Onhan kotisi kaapelit ja ja johdot ajan tasalla? Oikein tehty asennus ja vahingoittumattomat kaapelit varmistavat omalta osaltaan talosi paloturvallisuuden. Sähkökaapelit sekä asennuskaapelit sisä- ja ulkokäyttöön tilaat helposti Kärkkäisen kautta!

Sähkö kulkee kaapeleiden kautta

Mitä olisikaan elämämme ilman kotiimme saapuvaa sähköä? Kodinkoneet pakastimesta pesukoneisiin lakkaisivat toimimasta, valaisimet pysyisivät pimeinä ja putoaisimme internetmaailman ulkopuolelle! Se, mikä oli monin paikoin arkea vielä viisikymmentä vuotta sitten, tuntuu tämän päivän Suomessa täysin utopistiselta, ainakin kesämökkikauden ulkopuolella. 

Sähkö virtaa kodeissamme kaapeleiden sisällä. Vanhemmissa rakennuksissa ja remonttikohteissa kaapelit kulkevat usein näkyvillä seinien ulkopuolella, niin kutsuttuina pintavetoina, mutta uudisrakennuksessa ne on sijoitettu järkiään seinän sisälle. Syyt tähän ovat tietenkin esteettiset: näin seinän pystyy helpommin maalaamaan tai tapetoimaan ilman pinnalla kulkevia valkoisia johtoja. Tosin tällöin saa olla tarkkana, ettei mene lyömään taululle naulaa juuri siihen kohtaa, missä kaapeli seinän sisällä kiemurtelee!

Kaapelit kuljettavat sähköä

Kaapelin ulkovaipan alla on mekaanisena suojana kerros metallilankoja tai nauhoja, jotka on tyypillisesti valmistettu galvanoidusta teräksestä, alumiinista ja kuparista. Kaapelin sisimmäisen osan, johtimen, tehtävänä on toimia sähkövirran kulkutienä. Kaapelin uloimman kerroksen tarkoitus taas on tukea sisempiä osia sekä toimia suojana kosteutta ja mekaanista rasitusta vastaan.

Tulipalo- tai sähköiskuriskin minimoimiseksi on välttämätöntä huolehtia, että kodin kaapeleissa muovipinta pysyy ehjänä. Mikäli haurastumisia on havaittavissa, kaapeli on syytä vaihtaa ammattilaisen toimesta uuteen.

Asennuskaapeleiksi nimitetään kodin seinien sisällä tai pintavetoina kulkevia kaapeleita. Asennuskaapelit ovat siis tarkoitettu sisätiloissa tapahtuvaan sähkön kuljettamiseen. Maakaapelilla viitataan taas ulkona tapahtuvaan virran kulkemiseen. Esimerkiksi taloihin kulkeutuva sähkö saapuu sisälle sähköpääkeskukseen juuri maakaapelia pitkin. Maakaapeli on nimensä mukaisesti kaivettu maahan. Kodin sähkösuunnitelmasta tulisi ilmetä, mistä kohti maakaapeli saapuu sisälle taloon.

Myöskin pihan ja puutarhan valaistus ulkovaloineen hoidetaan tavallisesti maakaapelilla. Maakaapeleiden kautta hoidetaan nykyisin myös katujen ja tienvarsien valaistus, sekä sähkönsiirto paikasta toiseen. Maakaapelin vaihtoehtona ovat sähköpylväiden päässä keikkuvat ilmakaapelit. Ilmakaapelit ovat kuitenkin alttiita kaatuneiden puiden, lumen ja muiden ulkoapäin tulevien rasitteiden vuoksi katkeilulle, varsinkin syysmyrskyillä ja talvisaikaan. Osa ilmakaapeleista onkin nykyään korvattu maakaapeleilla. 

Päivitä kotisi sähkö ajantasalle! Toimiva ja tehokas sähkösuunnitelma säästää hermojasi sekä poistaa kodistasi ikävän jatkojohtojen viidakon. Kaapelit yksityisille ja ammattilaisen asennettavaksi, sisälle ja ulos löydät Kärkkäisen verkkokaupan valikoimista. Sähkötarvikkeet, liitosjohdot, kumikaapelit ja muut tuotteet saat huippuedullisesti Kärkkäisen kautta! Tutustu ja tilaa, verkkokauppamme palvelee sinua ympäri Suomen, milloin vain!