Suomalaiset suosivat ympäristötietoisia ja kotimaisia hygienia- ja siivoustuotteita

Biohajoavuus. Joutsenmerkki. Tuoksuttomuus. Helppokäyttöisyys. Merkittävimmät kriteerit, kun kuluttajat valitsevat Kärkkäisen hygienia- ja siivousosastolla kotiin siivousaineita ja itselle hygieniatuotteita: pesuaineita, hiustenhoitotuotteita ja ihovoiteita.

Kärkkäisen tavarataloketjun Hygienia ja siivous -osaston tuotepäällikkö Paula Päivärinta kertoo, että viime vuosien aikana siivousainevalikoima on monipuolistunut suuresti.

– Samankaltaisten voimaa ja tehoa uhkuvien merkkien rinnalle on tullut uusia painotuksia. Ekologisia tuotteita on useita vaihtoehtoja. Tuotepakkauksien ulkonäköön on runsaasti vaihtoehtoja. Puhdistussuihkeet ovat lyöneet itsensä läpi helppokäyttöisyytensä ansiosta. Monista tuotteista on runsaasti erilaisia tuoksuvaihtoehtoja.

Paulan mukaan kuluttajat haluavat entistä tarkemmin tietää, mitä siivousaineet sisältävät, onko niissä käytetty eläinkokeita, ovatko ne biohajoavia ja voiko pakkauksia kierrättää.

Siivousvälinevalmistajat panostavat ergonomiaan.

– Enää ei kontata lattioita puhtaaksi, vaan käytetään varrellisia siivousvälineitä. Teleskooppivarsi voidaan säätää aina jokaiselle siivoajalle sopivaksi. Säädettävän varren avulla on myös helpompi toimia ahtaissa paikoissa; sillä yletytään paremmin esimerkiksi korkeisiin ikkunoihin tai pitkälle sängyn alle.

Nykyään siivousvälineet valmistetaan kestävästä muovista, joka on tarvittaessa taipuisaa ja joustavaa.

– Siivousvälineet ovat nykyaikaisten materiaaliensa ansiosta muuttuneet kevyemmiksi.

Siivoustekstiilien materiaaleina suositaan mikrokuitutuotteita.

– Ne ovat tehokkaita ja pitkäikäisiä. Mikrokuitutuotteen kanssa ei tarvitse käyttää pesuaineita. Mikroskooppisen pieni, kiilamainen kuitu puhdistaa hyvin ilman pesuaineitakin.

Kestävä kehitys huomioidaan vahvasti pesu- ja puhdistusaineiden tuotannossa ja suunnittelussa.

– Tuotteet sisältävät nykyään enemmän puhdistuksen kannalta olennaisia ainesosia, ja veden määrää on vähennetty. Tämä näkyy myös tuotteen hinnassa. Vesi maksaa vähemmän kuin pesutehoon vaikuttavat ainesosat. Tuote, joka sisältää enemmän puhdistavia ainesosia, kestää myös pidempään käytössä, koska pienemmällä määrällä saadaan aikaan entistä puhtaampi lopputulos, Paula kertoo.

Pyykinpesujauheet ja -nesteet tiivistyvät koko ajan.

–Tämän kehityksen myötä pystytään vähentämään raaka-aineita, pakkausmateriaalia sekä kuljetuksia. Samaan aikaan myös tuotekoostumukset tehostuvat ja räätälöityvät vastaamaan paremmin kuluttajan tarpeita.

Viimeisimmätkin fosfaattia sisältävät konetiskiaineet ovat poistuneet markkinoilta, konetiskigeelit ovat nyt suosiossa.

– Konetiskigeeli liukenee viisi kertaa tablettia nopeammin, joten se sopii erityisen hyvin myös pikapesuun. Konetiskigeeli sisältää korroosiosuojan, jonka myötä se on hellävaraisempi astioille ja auttaa pitämään lasit kirkkaina pidempään.

Hygieniatuotteiden kehityksessä Paula korostaa raaka-aineiden huimaa kehitystä.

– Esimerkiksi voiteissa imeytyvyys on parempaa. Tuoksuihin on tullut parannuksia. Herkän ihon tuotteissa on saatavilla parempia, tuoksuttomia raaka-aineita.

Paula kertoo, että päivittäiskosmetiikkatuotteissa käytetään nyt runsaasti erilaisia kasviperäisiä ainesosia, muun muassa kasviöljyjä ja -uutteita.

– Esimerkiksi TRESemmén viime keväänä lanseerattu Botanique Shampoo ja hoitoaine sisältää kookosmaitoa, kookosöljyä ja aloe vera -uutetta.

Ekologisuus on nykyään tärkeä arvo sekä siivous- että hygieniatuotteissa.

– Puhdistussuihkeiden etuna on täsmä annostus: pienempi veden kulutus, ei ylimääräistä lurausta siivousainetta laimennettaessa, eikä pesuaineveden kaatamista viemäriin.

Siivousvälineisiin on saatavilla runsaasti vaihto-osia.

– Kuluneen tilalle voidaan vaihtaa uusi osa, jolloin koko välinettä ei tarvitse vaihtaa, ja jätteen määrä vähenee.

Siivousvälineissä pyritään minimoimaan pakkausmateriaali.

– Esimerkiksi kaikkien SINI-siivousvälineiden muoviosat on valmistettu kierrätyskelpoisesta muovista. Tolu spray -puhdistusaineiden suutinosa tulee uudistumaan vuoden 2017 aikana. Uuteen suuttimeen on käytetty vähemmän muovia, tällä mahdollistetaan vuositasolla 492 000 kiloa vähemmän muovijätettä.

Siivoustuotteiden tuoksuissa pyritään luonnonmukaisuuteen.

– Esimerkiksi Sunlight-käsitiskiaineet sisältävät aitoa sitruunaa.

Kärkkäisen hygienia- ja siivousosaston valikoimissa on runsaasti vaihtoehtoja allergisille.

– Allergia-ja Astmaliiton merkillä varustettuja tuotteita löytyy meiltä jokaisesta segmentistä. Allergisen kannattaa huomioida myös ainesosat, jotka ovat lueteltuina tuotteiden etiketissä. Esimerkiksi osa säilöntäaineista ja tuoksuista on allergeenejä. Useat tuotteet sisältävät sanan ”sensitive”, mutta ne saattavat silti sisältää allergeenejä. Allergia-ja Astmaliiton merkki takaa tuotteen sopivuuden allergiselle. Esimerkiksi hygieniatuotesarjaErisanon kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa, se on hajusteeton ja väriaineeton. Pesuainesarjoista Airi-sarja on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa.

Paulan mukaan mikrokuitutuotteet ovat oiva valinta allergiselle.

– Ne puhdistavat tehokkaasti likaa ja rasvaa ilman pesuaineita. Tällöin voidaan jättää allergisoivat kemikaalit kokonaan pois. Kertakäyttöiset liinat pölynpyyhintään ovat myös hyviä valintoja allergiakoteihin. Liinat sitovat tehokkaasti pölyä, ne sopivatkin hyvin ylläpitosiivoukseen. Nitriilistä ja vinyylistä valmistetut siivouskäsineet suojaavat allergisen käsiä, ne eivät sisällä luonnonkumia.

Myös lapset huomioidaan Kärkkäisen hygienia- ja siivousosaston valikoimissa. Hygieniaosastolla on runsaasti lasten herkälle iholle sopivia pesuaineita ja voiteita. Siivousosaston luonnonmukaiset tuotteet ovat mukavia lapsiperheen valintoja.

– Esimerkiksi Method-kodinhoitotuotteet ovat myrkyttömiä. MaisonBelle-sarjan tehokas ja myrkytön uutuussiivousaine soveltuu lastenhuoneen kaikille pinnoille, biohajoavaa tuotetta ei ole testattu eläimillä.

Paula neuvoo pesemään lasten vaatteet Allergia- ja Astmaliiton suosittelemalla hajusteettomalla pyykinpesunesteellä. Hän korostaa, että kaikki pesu-ja puhdistusaineet tulee säilyttää lasten ulottumattomissa.

– Putkenavaajat ja wc-puhdistusaineet ovat vaarallisimpia tuotteita lapsia ajatellen, joutuessaan silmiin tai suuhun ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteita.

MITÄ?

Paula suosittelee kodin siivouskaappiin luottotuotteiksi:

Hygienia:

pyykinpesuaineet, huuhteluaineet, konetiskiaineet , kodinpuhdistusaineet

ihonpuhdistusaineet, suunhoitotuotteet, deodorantit, hiustenhoito- ja muotoilutuotteet

käsi-, vartalo- ja huulivoiteet

Siivous:

minitoimimopit, siivousvälineiden vaihto-osat, sauna-, wc- ja kylpyhuonetuotteet, ikkunanpesutuotteet, rikkasetit ja harjat

tekstiilienpuhdistustuotteet

keittiöt siivousvälineet ja -tuotteet

siivousliinat ja suojakäsineet

kuivaus- ja tuuletusvälineet

säilytystuotteet, jäte-ja roskasäkit

* Yleispuhdistusaine kodin pintojen pesuun ja pölyn pyyhintään.

* Kylpyhuoneeseen WC:lle oma puhdistusaine, jossa on hajunsyöjää, muille pinnoille puhdistusaine, joka poistaa kalkkisaostumia.

* Keittiöön suihke, joka tehoaa rasvalikaan.

* Ikkunasuihke ikkunoille sekä peilipinnoille.

* Lattialle sopiva puhdistusaine.

* Monitoimimoppi lattianpuhdistukseen, sitä voi käyttää sekä kuiva- että kosteapyyhintään.

* Mikrokuituliina yleisliinaksi siivoukseen. Mikrokuituliinalla saa kaikki pinnat tehokkaasti puhtaaksi. Kuivana liina latautuu sähköisesti ja kerää pölyn itseensä.

* Pyykinpesuaineita valkoisille/vaaleille ja värillisille tekstiileille.