Siiman ominaisuuksista olennaisimmat ovat sen paksuus ja vetolujuus. Paksuus ilmoitetaan millimetreissä ja vetolujuus kiloissa. Vetolujuus on ohjearvo siitä painosta, jonka uusi ja hyväkuntoinen siima keskimäärin kestää katkeamatta.

Siimat jaetaan kahteen pääryhmään: monofiilisiimoihin ja kuitusiimoihin.

– Nykyään värjätty kuitusiima on huomattavasti perinteistä läpinäkyvää monofiilisiimaa suositumpi, sanoo Eumer Finland Oy:n kalastusopas Olli Ojamo .

Kuitusiimojen olennaisen tärkeäksi ominaisuudeksi Ojamo nostaa niiden vetolujuuden.

– Vetolujat kuitusiimat ovat todella kestäviä. Kestävyyden ansiosta kuitusiimoja käyttävä kalastaja saa valita ohuemman ja sitä myötä myös kevyemmän siiman, tämä taas mahdollistaa pidemmät heittopituudet.

– Yksi kuitusiimojen tärkeä ominaisuus on niiden venymättömyys.

Siiman venyvyys vaikuttaa kalastuksen aikana saatavaan tuntumaan vieheeseen ja kalaan sekä kalan tarttumiseen. Liian venyvä siima on kalastettaessa tunnoton.

– Kuitusiimalla kalastettaessa tuntuma vieheeseen ja kalaan on parempi kuin perinteisellä siimalla. Kuitusiima antaa kalalle välittömästi vastaiskun. Koukku menee läpi myös kovaleukaisista kaloista, kuten kuhasta, ahvenesta ja hauesta, Ojamo sanoo.

Värjätyn kuitusiiman käyttäytymistä on silmällä helpompi seurata kuin läpinäkyvän monofiilisiiman; tärpit havaitaan paremmin.

Virtavesikalastuksessa kirkas monofiilisiima toimii Ojamon mukaan joskus kuitusiimaa paremmin.

– Monofiilisiima on hankauskulutukseltaan kuitusiimaa kestävämpi, joten vesistöön, jossa on kivinen pohja, moni valitsee monofiilisiiman. Kuitusiiman päähän voi solmia ns. monofiiliperukkeen, joka kestää hankausta paremmin.

Lujaa kuitusiimaa on hankala saada poikki, ja hampaita ei Ojamon mukaan missään nimessä ole syytä käyttää saksina.

– Kuitusiiman katkaisemiseen on kehitetty keraamiset kuitusiimasakset, niillä saa liukkaankin kuitusiiman helposti poikki.

Monofiilisiimaan on helpompi tehdä perinteinen viehesolmu eli unisolmu, kuitusiimaan tehdään yleensä luistamaton palomar-solmu.

Siiman paksuus valitaan kalastettavalle kalalajille sopivaksi.

– Kuitusiiman sopiva paksuus ahventa kalastettaessa on 0,12-0,14 milliä, kuhan kalastamiseen sopii 0,14-0,18 millin kuitusiima ja hauelle 0,25-0,35 millin kuitusiima. Monifiilisiimoissa ahvenelle hyvä siiman paksuus on 0,20 milliä, kuhalle 0,25-0,30 milliä ja hauelle 0,30-0,40 milliä, Ojamo kertoo.

Eumer Finland Oy valmistaa ja kehittää kalastustarvikkeita sekä maahantuo ja myy kansainvälisesti tunnettuja kalastusbrändejä. Lisäksi Eumer järjestää kalastusmatkailupalveluja ja opastettuja kalastuskursseja kalaisan Merikarvianjoen päälle rakennetussa Eumer Fishing Centerissä.