Syksy tulee ja on aika alkaa miettiä, ovatko viime talven talvirenkaat vielä iskussa. – Kun ensilumi sataa, niin silloin pyörähtää moni autoilija rengaskaupoille. Mutta yhä useampi asiakas ostaa myös kesärenkaat kesän lopuksi, sillä silloin ne saa poistohinnoin, tietää huoltopäällikkö Jani Juttula Kärkkäisen Autohuollosta Lahdesta.

Talvirenkaat joulukuusta helmikuuhun

Talvirenkaat ovat pakolliset joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaat saavat olla käytössä marraskuun alusta, kitkarenkaat ympäri vuoden.

Nastarenkaiden urasyvyyden pitää lain mukaan olla vähintään kolme milliä, mutta suositus on viisi tai jopa kuusi milliä. Kesärenkaiden lakisääteinen minimiurasyvyys on 1,6 mm, mutta vesiliirto on tyly kuljettaja, ja sen vuoksi suosituksissa tarjotaan viiden millin urasyvyyttä.

Mikäli talvirenkaiden nastoista on kolmannes kulunut pois, niin silloin on hyvä aika hankkia uudet talvirenkaat.

Kitkarenkaat vai nastarenkaat?

Kitka- vai nastarenkaat, miettii moni maantieritari, jolla ei ole asiasta omaa varmaa kantaa.

Jani Juttula sanoo perusjaon menevän aika maalaisjärkisen kuulloisesti.

- Paljon isoja teitä ajavat käyttävät usein kitkarenkaita ja pienemmillä teillä tai kaupunkiajossa kulkevat ajavat nastoilla, raamittaa Juttula kokemuksiaan.

Esimerkkinä voi miettiä rengastarvetta Helsinki-Lahti välillä, joka on hyvin harvoin talvellakaan jäässä. Joskus kumminkin.

- Se se on, maantie kun jäätyy, niin se on peililiukas ja siinä tulee kitkarenkailla nastoja ikävä, hymähtää Juttula.
Kitkarenkailla saa ajaa ympäri vuoden, mutta jää on niiden vihollinen ja kesä kuluttaa kitkarenkaita yllättävän paljon.

Kesärenkaat voivat vaihtua uusiin vielä elokuussa

- Jos loppukesästä sataa vettä taivaan täydeltä, niin urasyvyyttä on syytä tarkastella. Hyvät kesärenkaat vaihtuvat sitten loppusyksystä talvirenkaiksi, kertoo Juttula, joka tietää kuluttajan vertaavan hintoja ja laatua yhä pidemmällä aikajänteellä.

Syyskuussa talvirenkaat pyörähtävät lopullisesti myymälöiden eturiviin ja valittaviksi.

Talvirengaskausi on syksystä kevääseen, mutta Suomen yli tuhannen kilometrin pituus ja sen mukaisesti muuttuvat sää- ja keliolosuhteet teettävät valintoja autoilijoille.

Huippulaatua joka makuun

Kärkkäisen Autohuollot Lahdessa, Ylivieskassa ja Iissä ovat valmiita pistämään pyörät vaikka puolen Suomen alle.

– Meillä on valikoimaa, laatua edulliseen ja parhaaseen hintaan. Eri testien todistamaa huippulaatua. Voisi sanoa, että tarpeen, maun, ominaisuuksien ja kukkaron mukaan pystyy valitsemaan renkaat, joilla on hyvä ajaa, takaa Jani.

Jani tietää, että näinä aikoina tulee taas paljon porukkaa – renkaat haetaan ja talveen valmistaudutaan monin tavoin.

– Talvirengaskausi kutsuu ja kanta-asiakkaat, jotka ovat käyneet 7–8 vuotta, ja sitten uudet, jotka ovat huomanneet hintatarjouksiamme, sanoo Jani ja rohkaisee tutustumaan tarjontaan.

Verkkokaupastamme löytyvät huippumerkit Nankang, Triangle, Goodride, Pirelli ja tiestysti Nokia Tyres.

Nokian renkaat ja Linglong

Kärkkäisen verkkosivuilta löytyy myymälöiden rengasmallit, renkaita voi ostaa netistä tai tulla myymälään ”sovittamaan” talvirenkaita.
– Meillä on asiantuntevaa myyntiporukaa joka myymälässä. Kivijalkamyymälöissä saa apua valinnoissa. Ja renkaat saa sitten mukaan alla tai pakettina, kuinka vaan sovitaan, sanoo Juttula.

– Tarjolla on myös valmis sarja, vanteet ja renkaat edulliseen hintaan, lupaa Juttula ja muistuttaa, että talven vannepaketin voi ostaa ennakkoon ja panna alle ensilumien aikaan.

Kärkkäisen rengasvalikoima on laaja uusimmasta tulokkaasta ja testien suuryllättäjästä Linglongista Nokian useaan eri malliin.

Sikapäivillä rengasrallia

Kaikki talvirenkaat ovat taattua laatua ja hinnaltaan kilpailukykyisiä, mutta talven ajokilometrien määrää ja ajotuntien lumisuutta – etelässä vai pohjoisessa – miettiessä pääsee kohti ykkösvalintaansa.

Hintaerot syntyvät joskus koosta ja koostumuksista tai profiilista ja vaikka merkistä, merkki maksaa, mutta myös ominaisuudet kuten hiljainen rengasääni jne. tekevät hintaeroja.
– Ja aina voi kysyä, muistuttaa Juttula Lahdesta.

Sikapäivien aikaan lokakuussa Kärkkäisen Autohuolloissa on tarjolla rengaspaketteja sikahalvalla tai sikareilusti.

Ja ellet malta odottaa Sikapäiviin asti, verkkokaupassamme rengasralli on aina kuumana. Sieltä löytyvät talvirenkaat jokaiseen makuun ja matkaan.