Useimpien meidän aamut alkavat kupillisella kahvia sekä säämittarin vilkaisulla. Digitaalinen säämittari kuuluukin lähes jokaisen kodin vakiovarusteeseen, sillä meillä on tarve tietää ulkolämpötila, jotta osaamme pukeutua vallitsevan ilman mukaan. Lämpötila kertoo meille, onko tänään shortsi- vai toppahousukeli.

Meillä Suomessa on hurja määrä erilaisia säämittareita, sääasemia sekä lämpömittareita. Tästä saamme kiittää Pohjoismaiden ainutta lämpömittarivalmistajaa, Suomen lämpömittari Oy:tä. Perinteikäs, 1946 vuonna perustettu yritys valmistaa lämpömittareita niin tavallisten kuluttajien kuin LVI-puolen, terveydenhuollon, teollisuuden sekä laboratorioiden hyödyksi.

Lämpömittarista sääasemiin

Lämpömittarin kehitys on ollut viimeisten vuosikymmenien aikana hurja. Nestetäytteiset lämpömittarit ovat 1600-luvulta lähtien toimineet samalla menetelmällä, nesteen lämpölaajenemisella lasisessa putkessa. Tämä analoginen lämpötilamittari on kaikille meille tuttu niin perinteisenä kuumemittarina kuin ulkolämpömittarinakin. Digitalisoitumisen myötä 1980-luvulla suosioon nousivat digitaaliset lämpömittarit, joiden langan päässä oleva ulkoanturi laitettiin ikkunan raosta pihalle.

Nykyään säämittarit ovat suurelta osin langattomia sääasemia, joiden lähetin tai useammat lähettimet voidaan asentaa niin pihalle, autotalliin kuin jääkaappiinkin mittaamaan samanaikaisesti useamaan paikan lämpötilaa. Paristoilla toimivien lähettimien kantomatka on jopa 100 metriä, joten niiden avulla on helppoa seurata vaikkapa pihan perällä olevan eläinsuojan lämpötilaa.

Laadukas sääasema tarjoaa monipuolista tietoa. Se näyttää sisä- ja ulkolämpötilan lisäksi ilmanpaineen, kosteusprosentin sekä tallentaa tietoja myöhempää tarkastelua varten. Monien sääasemien yhteyteen voidaan liittää sademittari, joka mittaa sateen määrän eri aikoina. Sademittarin muistitoiminto ylettyy viimeisestä tunnista aina vuoden takaisiin sademääriin.

Lämpötilamittareita tarvitaan kaikkialla

Nykyään eri mobiilisovellukset antavat tarkkaa, reaaliaikaista tietoa sekä ennusteita säätiedoista. Tämä ei kuitenkaan ole himmentänyt säämittareiden suosiota, sillä lämpötilamittareita tarvitaan kuitenkin mittaamaan muitakin lämpötiloja, kuin ulkolämpötilaa. Moni seuraa tarkasti myös kodin sisälämpötilaa, jotta lämmitysjärjestelmä saadaan toimimaan mahdollisimman energiatehokkaasti. Sopivaa huoneilman lämpötilaa on helppo seurata digitaalisesta lämpömittarista.

Yleistyneet uima-altaat sekä paljut ovat kasvattaneet vesilämpömittareiden menekkiä. Axxel-tuotteiden vesilämpömittarin kelluvan lähettimen avulla altaan lämpötilaa voidaan seurata tarkasti. Veden lämpötilaa voidaan seurata myös useilla analogisilla lämpömittareilla.

Suomen lämpömittari Oy valmistaa lämpömittareita myös ruuanvalmistukseen. Ruokalämpömittarin avulla varmistetaan esimerkiksi lihan kypsyys. Paistolämpömittarit voivat olla myös langattomia, mikä helpottaa lämpötilan seurantaa. Useissa paistolämpömittareissa on hälytystoiminto, kun haluttu paistolämpötila on saavutettu.

Sään seuraaminen erilaisten säämittareiden sekä sääasemien avulla on mukavaa. Moni pitääkin omaa sääpäiväkirjaa, jonka avulla voi itse tehdä omia sää- ja ilmastohuomioita sekä luoda omia ennusteita. Kärkkäisen verkkokaupasta löydät laadukkaat säämittarit omaan käyttöön kuin myös lahjaksi.