Pylväsvalaisimet ovat näyttävä valaistusvaihtoehto pihamaallesi. Yksistään ne ovat upea yksityiskohta puutarhassasi tai pihatien varteen asennettuna ne luovat valoisan käytävän. Valitse kotisi tyylin mukaisesti joko modernit tai romanttisen perinteiset pihavalaisimet. 

Valaistussuunnitelmaa ei kannata rajata pelkästään talon seinien sisäpuolelle. On yhtä lailla tärkeää, että kodin pihapiirissä olevat valaisimet luovat valoa juuri sinne, missä pimeällä liikkuvat sitä kaipaavatkin. Valaistus tulisi suunnitella kuitenkin niin, ettei valonlähde pääse missään vaiheessa häikäisemään. Lue tästä vinkit hyvän pihavalaistuksen suunnitteluun:

Minne valaistusta tarvitaan?

Tavallisin paikka sijoittaa pihavalo on suoraan ulko-oven päällä tai vieressä. Sisään saapuva eittämättä kaipaakin valoa löytääkseen perille saakka, mutta valoa tarvitaan muissakin paikoissa. Tuttuihinkaan piharakennuksiin ei mielellään astele sokkona, joten tie esimerkiksi autotalliin, varastoon, pyörävajaan tai saunalle olisi syytä valaista.

Pylväsvalaisimet tuovat valoa kulkureiteille siellä, missä ihmiset liikkuvat. Pihatietä pitkin aamuhämärässä kulkeva koululainen tai lenkille iltasella lähtevä aikuinen kulkee tiensä huomattavasti vankemmin askelin, mikäli hämärissä oleva pihatie loistaakin turvallisesti valaistuna.

Oleskelutilat ja leikkipaikat olisi myös syytä valaista huolella. Valaistus pidentää tilan käyttöaikaa varsinkin pimeinä syyskausina. Pihaa ei ole syytä valaista nurkasta nurkkaan, mutta toimintapisteet olisi hyvä saada valaistua, jotta huolella hoidetun pihan käyttö ei rajoittuisi vain muutamaan kesäkuukauteen.

Ulkokäyttöön sopivat vain ulkovalaisimet

Sisätiloihin suunnitellut valaisimet eivät kuulu ulos, sillä ne eivät kestä samalla tavalla lämpötilan vaihteluita, pakkasta, lunta ja sadetta. Avoimeen tilaan, kuten avaralle pihamaalle sijoitetun valaisimen suojausluokan tulee olla vähintään IP44. Jos valaisin on sijoitettu sateelta suojaisaan paikkaan, kuten räystään alle, luokitukseksi riittää IP23. Lue lisää IP-luokista STEK:in sivuilta.

Led-lamput ovat erinomainen vaihtoehto ulos. Ledit kestävät hyvin aurinkoa sekä jäätävää kylmyyttä ja ne syttyvät nopeasti kovallakin pakkasella. Led-lamppujen käyttöikä on myös pitkä, joten valaisimen kanssa saa elää huolettomasti pitkiä aikoja. 

Pihavalaistusta suunnitellessa kiusauksena on hankkia yksi, todella tehokas valaisin nököttämään keskelle pihaa. Ajatus tietenkin on, että valaisin loistasi joka suuntaan tuoden valoa tasaisesti kaikkialle. Todellisuudessa keskelle pihamaata isketty lamppu jättää ikävästi varjoon juuri ne kohdat, mihin valoa tarvitaankin, eli kulkureitit ja leikkipaikat. Valaisin myös häikäisee sisällä talossa oleskelevat naapureita myöten. 

Pihalla olokaan ei houkuta, kun tehokas lamppu nostaa koko ulkotilan valaistuksi näyttämöksi. Todellisuudessa on parempi valita muutama himmeä lamppu yhden kirkkaan sijaan. Esimerkiksi 7-15 watin lamppu sopii tarkoitukseen erittäin hyvin.

Korosta pihan yksityiskohtia, valaise kulkureitit ja terassit sekä luo turvaa hämärähemmoilta! Pylväsvalaisimet ja muut ulkovalot saat nopeasti ja helposti Kärkkäisen verkkokaupan kautta!