Lapset ja nuoret kuluttavat housujaan aivan eri tahtia kuin me aikuiset. He konttailevat, pyörivät lumessa ja syksyn lehdissä. Hankaavat housuja hiekkaan sekä nurmikkoon, jäähän ja vesilätäkköön, liikkuvat ja urheilevat. Puhumattakaan siitä, että keväällä hankitut housut saattavat syksyllä olla jo nilkkapituiset!

Jokainen vuodenaika tuo mukanaan omat haasteensa. Vaikka kesällä pärjäsi pelkillä shortseilla, ei syksyn tullen riitä collgehousutkaan. Kylmää tuulta ja kosteaa sadetta vastaan on paras pukea päälle ulkona liikkumiseen tarkoitetut ulkohousut. Mutta millaiset ulkohousut lapselle kannattaisi varata? Termien ja mallien kirjossa voi sormi mennä suuhun. Pitääkö housujen pitää vettä? Entä mitä ylle koululiikuntaan pakkaskeleillä?

Lasten ja nuorten housuissa näkyy urheilu ja liikunta

Lapset on tehty liikkumaan – ja niin ovat myös lasten ulkoiluhousut! Istuva mitoitus, joustavat materiaalit ja kiristys lahkeessa takaavat, että lapset voivat juosta ja peuhata mielin määrin, ilman että märkä räntä tai lumi puskee sisään ulkovaatekerroksen alle. 

Ulkohousut joustavat mukavasti liikkeiden mukana, näin koulun urheilutunnit, hiihtolenkit ja luistelu onnistuvat helposti myös toppahousuilla! Jos liikunta on vauhdikasta tai tavoitteellisempaa, toppahousut eivät välttämättä ole se paras valinta – tuulenpitävät urheiluhousut tai ohuet ulkoiluhousut sopivat hikiliikuntaan paremmin.

Softshell vai goretex?

Lasten ulkovaatteissa vilahtelee usein joukko vieraskielisiä termejä, yleisimpänä sanat softshell ja goretex. Molemmilla viitataan vaatteen teknisiin ominaisuuksiin, eli ne kertovat vaatteiden vedenpitävyydestä. Nykyiset lasten ulkoiluvaatteet ovat tekniikaltaan niin huippuluokkaa, että retrokauden muovipintaiset ja leveälahkeiset esiäidit jäävät niille auttamatta jälkeen.

Goretex on muovipintainen mikrohuokoinen kalvo vaatteen pinnassa. Se ehkäisee tehokkaasti sekä tuulen että veden pääsyn vaatteen alla oleviin kerroksiin. Goretex on kuitenkin hengittävä: ulkopuolelle jäävät vesipisarat, mutta kalvon päästää läpi hienojakoisemman höyryn.

Softshellillä ei viitata yksittäiseen materiaaliin, vaan tuotteeseen joka on tulta ja vettä torjuva, mutta silti mukavan ohut, kahisematon ja pehmeä. Se ei kuitenkaan ole täysin vedenpitävä, joten softshell ei sovellu kuravaatteeksi. Varsinkin välikausivaatteissa softshell on kuitenkin erittäin suosittu ominaisuus.

Ainakin päiväkoti-ikäisille olisikin syytä hankkia sadevaatteet ja kurahousut erikseen, jotta vesi pysyisi varmasti poissa eikä takaisin auringonpaisteeseen tarvitsisi astella kastuneilla ulkohousuilla. 

Kuinka usein ulkohousut on syytä uusia?

Jatkuva hankaaminen ja pesu kuluttaa vääjäämättä tuotteen vedenpitäviä ominaisuuksia. Varsinkin takapuolen ja polven kohdat ovat herkkiä paikkoja kulumaan. Silti yhtä yksittäistä uusimisajankohtaa on vaikea määritellä, kulutus riippuu niin paljon lapsesta itsestään. Mutta kun polven kohta on selvästi kulunut tai takana näkyy nukkaa ja langan purkautumia, on aika marssia housuostoksille. 

Lasten ja nuorten housut urheiluun ja vapaa-aikaan löydät netistä, Kärkkäisen verkkokaupan kautta!