja helppohoitoinen pitopohja. Jäykkyys on tärkeä siksi, että perinteisessä hiihdossa ponnistus tapahtuu pysähtyneeltä, lumea vasten painuneelta jalalta. Ponnistus ei onnistu, ellei suksi pidä.

Suksen jäykkyyden valintaan vaikuttavat myös hiihtäjän paino ja hiihtokokemus. Enemmän hiihtänyt voi valita aloittelijaa jäykemmän suksen.

Luistelusuksen tulee puolestaan olla riittävän jäykkä, ja sen pohjamateriaalin tulee olla huokoinen. Luistelusuksia voidellaan ja huolletaan, jotta niiden luisto säilyy hyvänä. Luistelusuksen valinnassa vaikuttavat myös haluttu jäykkyys ja hiihtäjän pituus. Jäykkyys kannattaa valita sen mukaan, miten kokenut hiihtäjä on.

Perinteisen ja luistelusuksen suurin ero on se, että kun perinteinen pysähtyy ponnistaessa, luistelusuksi on jatkuvassa liikkeessä. Siksi luistelusuksen on oltava perinteisen tyylin suksea jäykempi. Parhaan kunnon saavuttaa vuorottelemalla perinteisen hiihdon ja luistelutyylin välillä. Silloin myös lihakset kehittyvät monipuolisemmin.

Tunnettuja ja laadukkaita suksimerkkejä ovat muun muassa Ficher, Peltonen, Karhu, Rossignol ja One Way.

Hyvän suksen kanssa tärkeää on löytää myös oikeanlaiset suksivoiteet, joista löytyy monia hyviä merkkejä, kuten Rex, Skigo, Start ja Vauhti. Voitelua varten kannattaa hankkia myös laadukkaat voitelutarvikkeet.

Kaikki hyöty irti ladulta

Hiihto on mitä parhainta kestävyysliikuntaa, joka on hyväksi sydän- ja verenkiertoelimistölle. Sukset ja sauvat saavat liikkujan liikkumaan pehmeästi mutta tehokkaasti. Hiihto aktivoi jalkojen ja käsien suuret lihasryhmät sekä keskivartalon ja selän. Liikunta laskee verenpainetta ja vähentää sepelvaltimotaudin riskiä. Hiihtäminen on hellävaraista liikuntaa myös nivelille ja se kasvattaa tasapainoa.

Kuten kaikki liikunta, hiihto rentouttaa kehon lisäksi myös mieltä. Suomen talvi on kuin tehty suksille ja hiihtäjille. Suksien lisäksi kannattaa siis hankkia muutkin hiihtovarusteet, kuten hiihtosauvat, hiihtomonot ja hiihtoasut. Lisäksi tarpeen voivat olla siteet, jotka löytyvät esimerkiksi Salomon-merkiltä, ja esimerkiksi Prestige Eyewear -hiihtolasit.

Hiihtourheilu on monipuolista koko perheen urheilua, ja jokaiseen hiihtolajiin on erilaiset sukset, sauvat ja muut välineet. Toisten rakastama laji on laskettelu tai lautailu, toisten maastohiihto. Onneksi jokaiselle talviurheilua harrastavalle löytyy oma lajinsa.

Kevätauringossa nautiskellen

Maaliskuun alku on vilkkainta aikaa hiihtoladuilla. Suomen talvi on silloin parhaimmillaan. Kevättalven hanget ja ladut virkistävät mieltä pimeän talven jälkeen. Etelä-Suomessa kaupunkien huolletut ladut ovat vielä kunnossa, ja Lapissa paras hiihtokausi oikeastaan vasta alkaa.

Keväällä, talven pitkien hiihtolenkkien jälkeen yleensä myös hiihtäjät ovat virittyneet huippukuntoonsa. Perinteinen hiihto ja luistelutyyli sujuvat keveästi ja matka ladulla taittuu nopeaa. Kevät on siis monella tapaa hiihtäjän parasta aikaa!

Ennen keväthankia ja huippukuntoa on harjoiteltava tovi. Nyt onkin sopiva aika hankkia Kärkkäisen verkkokaupasta kaikki hiihtourheiluun tarvittavat välineet. 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

MITEN VALITA OIKEA SUKSIEN JA SAUVOJEN PITUUS?

Perinteinen suksi

  • Sopiva pituus saadaan lisäämällä omaan pituuteen 15−25 cm.

Perinteisen tyylin sauva

  • Perinteisen sauvan sopiva pituus on hieman olkapään alapuolella.
  • Sopiva pituus saadaan kertomalla oma pituus 0,85:lla.

Luistelusuksi

  • Luistelusuksi on perinteistä suksea lyhyempi.
  • Sopiva pituus saadaan lisäämällä omaan pituuteen 5−15 cm.

Luistelusauva

  • Luistelusauvan sopiva pituus on hiihtäjän nenän tasolle.
  • Sopiva pituus saadaan kertomalla oma pituus 0,90:lla.