Väliasun tarkoituksena on pitää metsästäjä lämpimänä myös passissa, vaikka talven pakkanen vähän nipristäisikin. Lue tästä seitsemän vinkkiä, kuinka pystytellä lämpimänä metsässä talvikauden aikana: 

1. Pukeudu oikein – lämmin väliasu pelastaa

Kerrospukeutuminen on lämpimänä pysymisen a ja o.  Vaatteiden alle kannattaa sujauttaa tekninen väliasu tai merinovillasta valmistettu kerrasto. Merinovilla tuntuu iholla mukavalta eikä kutise, kuten tavallinen villa. Vedenpitävä, metsästykseen tarkoitettu takki ja metsästyshousut pitävät kosteuden kaukana ja kehon lämpimänä.

2. Sähkö tai kemia avuksi

Markkinoilla on myynnissä useita käsille tai jaloille tarkoitettuja lämmittimiä – jopa sellaisia, jotka voi pukea vaatteiden alle. Kemiallisessa lämmittimessä eri aineet saavat keskenään aikaan lämpöreaktion, joka kestää muutamia tunteja. Pientä kemiallista lämmitintä on mukava pitää kädessä, kun tuntuu, että kylmyys kangistaa.

3. Älä unohda jalkoja

Kylmä hiipii usein ensimmäisenä varpaisiin. Sujauta alimmaiseksi tekninen tai merinovillasta valmistettu sukka, sitten villasukka tai kaksi ja lopuksi hyvät, lumeen ja pakkaskeleihin tarkoitetut jalkineet. Pelkillä kumisaappailla kylmä iskee takuulla, vaikka pakkasasteet eivät olisikaan korkealla. Kenkiin tarkoitettu lämpöpohjallinen on myös kannattava lisähankinta jalkineeseen.

4. Liiku jos voit – mutta hiljaa

Hiljaa liikkuminen on tietenkin hankalaa, kun tarkoituksena on pysyä näkymättömissä ja äänettömänä. Liiku kuitenkin mahdollisuuksien mukaan, sillä se pitää kylmän loitolla. Nosta jalkaa, suorista kättä, nouse välillä seisomaan ja jaloittelemaan. Muista kuitenkin, että liikkeellä olevalla saaliilla on tarkka kuulo ja aktiivisessa tilanteessa jokainen vaatteen kahina tai kengän narina saattaa säikäyttää eläimen pakosalle.

5. Eristä takapuoli

Älä istahda suoraan hankeen, kiven tai kannon päälle. Kylmä nousee nopeasti maasta vartaloon. Asettele lämmin istuinalusta ensin takapuolen alle. Se voi olla solumuovinen tai alumiinipintainen, mutta lampaan- tai porontalja tuntuu erityisen pehmeältä ja mukavalta.

6. Ei karvalakin voittanutta

Lämpö haihtuu nopeasti pään kautta, joten jos päässä on harvaan kudottu villapipo, vaihda se nopeasti tuulenpitävään talvilakkiin tai vanhaan kunnon karvahattuun. Lakki saisi peittää pään lisäksi myös korvat, niskan ja otsan. Läpillä varustetun karvalakin voi kietoa leuan alle, jolloin myös posket pysyvät mukavan lämpöisinä. 

7. Syö ja juo

Mene metsään täydellä vatsalla – eväiden kanssa. Keho polttaa pakkasella paljon energiaa, ja täysi vatsa lämmittää myös sisältä päin. Kuuma kahvi termospullossa lämmittää aluksi käsiä, sitten kasvoja ja vielä vatsaa. Kahvin kofeiini auttaa myös tiivisti passissa istuvaa pysymään hereillä – pakkaseen ei todellakaan ole hyvä uinahtaa.

Pidä itsesi lämpimänä Kärkkäisen metsästysväliasuilla ja muilla metsästysvarusteilla, joita saat helposti ja nopeasti verkkokaupastamme ympäri vuoden! Kärkkäisen verkkokauppa on täynnä satoja tarjouksia, uutuustuotteita ja varmoja valintoja. Tutustu ja tilaa pian!