Hopeakorut ovat esineenä kauniita ja sopivat hyvin kenelle vain, iästä tai sukupuolesta riippumatta. Siinä missä moni arastelee yllään arvokasta keltakultaa, hopea sopii sekä värinsä että hintansa puolesta käytettäväksi myös arkisimmissa tilaisuuksissa tai ihan jokapäiväisessä käytössä. Hopeakoru on myös upea lahja: se antaa merkkipäivälle arvoisensa muiston. 

Hopea on arvokas jalometalli. Kautta historian sitä on käytetty maksuvälineenä, korujen materiaalina, peilien pinnassa, valokuvaamisessa, elektroniikassa sekä rahana. Myös Suomessa hopealla on menneisyytensä kolikoiden raaka-aineena. Nykypäivän hopeaesineet eivät ole sataprosenttista hopeaa, vaan hopeaan sekoitetaan jotain muuta ainetta, useimmiten kuparia. Kuparin tarkoituksena on lisätä hopean kestävyyttä. Hopean todellinen prosenttimäärä selviää hopeakoruun isketystä leimasta. 

Hopeaan kuuluu tummuminen

Joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa hopea alkaa pikkuhiljaa tummua. Tummumista edistää myös valo ja kosteus. Jos tummumista halutaan hidastaa, hopeakoruja kannattaa säilyttää ilmatiivisti, kosteudelta ja valolta suojattuna. Hopeakorut kannattaa myös riisua peseytyessä tai hikiliikunnan aikana. 

Moni säilyttää korujaan kodin kylpyhuoneessa. Tämä ei kuitenkaan ole paras paikka, ei varsinkaan mikäli huoneessa käytetään myös suihkua tai saunaa. Koruille kannattaa etsiä kuivempi sijoituspaikka vaikkapa makuuhuoneesta tai eteisen peilin läheisyydestä. 

Hopeisen sormuksen tai rannekorun voi laskea altaan reunalle käsiä pestessä tai tiskatessa. Saunaan hopeakoruja ei kannata viedä lainkaan. Tummumista ei kuitenkaan kannata alkaa hysteeriseti pelkäämään: monen mielestä hopea on kauneimmillaan hieman patinoituneena.

Tummuneen hopean puhdistaminen

Kultasepänliikkeet myyvät hopean puhdistukseen tarvittavia aineita. Arvokkaat korut tai perintöhopeat voi myös jättää liikkeeseen puhdistettavaksi. Mikäli haltuun on päätynyt arvokkaita hopeakolikoita, niitä ei kannata puhdistaa lainkaan, sillä numismaattinen arvo voi heiketä puhdistuksen myötä. 

Hopean puhdistamiseen on olemassa myös kotikonsteja, joita kannattaa kokeilla ennen ärhäkämpiin aineisiin siirtymistä. Vuoraa astia foliolla tai kääri hopeakorusi foliokääreeseen. Laske astian pohjalle kuumaa vettä sekä jotain sähköä johtavaa ainetta, kuten ruokasoodaa tai suolaa. Koska folio on alumiinia ja alumiini hopeaa epäjalompi metalli, muuntaa se hopeasulfidin takasin hopeaksi. Video hopean puhdistuksesta antaa esimerkin. 

Vähäisen tummentuman puhdistus vie aikaa muutaman minuutin. Jos taas hopeaesine on päässyt pahasti tummumaan, kylpyä voi jatkaa tovin pitempään. Lopuksi esine pyyhitään puhtaaksi pehmeällä kankaalla. Osa käyttää hopean puhdistamiseen hammastahnaa, mutta se ei välttämättä kannata, sillä tahnassa voi olla ikäviä, naarmuttavia ainesosia. 

Anna itsellesi tai läheisillesi lahja, jolla on arvoa. Hopeakorut tilaat helposti netistä, Kärkkäisen kautta! Tutustu kattavaan valikoimaan ja ihastu, kaunis hopea säilyttää hienostuneisuutensa muotivirtausten heilahdellessa.