Leluosaston tuotepäällikkö Mikko Lepinsalo:

Tavaratalo Kärkkäisen leluosaston valikoima saa Mikko Lepinsalon hymyilemään, onhan mies tutustunut omakohtaisesti lähes joka leluun.

Leikkisä mies, mutta pääosin työn puolesta, naureskelee Kärkkäisen leluosaston tuotepäällikkö Mikko Lepinsalo ja myöntää kiertäneensä leulujen viemänä eri puolilla maailmaa.

Leikki on tunnetusti lasten työtä ja Kärkkäisen tavarataloissa on vuosittain tuhansia kävijöitä hakemassa ”työkalujaan”.

Tavaraa on siis oltava – ja sitä todella on, pienten ja isompien tarvitsijoiden varalta, myös koko perheen leluja.

– Tavarataloissa on leluosastoilla noin 6000 tuotenimikettä, tietää Lepinsalo ja muistuttaa myös verkkokaupasta, jossa on yli 5000 tuotetta ja verkon valintavalikoimat kasvavat koko ajan.

Valtavat valikoimat tarjoavat kaikille jotain, olipa leluntarve sitten lastenleikkiin tai isompien poikien lentäviin koptereihin.

– Meillä on erityisen hyvä harrasteosasto Ylivieskan myymälässä. Siellä myydään myös ”raskaansarjan” tuotteita, kertoo Lepinsalo viitaten aina suosittujen radio-ohjattavien autojen ja muiden kulkevien laitteiden maailmaan.

Radio-ohjattavien autojen ja muiden laitteiden kanssa leikkiminen on monelle moottoripeukalon omistavalle aikuiselle käytännöllinen ja hauska tapa löytää lasten kanssa yhteinen harrastus.

Samalla voi opettaa sähkölaitteiden ja mekaniikan toimintaa.

Leluja ja laitteita, maassa ja ilmassa, isoja ja pieniä, jopa monsterimaisia – lähes kaikkea mitä ikinä on nähty ja kuviteltu, niitä saattaa löytää Kärkkäisen tarjonnasta.

Jopa sellaista, mitä ei vielä ole muualla nähty, sillä Lepinsalo tunnustautuu lelunmetsästäjäksi.

– Pääosin tuotteet ja uutuudet valikoimiin löytyvät lelualan messuilta. Vuosittain tammi- ja helmikuussa järjestetään suuret lelumessut Hong Kongissa ja Saksassa, sanoo Lepinsalo.

Nämä maailmankuulut messut ovat lelunetsijöiden aarreaitta: miljoona tuotetta, lähes satatuhatta uutuutta, muutama tuhat esilleasettajaa yli 50 maasta ovat kattaus, josta Lepinsalon tottunut silmä etsii sopivia tuotteita omilleen, kuluttajille, jotka hän hyvin tuntee.

– Meiltä löytyy tuotteita moneen eri hintakatekoriaan. Arvokkaampaa ja erittäin korkealaatuista tavaraa, mutta myös edullinen vaihtoehto on tarjolla.

Messuille mentäessä ja leluja metsästäessä on tärkeätä kuunnella kuluttajan ääntä.

– Asiakkaita kuunnellaan herkällä korvalla. Palaute, kiinnostus ja kysyntä ovat meille tärkeitä. Viesti tulee myyjien kautta minulle ja aina kun vain mahdollista, niin asiakkailta tulevat valikoimaehdotukset kirjataan ylös – ja katsotaan mitä ja mistä löytyy, lupaa Mikko.

Lepinsalo kertoo on myös verkkokaupan kautta tulevan todella paljon tuote-ehdotuksia.

Moni nykyinen aikuinen, oman takavuosien Afrikan tähden -pelin olohuoneen mestari tai jopa naapurilähiöitten tähtipelaaja, saattaa taas löytää lasten pukinkontista tuttuja pelejä.

Afrikan tähti on säilyttänyt asemansa ja muutenkin lautapelit ovat tehneet uutta nousua.

– Lautapelien suosio on noussut selvästi viimeisen kahden vuoden aikana. Lapset ja ehkä aikuisetkin

ovat palaamassa älylaitteilta (puhelimet/padit) takaisin lautapelien pariin, sanoo Lepinsalo ja pitää suuntausta hyvänä.

– Lapsen ja nuorten kehityksen kannalta lautapelit ovat erittäin tervetulleita. Lautapelejä pelatessa kehittyvät myös sosiaalisit taidot, tietää Mikko.

Vuodet eivät ole veljiä lelu- tai pelimaailmassakaan – joka vuosi tulee jotain uutta, niin tähän vuoteen ja jouluun.

– Tämän joulun hittituotteita ovat Ryhmä Hau tuotteet (lelut, vaatteet ja muuta), legot, radio-ohjattavat helikopterit, Nerf-pehmonuoliaseet, Kineettinen (taikahiekka), joka toimii hieman muovailuvahan tapaan, luettelee Lepinsalo ja sanoo, että tuotelista on pitkä.

Niin taitaa olla, leikkisää joulunodotusta!

Kärkkäisen leluosastot:

Ylivieska

1000 neliötä

Kolme myyjää

Lahti

800 neliötä

Kaksi myyjää

Oulu

260 neliötä

Yksi myyjä

Ii

260 neliötä

Yksi myyjä

Joulumyynnin ajaksi henkilökunta tuplaantuu leluosastoilla.