Jos jokainen suomalainen ostaisi joka kuukausi 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10 000 vuosityöpaikkaa.

10 euroa kuukaudessa tarkoittaa 650 miljoonan euron lisäystä kulutuskysyntään vuodessa.”

Valtaosa suomalaisista haluaa, että koronaepidemian aikana ostetaan suomalaisia työllistäviä tuotteita ja palveluita, kertoo Suomalaisen Työn Liiton, Ruokatieto yhdistys ry:n ja Kauppapuutarhaliitto ry:n tänä syksynä teettämä tutkimus. Noin kolmasosa suomalaisista sanoo koronaepidemian muuttaneen heidän suhtautumistaan tuotteiden ja palveluiden alkuperää kohtaan.

Silmiinpistävää tuloksissa on suomalaisten yksimielisyys: peräti 77 prosenttia pitää tärkeänä, että suomalaisia kehotettaisiin koronaepidemian aikana ostamaan tuotteita ja palveluita, jotka työllistävät suomalaisia. Tämä nähtiin tärkeänä tekijänä kautta linjan kaikissa kyselytutkimuksen vastaajaryhmissä nuorista ikäihmisiin. Jopa kolmannes sanoo koronaepidemian muuttaneen heidän suhtautumistaan tuotteiden ja palveluiden alkuperään.

Jotta talous kasvaisi, kulutuksen tulisi kohdistua kotimaiseen tuotantoon. Lisäksi tarvitaan kotimaisia investointeja. Juuri nyt suomalaisilta yrityksiltä ostaminen on mitä parhainta elvytystä. Jokainen suomalaiseen tuotteeseen tai palveluun kulutettu euro on askel eteenpäin kansantalouden nostamisessa.

Suomalaisten kannustaminen kulutuspäätösten tekemiseen tulisi nyt olla hallituksen ja muiden toimijoiden yhteinen prioriteetti heti kansalaisten terveyden turvaamisen jälkeen. Kaikkien tulisi yhdessä pohtia keinoja, joilla kumpaakin asiaa, ihmisten suojelua ja kulutuskysynnän ylläpitämistä, voidaan toteuttaa yhtä aikaa. Näin saamme pidettyä kansalaiset suojassa virukselta ja silti talouden rattaat pyörimässä. Kotimainen kulutuskysyntä piti Suomen pinnalla finanssikriisissä reilu vuosikymmen sitten. Sitä edistivät valtion massiiviset tukitoimet. Kumpikaan ei tuolloin olisi riittänyt ilman toista.

Suomalaisena perhekonsernina yhteiskunnallisten velvoitteiden hoitamisen lisäksi Kärkkäinen Oy kantaa vastuuta Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnista ja työpaikoista. Valikoimissaan Kärkkäinen panostaa vahvasti suomalaisiin ja Suomessa valmistettuihin tuotteisiin. Kärkkäisen viidessä tavaratalossa ja verkkokaupassa Karkkainen.com on lähestulkoon jokaisella osastolla runsaasti suomalaisia tuotteita. Valikoimia laajentaessaan Kärkkäisen osto tutkii tarkasti, mitä kotimaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Uusia, kotimaisia tuotteita tulee valikoimiin jatkuvasti, myös pienempien kotimaisten valmistajien tuotteita; monia sellaisia ei ole saatavissa kuin Kärkkäisellä. Suomalainen valmistus on vähentynyt aikojen saatossa. Onneksi vahvoja suomalaisia toimijoita kuitenkin edelleen löytyy ja osa heidän tuotannostakin toimii edelleen Suomessa.

Kärkkäinen on 100% suomalainen perheyritys. Tämä näkyy yhtiön arvoissa. Rehellisyys, avoimuus, luottamus, vastuullisuus ja arvostus ovat tärkeitä arvoja niin työyhteisön sisällä kuin myös kaupankäynnissä kuluttajien ja yritysten kanssa.

Leena ja Juha Kärkkäisen yhdessä omistava Kärkkäinen Oy työllistää tällä hetkellä lähes 700 henkilöä eri puolilla Suomea. Yhteen hiileen, suomalaisten työpaikkojen ja suomalaisen työn varmistamiseksi puhalletaan koko perheen voimin. Perheen lapsista yrityksen palveluksessa on seitsemän. Esikoinen Miika toimii Kärkkäinen Oy:n kaupallisena johtajana. Ilarin johdossa on Kärkkäinen Kone. Henri vastaa Kärkkäisen yritysmyynnistä. Joona ja Pekka työskentelevät Kärkkäisen konserniin kuuluvassa SuomiTrading Oy:ssä. Venla-tyttären työpaikka on sisäänosto-organisaatiossa. Nikolas on myyjänä Kärkkäinen Koneessa.

Ylivieskan tavaratalossa on myyntituotteitta hyllyttämässä Kärkkäisen perhettä jo kolmannessa polvessa. Muutonkin perheyrityksen toiminta kiinnostaa kovasti lastenlapsia. Perheyrittäjyys on Kärkkäisellä rehellistä, suomalaista tekemistä. Se tehdään, mistä sovitaan.

Tavarataloja Kärkkäisellä on viisi: Ylivieskassa, Lahdessa, Jyväskylässä, Oulussa ja Iissä. Verkkokauppa

Kärkkäisellä kuunnellaan aktiivisesti asiakkaiden toiveita ja palautetta valikoimista. Onhan valikoimien laajuus ja hintojen asiakasystävällisyys yksi yhtiön keskeisimmistä menestystekijöistä. Arvoisa asiakas, Kärkkäisellä olemme sinua varten.

Tervetuloa ostoksille Kärkkäisen viiteen tavarataloon ja verkkokauppaan Karkkainen.com

Reetta Reinman