Hyvinvointipäivät Kärkkäisellä huhtikuussa

Espanjassa ja Suomessa asuva ravintovalmentaja Ami Jatila vierailee Kärkkäisen tavarataloissa pitäen hyvinvointipäiviä eri teemoilla.

Nyt keväällä teemoina ovat lempeä kehon puhdistaminen ja vatsanhoito. Ami on Jyväskylän Kärkkäisen hyvinvointipäivillä perjantaina 28.4. klo 12–18 ja lauantaina 29.4. klo 11–17.

Iin Kärkkäisellä Ami pitää hyvinvointipäivät perjantaina 21.4. klo 12–18 ja lauantaina 22.4. klo 11–17.

AmiJatilakertoo omista hyvinvointivalinnoistaan:

Elämäni keskiössä on terveellinen ja mahdollisimman puhdas ruoka. Lisäravinteita ja superfoodeja käytän ravitsemukseni täydentämiseen. Joogaan hurahdin joitakin vuosia sitten. On ihana huomata, miten jooga tasapainottaa ja rauhoittaa mieltäni. Nykyään joogaan itsekseni, mutta joskus tarvitsen ryhmän tukea. Välillä on ihan pakko ravata pitkin mäkiä ja juosta kuntolenkkejä. Onnelliseksi minut tekevät: terveys, läheiset ihmiset, ystävät sekä kaksi pientä mäyräkoiraani Minni ja Iines.

Olen ohjannut monia ravintoryhmiä Espanjassa ja Suomessa. Asiakkaillani on kansalaisuudesta riippumatta paljon ongelmia oman terveytensä kanssa. Yleisimpiä ovat vatsa- ja suolisto-ongelmat, ylipainon kertyminen, ja yleensä arjessa jaksaminen.

Elimistömme tekee jatkuvaa puhdistustyötä ja poistaa sinne kuulumattomat haitta-aineet. Joskus elimistömme voi väsyä. Hektinen elämä, ruuan ja kosmetiikan mukana tulevat kemikaalit sekä ulkopuolelta tulevat muut vierasaineet päätyvät verenkiertoomme ja rasittavat monella tapaa kehoamme.

Mistä tietää, että elimistö viestii puhdistuskuurin tarpeesta? Olo voi olla vetämätön ja väsynyt, ruoansulatuksen toiminta heikentynyt, hiusten ja ihon kunto huonontunut. Saattaa olla, ettei ravintoaineita jää enää niiden ylläpitämiseen. Hyvinvointi on hyvän ravitsemuksen, suoliston kunnon ja elämään suhtautumisen summa. Mielestäni terveys on kauneutta ja positiivista suhtautumista elämään.

Kehon siivous kannattaa aloittaa maltilla. Voi käydä niinkin, jos kuona-aineita ja elimistöön kertyneitä myrkkyjä vapautuu kerralla liikaa puhdistuskuurin seurauksena, että puhdistusoireet ovat voimakkaita. Ruokavalio- ja elämäntapamuutoksen tuomia puhdistusoireita ei kuitenkaan kannata pelätä, mutta niistä on hyvä olla tietoinen.

Ensimmäinen asia, mihin kannattaa kiinnittää huomiota puhdistuskuurin aikana, on suoliston kunto. Se on edellytys ravintoaineiden imeytymiselle, puhdistumiselle ja terveyden kohentumiselle. Kannattaa hankkia hyvä maitohappobakteerivalmiste sekä muut suoliston hoitotuotteet tarpeen mukaan.

Haluatko tehdä kehonpuhdistamisesta päivittäisen tavan ja nauttia vihersmoothien aina aamupäivällä ja muutoin suosia normaalia ruokavaliota? Olisiko puhdistuskuuri muutaman viikon pituinen, ja keventäisit sen aikana ruokavaliotasi enemmänsmoothie-voittoiseksi? Niin tai näin, parasta on kuunnella omia tuntemuksia ja tehdä puhdistuskuurista mukava ajanjakso.

Käytä hyväksi kehon luontaista puhdistusrytmiä, keho puhdistaa aamuneljästä puoleenpäivään asti ja poistaa silloin haitallisia aineita elimistöstä. Kannattaa nauttia aamun puhdistava vihersmoothie ennen puoltapäivää.

Aina kun mahdollista osta puhtaita raaka-aineita, ja mieluiten luomua. Kurkkua, avokadoa, selleriä, lehtikaalta, porkkanaa; mausta mintulla, sitruunalla ja inkiväärillä. Lisää ruokavalioon ja smoothieen mahdollisimman paljon lehtivihreää. Superfoodeista saat ravinteita puhdistavaansmoothieen. Vehnänoras poistaa tehokkaasti suolistossamme olevia myrkkyjä. Spirulina ja klorella ovat maailman ravintorikkaimpia mikroleviä. Spirulinasta saat myös paljon hyviä ravinteita, kuten B-ryhmän vitamiineja, A-, E- ja K-vitamiineja sekä proteiinia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä ja kaliumia.

Vettä kannattaa juoda runsaasti aamupäivällä. Muutenkin pieniä kulauksia pitkin päivää. Vesi kuljettaa ravinteita soluihin ja kuona-aineita pois kehosta. Jätä muut nautintoaineet, kuten alkoholi, kahvi sekä limpparit puhdistuskuurin aikana kokonaan pois.

Mausteita ja yrttejä kannattaa myös suosia, ne neutraloivat tehokkaasti haitallisten aineiden vaikutuksia kehossa. Hanki muutama hyvä mauste luomulaatuisena, kuten kurkumaa, mustapippuria, kardemummaa, kanelia, inkivääriä ja valkosipulia. Hyviä yrttejä puhdistuskuurin tueksi ovat pakurikääpä, maca-jauhe, ruusunjuuri ja lakritsanjuuri. Älä kuitenkaan käytä lakritsanjuurta, jos kärsit korkeasta verenpaineesta.

Liikunta edistää kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Kuivaharjaus ja ihanat hemmotteluhoidat tekevät hyvää, niin keholle kuin mielellekin.