Ulkovalosarjoista suosituimmat ovat jouluvalot, mutta niiden sytysajankohta jakaa jyrkästi mielipiteitä. Osa onkin ristinyt ulkovalosarjansa demokraattisesti ”talvivaloiksi”, osa taas odottaa säntillisesti adventtiin.

Joulu alkaa adventista

Ensimmäisenä adventtisunnuntaina alkaa adventtiaika, joka huipentuu jouluun. Ensimmäinen adventti sijoittuu joulun kalenteripäivästä riippuen 27. marraskuuta ja 3. joulukuuta välille, eli sunnuntaihin neljä viikkoa ennen joulua. Ensimmäinen adventti on perinteisesti ollut se aika, jolloin jouluvalot saa hyväksytysti kytkeä tuomaan valoa suomalaisen pimeyden keskelle. Sytytysaikaa ei kuitenkaan määrää mikään laki tai sääntö, joten monet meistä janoavat lohduttavaa valoa jo marraskuun pimeneviin iltoihin. 

Syksyn ankea pimeys, jota lumikaan ei helpota kuin aivan pohjoisessa, on monelle liikaa. Pimeää torjuakseen moni aloittaa ulkovalojen sytyttelemisen jo syksyn puolella. Elävä tuli tai lyhtyyn sijoitettu paristokäyttöinen valo, hillityt ulkovalosarjat parvekkeella tai tai ulko-oven luona tuovatkin pihalle mukavaa tunnelmaa.

Jouluvalot ulos nyt, kohta, milloin?

Varsinaiset jouluvalot välkkyvine värivaloineen tai porohahmoineen kannattaa säästää lähemmäs talven h-hetkeä, eli sinne adventin aikaan. Joulua on ihana ryhtyä viettämään hyvissä ajoin, mutta pitkin syksyä vilkkuvat joulupukit tuntuvat hiukan liioitellulta. Malttamattomimmat voivat aloittaa tunnelmavalaistuksella, joka sitten kasvaa talven edetessä. Ja kun arki varsinkin syksyisin on usein harmaata ja ankeaa, jokainen ripaus iloa on tervetullutta! 

On myös totta että nykypäivän malttamattomuus ja kiire on tarttunut myös juhlapyhiin. Jouluvalot asetellaan ulos elokuun hämärään ja riisutaan kiireesti pois tapaninpäivän jälkeen. Ehkä tämän päivän ihmistenkin olisi hyvä rauhoittua nauttimaan hetkestä silloin, kun kyseinen juhla on ajankohtainen. Toisaalta taas, hyviä vinkkejä ja neuvoja voi aina kuunnella, mutta tärkeintä on tehdä juuri niin, kuin itse tuntee parhaaksi. 

Kauniit ulkovalosarjat sopivat ulos myös kesäisin

Onneksi ulkovalosarjoja on muitakin kuin jouluvalot! Esimerkiksi suuret, hehkulamppuja muistuttavat valonauhat pukevat upeasti terassia tai kesäkeittiötä heti, kun illat alkavat kesän lopussa pimetä. Ulos asennettavat valosarjat tuovat tunnelmaa kynttilän lailla, mutta ovat paloturvallisia eivätkä hätkähdä tuulenpuuskia. 

Ulkovalosarjat kirkkaina tai värillisinä tuovat hauskalla tavalla mieleen sirkusareenat ja esiintymislavat. Terassin lisäksi ne näyttävät upeilta piharakennuksissa, puiden oksilla tai paljun ympärillä. Hyvin valaisevat ulkovalot ovat myös turvallisuustekijä, hämärällä pihatiellä on helpompi suunnistaa kun iloinen valonauha johtaa askelten suuntaa.

Ulkovalosarjat, jouluvalot ja muut valaisevat joulun ajan pihakoristeet saat tilattua helposti Kärkkäisen verkkokaupasta. Älä jää pimeään vai koristele pihamaasi kutsuvan valoisaksi. Kärkkäisen verkkokauppa palvelee sinua vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä.