Syksyn saapuessa ja ensimmäisten pakkasöiden jälkeen aletaan etsimään lämpimämpiä vaatteita ylle. Talvisia olosuhteita ja liukkaita kelejä odotellessa vaihdetaan talvirenkaat ja valmistellaan auto talvea varten. Tällöin olisi hyvä tarkistaa myös auton akku, ettei talven paukkupakkasilla tarvitse huolehtia auton käynnistymistä. Vanhentuneet ja harvemmin käytössä olevat käynnistysakut purkautuvat itsestään ajan myötä. 

Heikosti varaava käynnistysakku on varsin yleinen autojen ongelma. Viallinen käynnistysakku on syyllinen kolmasosassa vioista, jotka jättävät autoilijat tien poskeen odottamaan apua. Käynnistysakut ovat herkkiä erityisesti pitkille hellejaksoille ja paukkupakkasille. Pitkät hellejaksot voivat vaurioittaa auton akkua niin, ettei se toimi enää ollenkaan. 

Auton käynnistysakku kestää säännölllisellä käytöllä pisimpään

Kun käynnistysakku on tyhjentynyt kylmyydestä ja käyttämättömyydestä johtuen, voidaan auton akku elvyttää tehokkaalla latauksella. Kun auton akku on tyhjentynyt, mutta vielä toimiva, voidaan käynnistysakku ladata akkulaturilla. Akkulaturit luonnollisesti lataavat akkua paremmin kuin auton pitäminen käynnissä. Nykyään ovat yleistyneet myös auton moottorinlämmittimen yhteyteen integroitavat älylaturit, jotka lataavat auton akkua aina samalla kun moottori lämpenee. 

Nykyaikaiset älylaturit osaavat ladata käynnistysakut viisaasti ja nopeasti myös pakkaskelillä. Tällöin pitää ottaa huomioon, että akkujen latauksen vastaanottokyky voi vaihdella eri merkkien välillä huomattavasti kovemmilla pakkasilla. Lomareissulla saattaa auton sisävalot jäädä päälle ja sen seurauksena on auton akku tyhjä. Tällöin kätevät mukana kuljetettavat apukäynnistimet ovat mainioita apuvälineitä. Perinteiset käynnistyskaapelit toimivat myös apuna, kun toisen autoilijan autosta on virtaa saatavilla. 

Hanki hieman suositusta suuremman kapasiteetin omaava auton akku

Kun auton käynnistysakku ei varaa enää virtaa, eikä akun lataaminenkaan enää auta, on aika ostaa uusi auton akku. Käynnistysakku tulee valita auton- ja akunvalmistajan suositteleman kapasiteetin eli ampeerituntimäärän (Ah) mukaan. Liian pieni auton akku vähentää käynnistysvarmuutta. Hieman suuremman kapasiteetin omaavat käynnistysakut ovat sen sijaan suositeltavia, jos käynnistysakku mahtuu mittojensa puolesta sujuvasti paikoilleen. 

Auton akkujen hinnat vaihtelevat suuresti akun kapasiteetin, teknisten ominaisuuksien ja eri valmistajien kesken. Perinteiset käynnistysakut ovat luonnollisesti edullisimpia. Auton akkujen hinnat kohoavat, kun kapasiteetti, kylmäominaisuudet, käynnistysjännite, käynnistysaika sekä latauksen vastaanottokyky paranevat. Uudemmissa autoissa AGM–käynnistysakut tulevat taas kyseeseen, kun autosta löytyy start/stop -automatiikka tai jarrutusenergian talteenottojärjestelmä.

Kärkkäisen verkkokaupasta löydät perinteiset ja uuden sukupolven käynnistysakut parhailta tuotemerkeiltä. Valitse sopiva malli ja ajankohtainen käynnistysakku tarjous ja tilaa helposti kotiin kuljetettuna. Voit olla varma, että Kärkkäisen auton akkujen hinnat ovat kilpailukykyiset.