Suomen lain mukaan metallia saa etsiä kaikissa paikoissa, missä sitä ei ole erikseen kielletty lainsäädännöllä tai muilla perusteilla tai kielloilla. Maanomistajan kanssa on syytä sopia, saako hänen maillaan kaivaa.

Kiinteät muinaisjäännökset ovat ihmisen toiminnan synnyttämiä arkeologisia kohteita ympäristössämme. Ne kertovat menneisyyden elämästä, kuten esimerkiksi työstä, asumisesta ja liikkumisesta. Osa muinaisjäännöksistä on ympäristössä helposti nähtävissä, osa ei.

Muinaisjäännöksiä ovat myös hylyt ja vesirajojen rakennelmat. On tärkeää muistaa, että kiinteällä muinaisjäännöksellä ei saa kaivaa ilman lain nojalla annettua lupaa.

Mistä voi hakea tietoa muinaisjäännöksistä ja niiden sijainnista? Ovatko kaikki arkeologiset kohteet rauhoitettuja? Miksi löytöpaikan paikkatieto on tärkeä? Ovatko kaikki sotahistorialliset kohteet rauhoitettuja? Mitä teen, kun löydän muinaisesineen? Mitä teen löytämilleni kolikoille? Kuka on maasta löytyneen esineen omistaja?

Vastaukset kaikkiin edellä lueteltuihin kysymyksiin löydät Museoviraston toimittamasta ”Muinaisjäännökset ja metallinetsin: harrastajan opas” - kirjasesta.

Lataa opas osoitteesta http://www.nba.fi/fi/File/2529/muinaisjaannokset-ja-metallinetsin.pdf.

Lisätietoja muinaisjäännöksistä saa esimerkiksi Museoviraston verkkosivuilta www.nba.fi.

Lähteet: www.nba.fi, Muinaisjäännökset ja metallinetsin -opas.