Lapset on tehty liikkumaan! Ensiluokkaiset lasten ja nuorten juoksukengät takaavat, että meno ei ole ainakaan jalkineista kiinni. Hyvät lenkkikengät tukevat jalkaa, ovat kooltaan oikeat ja istuvat mukavasti. Lasten lenkkarit eivät saa puristaa: ideaali kasvunvara uusia kenkiä valitessa on noin puolitoista senttiä. Lasten ja nuorten urheilukenkien kokoa kannattaa seurata muutaman kuukauden välein, sillä kasvava jalka saattaa hurahtaa vuoden aikana jopa pari senttiä lisää pituutta. 

Lasten ja nuorten kasvavasta jalasta kannattaa pitää hyvää huolta. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että liikunnallisten tenavien juoksukengät ovat muiden jalkineiden ohella juuri oikean kokoiset. Ei liian pienet, mutta ei liian suuretkaan. Kärkkäisen verkkokaupan valikoimista löydät sopivat urheilukengät pieniin jalkoihin. Meiltä löydät myös muut lasten jalkineet monenlaiseen liikkumiseen, kuten sisäpeleihin ja vapaa-aikaan!

Lasten ja nuorten juoksukengät - valitse oikea koko

Lasten jalka kasvaa vauhdilla. 2 - 5-vuotiailla kasvuvauhti on keskimäärin peräti 1,2 millimetriä kuukaudessa. Suurin osa suomalaisista lapsista kuitenkin talsii liian pienissä lenkkareissa. Uusissa kengissä oikea määrä kasvunvaraa on 1,7 senttiä, käytössä olevissa kengissä se voi olla viisi milliä pienempi. Ota huomioon, että jalka on aamuisin lyhyempi kuin päivän seisoskelun ja juoksemisen jälkeen. Siksi oikea jalan koko kannattaa tarkistaa mielummin iltapäivästä kuin aikaisin aamulla. 

Liian pienet kengät aiheuttavat ikäviä terveydellisiä haittoja. Virheasennot ja liikavarpaat ovat murheellisen tavallisia kouluikäisen lapsen vaivoja. Oikeaa jalan kokoa on lapsen itse hankala määritellä. Hän ei välttämättä tunne, puristaako jalkine. Jalka myös valitettavasti tottuu liian ahtaisiin oloihin. 

Jalan oikean koon määritteleminen uusia lenkkareita varten

Paras tapa saada selville lapsen ja nuoren oikea kengän koko vaatii vain vähän vaivaa. Jalka otetaan pois jalkineesta (mieluiten illasta) ja lasketaan paperille. Tällöin jalan ääriviivat voi piirtää paperiin ja verrata piirrosta olemassa olevaan kenkään. Lapsen tulee seistä suorassa, varpaita kipristämättä. Kynän täytyy liikkua paperilla suoraan, ei pienentäen tai suurentaen ääriviivoja.

Vertausta ei kannata tehdä ulkopohjaa vasten, se ei kerro jalan todellisesta tilasta kengän sisäpuolella mitään. Oikea keino on irrottaa jalkineen pohjallinen ja asetella se piirroksen päälle. Jos pohjallinen ei ole irrotettava, piirroksen voi leikata ääriviivoja pitkin ja ujuttaa paperin kengän sisään. Jos paperi rypistyy kärjestä, kenkä on liian pieni. 

Myös urheilukenkien tulee olla taipuisat

Sitkeänä elää harhaluulo, että lasten kenkien tulee olla järkähtämättömän jäykät. Tämä ei pidä lainkaan paikkansa. Lasten kenkien tulee päinvastoin olla taipuisat. Näin jalkaterä pääsee kiertymään joka puolelle vapaasti. Myös varpailla on oltava tilaa liikkua kenkien sisällä. Näkyvät korot tai piilokorot eivät kuulu kasvavaan jalkaan. 

Lasten ja nuorten juoksukengät tilaat helpoiten Kärkkäisen kautta!