Vaellustelttaa valitessa paino on tärkeä tekijä, koska telttaa kannetaan mukana. Kahden ja kolmen hengen teltat painavat yleensä noin 2–4 kiloa. Vaellusteltat valmistetaan vaativiin sääolosuhteisiin soveltuvasta, kestävästä telttakankaasta. Lisäksi ulkokankaassa on usein ripstop-kudonta, joka estää kankaan mahdollisen repeämisen. Pohjakankaan tulee kestää risuisen ja kivikkoisenkin maaston. Kiinnitysnarujen ja telttakaarien on oltava kestäviä sekä maakiilojen taipumattomia.

Teltan hyvä tuuletus on syytä varmistaa, ettei kosteus pääse kertymään telttakankaan sisäpuolelle. Yleensä teltassa on yksi tai useampia ikkunan tapaisia tuuletusaukkoja, joita voi säätää vetoketjuilla. Ilmanvaihtoon vaikuttaa myös se, kuinka hyvin ilma pääsee kiertämään ulkokankaan ja sisäkankaan välisessä tilassa. Teltan pohjan suojaksi on saatavilla joko mallikohtaisia tai yleiskäyttöön soveltuvia pohjakankaita, jotka asetellaan teltan alle ennen pystytystä.

Telttakankaan vedenpitävyys ilmoitetaan vesipilarin korkeutena. Tämä arvo kertoo millimetreinä, miten korkean vesipatsaan paineen kangas kestää. Yleisesti vedenpitävänä pidetään 1500 mm:n korkuisen vesipilarin kestävää kangasta. Pohjakankaassa 3000 mm on hyvä vedenpitävyysarvo.

Teltan pystyttäminen alkaa sopivan telttapaikan etsimisellä. Sopivalta paikalta ei kummoisia vaadita: teltan kokoinen, kohtalaisen tasainen kohta täyttää useimmiten vaatimukset. Maa voi olla sateesta kostea, mutta esimerkiksi kosteaa sammalta kannattaa vältellä, vaikka se olisikin pehmeä ja houkutteleva nukkumapaikka. Isompia ja teräviä kiviä kannattaa vältellä, vaikka laadukkaan vaellusteltan pohjakangas kestää kovaakin käyttöä. Kovalla tuulella teltta neuvotaan pystyttämään tuulen suuntaisesti. Vaelluksen jälkeen teltta on hyvä tuulettaa ja puhdistaa ennen varastointia tulevia reissuja varten.